Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η Fed είναι έτοιμη να «υπογράψει» το μεγαλύτερο σφάλμα στη νομισματική ιστορία της

El-Erian: Η Fed είναι έτοιμη να «υπογράψει» το μεγαλύτερο σφάλμα στη νομισματική ιστορία της
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό περίπου 30 ετών και πολύ πέρα από τον στόχο του 2% της Fed
Σχετικά Άρθρα

Το μεγαλύτερο σφάλμα στην ιστορία της ετοιμάζεται να διαπράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserves, Fed), σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Mohamed El-Erian.
Ειδικότερα, η αποτυχία της Fed να απορρίψει το αφήγημά της περί παροδικού πληθωρισμού και να ενεργήσει πιο αποφασιστικά για να χαλιναγωγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις πατώντας φρένο στην τρέχουσα, υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει αναβρασμό στις αγορές, αναφέρει ο πρόεδρος του Queen's College.
«Σε πλήρη αντίθεση με τη νοοτροπία των εταιρικών ηγετών που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα των υψηλότερων και επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, το αφήγημα περί παροδικού πληθωρισμού έχει αποκτήσει μια σχεδόν μυστικιστική ισχύ στη σκέψη πολλών υπευθύνων χάραξης πολιτικής», έγραψε ο El-Erian στις 25 Οκτωβρίου σε άρθρο του για το Bloomberg, προσθέτοντας:
«Όσο περισσότερο αυτό συνεχίζεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ενός ιστορικού λάθους πολιτικής του οποίου οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια και να επεκταθούν πολύ πέρα από τις ΗΠΑ».
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό περίπου 30 ετών και πολύ πέρα από τον στόχο του 2% της Fed, προς έκπληξη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, που αντιμετωπίζουν πιέσεις να άρουν τα μέτρα στήριξης, ακόμη και αν η αγορά εργασίας δεν έχει ανακάμψει πλήρως.

Το «αφήγημα» της εργασίας

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται πλέον σε 7,7 εκατομμύρια, και ενώ είναι σημαντικά χαμηλότερος από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε μεσούσης της πανδημίας, παραμένει αυξημένος σε σύγκριση με τα 5,7 εκατομμύρια προ κορωνοϊού.
Το ποσοστό ανεργίας, στο 4,8%, παραμένει επίσης πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ταυτόχρονα, άλλοι δείκτες, όπως ο υψηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και το ιστορικό υψηλό παραιτήσεων, το οποίο αντανακλά την εμπιστοσύνη των εργαζομένων για τη δυνατότητα εύρεσης καλύτερης εργασίας, υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς ανοδικά.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναφέρουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εύρεση εργαζομένων αλλά και τη διατήρηση των υπαρχόντων.
Επισημαίνεται πως τους τελευταίους μήνες οι μισθοί σημείωσαν αύξηση 0,5% - περίπου διπλάσιο ποσοστό προ πανδημίας.
Πέρα από τον τρέχοντα πληθωρισμό, οι προσδοκίες των καταναλωτών για το πού θα κυμανθούν οι τιμές είναι σε επίπεδα ρεκόρ, επισημαίνει ο El Erian, θυμίζοντας τη δεκαετία του 1970.
Μια πρόσφατη μηνιαία Έρευνα των Προσδοκιών Καταναλωτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης έδειξε ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ αναμένουν πληθωρισμό 5,3% το επόμενο έτος και 4,2% τα επόμενα τρία χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο El-Erian, στο άρθρο του, υποστηρίζει ότι η Fed είναι «όμηρος» του αφηγήματος ότι η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού είναι προσωρινή και θα υποχωρήσει μόλις υποχωρήσουν οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, που σχετίζονται με την πανδημία.
«Είναι ένα πλαίσιο που είναι ευχάριστο στα αυτιά, όχι μόνο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά και στους μετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές» έγραψε.

Πράγματι, η σχεδόν δογματική τήρηση μιας αυστηρής γραμμής έχει δώσει τη θέση της στις έννοιες του «εκτεταμένου μεταβατικού», «επίμονα παροδικού» και «κυλιόμενου μεταβατικού» - συμβιβασμούς που, δυστυχώς, στερούνται αναλυτικής αυστηρότητας, δεδομένου ότι το σύνολο μιας παροδικής διαδικασίας είναι ότι δεν διαρκεί αρκετά για να αλλάξει συμπεριφορές, σημειώνει ο οικονομολόγος.
Ο El-Erian είπε ότι φοβάται ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα επιμείνουν στο αφήγημα περί παροδικότητας, αυξάνοντας την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα «να χρειαστεί να πατήσει κάποια στιγμή απότομα χειρόφρενο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.
«Μια καθυστερημένη απάντηση, ακολουθούμενη από έντονη σύσφιξη θα αποτελούσε το μεγαλύτερο λάθος νομισματικής πολιτικής τα τελευταία 40 χρόνια» υποστήριξε ο El-Erian, προσθέτοντας ότι «θα υπονόμευε άσκοπα την οικονομική και χρηματοπιστωτική ευημερία της Αμερικής αλλά και του υπόλοιπου κόσμου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης