Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Το 2022 οι αυξήσεις στα επιτόκια - Powell: Toν Νοέμβριο η μείωση του QE, αλλάζουν οι κανόνες συναλλαγών για τα μέλη μας

Fed: Το 2022 οι αυξήσεις στα επιτόκια - Powell: Toν Νοέμβριο η μείωση του QE, αλλάζουν οι κανόνες συναλλαγών για τα μέλη μας
Βασικός παράγοντας για μέλλοντικές αποφάσεις θα αποτελέσει η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2021
Σχετικά Άρθρα

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Federal Reserves (Fed), στη σύνοδο της 22ας Σεπτεμβρίου, στο τρέχον εύρος του 0,0% - 0,25%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξησή τους μπορεί να έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Βασικός παράγοντας θα αποτελέσει η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2021. 
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας επεσήμαναν ότι θα αρχίσουν να αίρουν τα μέτρα στήριξης που παρείχαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημική κρίση στην οικονομική δραστηριότητα πολύ σύντομα…
Ο πρόεδρος Powell επεσήμανε ότι το tapering θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο και να τερματιστεί στα μέσα του 2022.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 
Σύμφωνα με τη FOMC, την Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed, αν η πρόοδος που σημειώνεται στην πραγματική οικονομία συνεχιστεί, o ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα μειωθεί. 
Υπό το φως αυτών των προσδοκιών, η Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρηθούν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο 0%.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών «βλέπει» τώρα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να συμβαίνει το 2022.
Τον Ιούνιο, όταν τα μέλη δημοσίευσαν για τελευταία φορά τις οικονομικές τους προβλέψεις, μια μικρή πλειοψηφία τοποθέτησε αυτή την αύξηση στο 2023. 
Όπως είναι ευνόητο, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις της Fed.
Πλέον, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις +5,9% φέτος, αντί για +7% , όπως είχε προβλεφθεί τον Ιούνιο.
Ωστόσο, η ανάπτυξη το 2023 ορίζεται τώρα στο +3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +3,3% προηγουμένως.
Επίσης, ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο.
Ο βασικός πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί 3,7% φέτος, σε σύγκριση με το 3% που είχε προβλεφθεί την τελευταία φορά.
Για το 2022, οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τον πληθωρισμό στο 2,3%, σε σύγκριση με την προηγούμενη προβολή που έκανε λόγο για 2,2%, και 2,2% το 2023.

Powell: Aλλάζουμε τους κανόνες χρηματιστηριακών συναλλαγών για τα μέλη της Fed

Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Jerom Powell, στην συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της FOMC.
Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλός για κάποιους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί, επισήμανε. 
Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις, επεσήμανει ότι το «tapering» μπορεί να αρχίσει τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου χρόνου.
Πέρα από τα παραπάνω, ο κ. Powell δήλωσε επίσης, ότι οι τρέχοντες κανόνες διαπραγμάτευσης για τα μέλη της κεντρικής τράπεζας είναι ανεπαρκείς και υποσχέθηκε ότι θα «αλλάξουν», αφού οι καταχωρήσεις έδειξαν ότι αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν μετοχές και ομόλογα που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις αποφάσεις τους.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι υπάλληλοι της Fed θα πρέπει κατά κανόνα να αποκλείονται από την κατοχή περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει η κεντρική τράπεζα ως μέρος των τακτικών αγορών περιουσιακών στοιχείων της και έκτακτων μέτρων ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που κατέθεσαν οι 12 πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών της Fed αποκάλυψαν ότι ορισμένες συναλλαγές είχαν γίνει καθ' όλη τη διάρκεια του 2020, ενώ κάποιοι κατείχαν θέσεις εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους.
Ειδικότερα, ο Jay Powell ζήτησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας να γίνει σχετική έρευνα, ύστερα από αναφορές ότι ο Robert Kaplan, διοικητής της Fed του Ντάλας, και ο Eric Rosengren της Βοστώνης πραγματοποίησαν επενδύσεις σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κεντρική τράπεζα κινούνταν από επιθετικά έως τελείως ανορθόδοξα για να ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Kaplan αποκάλυψε ότι κατείχε μετοχές αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε 27 εισηγμένες εταιρείες, κεφάλαια και εναλλακτικές επενδύσεις.
Ο Rosengren διαθέτει μετοχές αξίας τουλάχιστον 151.000 δολαρίων σε τέσσερα funds που επενδύουν σε ακίνητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης