Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Επιβράδυνση στη μεταποίηση για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο λόγω της αγοράς ακινήτων και της ενεργειακής κρίσης

Κίνα: Επιβράδυνση στη μεταποίηση για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο λόγω της αγοράς ακινήτων και της ενεργειακής κρίσης

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Κίνας βρέθηκε στο 49,2 τον Οκτώβριο από 49,6 τον Σεπτέμβριο – «Αγκάθια» για την ανάκαμψη οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σχετικά Άρθρα

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς οι επιπτώσεις από την ύφεση στον τομέα ακινήτων της χώρας και τις ελλείψεις ενέργειας πλήττουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021.
Ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών της Κίνας διαμορφώθηκε στο 49,2 τον Οκτώβριο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων (το οποίο υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας και όχι συρρίκνωση), όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιηθήκαν την Κυριακή 31/10.

Εμπορεύματα και αγορά ακινήτων

Τα στοιχείατου δείκτη  PMI σηματοδοτούν το τελευταίο επεισόδιο της προϊούσας οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς η εξασθένηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη αγορά ακινήτων και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έπληξαν από κοινού τη βιομηχανική παραγωγή.
Η πτώση του δείκτη (από 49,6 τον Σεπτέμβριο) ερμηνεύεται επίσης διακοπές στην παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις εργοστασιακές μονάδες, από εκείνεςστη βόρεια βιομηχανική ζώνη της Κίνας έως τα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας στο Guangzhou και το Shenzhen.

 Οι μεταρρυθμίσεις του Xi Jinping

Το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα συσσωρεύει πιέσεις στον Xi Jinping και στους διαμορφωτές πολιτικής στο Πεκίνο, τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας προωθεί μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων – σε πρωτοφανή έκταση από την ιστορική περίοδο του προέδρου Μάο..
Υπό το λάβαρο της προώθησης της «γενικής ευημερίας», ο Xi έχει δώσει το σύνθημα για μια επιθετική αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής – το λεγόμενο «ανοιγμα» της Κίνας στην οικονομία  της αγοράς- πλήττοντας εταιρείες και ηγέτες επιχειρήσεων τους κλάδους της τεχνολογίας των τυχερών παιγνίων, της ψυχαγωγίας και της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Το πλήγμα από την Evergrande

Το φρένο που καταγράφεται στην συνολική οικονομική δραστηριότητα πυροδοτεί νέες εκκλήσεις για μια πιο ήπια πολιτική προσέγγιση από το Πεκίνο, ιδιαίτερα για τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος έχει επίσης πληγεί της κατάρρευση του αξιόχρεου της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το επίπεδο συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Οκτώβριο ήταν χειρότερο από το 49,7 που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, σημειώνεται.

Πληθωριστικές πιέσεις

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να κλιμακώνονται» καθώς οι αυξήσεις στις τιμές επιταχύνθηκαν για τις εισαγωγές βιομηχανικών πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου, του άνθρακα, των χημικών υλικών και των μετάλλων, σημείωσαν αναλυτές της Goldman Sachs.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής την Κυριακή 31 Οκωβρίου 2021 έρχονται δύο εβδομάδες αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε στον χαμηλότερο ρυθμό σε ετήσια βάση.

Απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής

Σύμφωνα με αναλυτές της Gavekal Dragonomics, η αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα μετά την εκρηκτική΄ανάπτυξη μετά τον Covid του πρώτου εξαμήνου του 2020 έχει εξελιχθεί σε «σοκαριστική απώλεια οικονομικής δυναμικής».
Η επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Κίνας ήταν αποτέλεσμα πληθώρας δυσκολιών από την πλευρά της προσφοράς.
Τα προβλήματα που κυμαίνονται από ελλείψεις ημιοαγωγών τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας επιδεινώθηκαν έκτοτε από διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και σποραδικά lockdown ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Η πλευρά της ζήτησης - Νέα συρρίκνωση στο δ' τρίμηνο

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι αναλυτές του Gavekal, «το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά της ζήτησης», επισημαίνοντας την επιδείνωση της ύφεσης στον τομέα των ακινήτων που προέρχεται από τις παρωθούμενες χρηματοοικονομικές και ρυθμιστικές πολιτικές.
«Δεδομένου ότι ο τομέας των ακινήτων είναι ο σημαντικότερος μοχλός της κυκλικής οικονομικής ανάπτυξης, η συνολική ανάπτυξη θα αποδυναμωθεί περαιτέρω το [τέταρτο τρίμηνο] και το 2022», ανέφεραν οι αναλυτές της Gavekal σε σημείωμά τους

Τιμές παραγωγού

Είπαν ότι το Πεκίνο «είχε σηματοδοτήσει μια οριακή μόνο χαλάρωση των αυστηρών πολιτικών όσον αφορά την κατοχή ιδιοκτησίας (σ.σ. ζητήματα εσωτερικού  σνταγωνισμού σε αγορές)».
Ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας υποχώρησε οτο Οκτώβριο στο 52,4 από 53,2 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI πλησίασε επίσης πιο κοντά στην περιοχή συρρίκνωσης, στο 50,8 από 51,7.
Οι αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι η ασθενέστερη μεταποιητική δραστηριότητα συνοδεύεται από απότομες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού.

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού

«Ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και των σχετικών περιορισμών στην προσφορά, τα χαρακτηριστικά του «στασιμοπληθωρισμού» έχουν γίνει πιο εμφανή και θα περιόριζαν τις βραχυπρόθεσμες επιλογές στη άκηση οικονομικής πολιτικής», υπογράμμισαν, αναφερόμενοι στο σενάριο ταυτόχρονης επιβράδυνσης της ανάπτυξης και ανόδου των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης