Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψε η Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και Evergrande

Ανέκαμψε η Wall Street - Στο επίκεντρο Fed και Evergrande

Κέρδη στη Wall Street μετά και τις ανακοινώσεις της FED

Σχετικά Άρθρα

Kέρδη κατέγραψαν σήμερα 22/9 οι δείκτες της Wall Streetν, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Federal Reserve, η οποία κράτησε σταθερά τα επιτόκια, ενώ παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Federal Reserves (Fed), στη σύνοδο της 22ας Σεπτεμβρίου, στο τρέχον εύρος του 0,0% - 0,25%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξησή τους μπορεί να έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Βασικός παράγοντας θα αποτελέσει η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2021.
Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, J. Powell, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της επιτροπής FOMC.
Όπως τόνισε, τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να κινείται με τον τρέχοντα ισχυρό ρυθμό ως το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι σε κάποιες βιομηχανίες οι βραχυπρόθεσμοι περιορισμοί στην προσφορά περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλός για κάποιους μήνες, προτού αρχίσει να υποχωρεί, επισήμανε.
Όπως ανέφερε, οι δείκτες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό εξακολουθούν να ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
«Η Fed θα απαντήσει αν ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από ότι αναμένεται» τόνισε.
Ο κ. Powell, σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συζήτησαν την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι αν η οικονομία παραμείνει σε τροχιά το «tapering» του προγράμματος αγορών ομολόγων θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στα μέσα του επόμενου χρόνου.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας επεσήμαναν ότι θα αρχίσουν να αίρουν τα μέτρα στήριξης που παρείχαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημική κρίση στην οικονομική δραστηριότητα πολύ σύντομα…
Ωστόσο, δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί το πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Παράλληλα το ενδιαφέρον είναι στραμμένοι στις εξελίξεις με τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων της Evergrande, παρότι οι ανησυχίες της αγοράς για τον κίνδυνο κατάρρευσής της αμβλύνθηκαν λίγο σήμερα, αφότου η θυγατρική της Hengda Real Estate Group κατέληξε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της για την αποπληρωμή των ομολογιών της.
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ενώ έχει μπροστά της δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, τις επόμενες ημέρες.
Ο φόβος για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό κολοσσό έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1% στις 34.329 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,95% στις 4.395,64 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,02% στις 14.896,85 μονάδες

H διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ προοδευτικών και μετριοπαθών «ταλαιπωρεί» πολιτικά τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ατζέντα του προέδρου Biden, με την τύχη του νομοσχεδίου κοινωνικών δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ελπίζουν να ψηφίσουν, να παραμένει αβέβαιη.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων S. Hoyer δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η προτεινόμενη οικονομική οροφή δαπανών του νομοσχεδίου είναι ενδεχόμενο να μειωθεί, σε άμεση εξάρτηση από το τι μπορούν να στηρίξουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, συμπεριλαμβανομένου και του μετριοπαθούς Δημοκρατικού γερουσιαστή J. Manchin.
«Αν η Γερουσία δεν μπορεί να ψηφίσει τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να δούμε τι μπορούν να ψηφίσουν», είπε ο Hoyer
Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτουν μία τέτοια προοπτική.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν σήμερα ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 3η Δεκεμβρίου και την αναστολή της οροφής δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.
Το νομοσχέδιο αποστέλλεται πλέον στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διακηρύξει ότι θα εμποδίσουν την ψήφισή του.
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε με 220 θετικές ψήφους έναντι 211 αρνητικών ψήφων, υπό κομματική πειθαρχία.
Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η Γερουσία.
Αν οι Ρεπουμπλικάνοι τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μη στήριξη του νομοσχεδίου στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επανέλθουν με μία νέα στρατηγική ή να αντιμετωπίσουν άμεσα το διπλό πρόβλημα μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της, που δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Google ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει ένα κτίριο 1,3 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στην πλατεία Hudson έναντι 2,1 δισ. δολαρίων.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά γραφείων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στη Νέα Υόρκη, παρόλο που η εταιρεία έχει επανειλημμένα ενθαρρύνει την τηλεργασία.
Η αγορά, η οποία σύμφωνα με την Google θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα είναι η ακριβότερη πώληση κτιρίου γραφείων στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας και θα καταστήσει την Google έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, ανέφερε η Wall Street Journal.
Το κτίριο αποτελεί μέρος της επένδυσης της πανεπιστημιούπολης Hudson Square με την ονομασία «Googleplex» που θα περιλαμβάνει συνολικά 1,7 εκατ. τετραγωνικά μέτρα γραφείων, συμπεριλαμβανομένων δύο άλλων χώρων στο νούμερο 315 και 345 στην πλατεία Hudson.
Η Google μισθώνει επί του παρόντος αυτούς τους δυο χώρους αλλά δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για την αγορά τους.
Ο τεχνολογικός γίγαντας μισθώνει επίσης τον χώρο στο νούμερο 550 τηε οδού Washington κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά θα προχωρήσει στην αγορά του το επόμενο έτος.
Την Roald Dahl Story Company εξαγόρασε το Netflix έναντι ποσού που δεν έχει γίνει γνωστό.
«Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε το μοναδικό πνεύμα και την καλοσύνη αυτών των παραμυθιών, ενώ θα ρίξουμε και λίγη φρέσκια μαγεία στο μείγμα», ανέφερε το Netflix σε δήλωσή του.
Η συμφωνία θα δώσει στον γίγαντα του tv streaming πλήρη πρόσβαση στα έργα του Dahl, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων για δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων και ζωντανής δράσης.
Αποτελεί επέκταση μιας υπάρχουσας συμφωνίας άδειας από το 2018 για τη δημιουργία πολλών σειρών κινουμένων σχεδίων βασισμένων στα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα.
Τα καταστήματα λιανικής της Amazon αναμένεται να διαθέτουν κυρίως τις μάρκες ρούχων ιδιωτικής ετικέτας της εταιρείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Oι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν σε δοκιμαστήρια υψηλής τεχνολογίας.
Η Amazon ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα φυσικά καταστήματα για να ενισχύσει την αναγνώριση της σειράς ρούχων της, ενώ θα έχει και ρούχα από άλλες εταιρείες που κάνουν πωλήσεις στον ιστότοπό της.
Επιπλέον, η εταιρεία σκοπεύει να αυτοματοποιήσει περισσότερο τη διαδικασία αγορών, με τους πελάτες να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να επιλέγουν και να δοκιμάζουν νέα ρούχα, καθώς και με αυτοματοποιημένες προτάσεις και συστήματα παράδοσης.
Ωστόσο, το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα σχέδια δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και θα μπορούσαν να αλλάξουν.
Τα νέα πολυκαταστήματα αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη χρονιά, με τα πρώτα να βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και στο Κολόμπους του Οχάιο.
Η General Mills ανακοίνωσε καλύτερες του αναμενόμενου πωλήσεις α΄ τριμήνου, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη στις δραστηριότητες τροφίμων για κατοικίδια, αντιστάθμισε την επιβράδυνση στη ζήτηση για σάλτσες μαγειρέματος και προϊόντα ψησίματος.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 4,54 δισ. Δολάρια στο τρίμηνο μέχρι τις 29 Αυγούστου, από τα 4,36 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 4,29 δισ. δολάρια.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 627 εκατ. Δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 638,9 εκατ. δολάρια ή 1,03 δολάρια ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Για τη χρήση 2022, η General Mills αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στο ανώτατο εύρος των προσδοκιών για πτώση 1%-3%.

Κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των ανακοινώσεων της FED

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ο πανικός γύρω από τον κινεζικό κολοσσό Evergrande φαίνεται να καταλαγιάζει προς το παρόν, την ώρα που οι επενδυτές ανά τον κόσμο αναμένουν τα συμπεράσματα της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει την αξιολόγηση της για την οικονομία και τις προβλέψεις των μελών της για τα επιτόκια.
Η επενδυτική προσοχή παραμένει στο μεταξύ προσηλωμένη στις αγωνιώδεις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande να αποφύγει την πτώχευση.
Οι ανησυχίες για μια πιθανή κατάρρευση της εταιρείας παραμένουν στο προσκήνιο παρά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους της για τις πληρωμές σε ένα εγχώριο ομόλογο την Πέμπτη.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,03% στις 15.506,74 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,29% στις 6.637 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,47% στις 67.083,37 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει την τακτική ποσοτική χαλάρωση μόλις τελειώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP), όπως δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Madis Muller την Τετάρτη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας προέβλεψε επίσης ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να τερματίσει το PEPP τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες προβλέψεις της τράπεζας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ευελιξία που προσφέρει το PEPP δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP).
Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της ΕΚΤ σχολιάζουν αρκετά συχνά το μέλλον των αγορών περιουσιακών στοιχείων, με κάποιους να λένε ότι θα παραμείνουν κρίσιμες μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ άλλοι προτείνουν ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια αναπροσαρμογή.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για φέτος το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo.
Όπως μετέδωσε το Reuters, αναμένει ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη ενδιάμεσων αγαθών επιβραδύνουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το γερμανικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2021- η πρόβλεψή του είναι 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη.
Αναμένει επίσης ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί κατά 5,1% - η εκτίμηση είναι 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.
«Η ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση κορωνοϊού, η οποία αναμενόταν αρχικά το καλοκαίρι, αναβάλλεται περαιτέρω», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo, Timo Wollmershaeuser.
«H βιομηχανική παραγωγή αυτή τη στιγμή συρρικνώνεται ως αποτέλεσμα της στενότητας προσφοράς σημαντικών ενδιάμεσων προϊόντων.
Ταυτόχρονα, οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση κορωνοϊού», πρόσθεσε.
Το Ιfo περιμένει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα φτάσει στο 3% το 2021 και στο 2,3% το 2022.
Σε ξεχωριστή πρόβλεψη, η ένωση ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BdB) έδωσε μία πιο αισιόδοξη προοπτική ανάπτυξης το 2021.
Αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% φέτος και κατά 4,6% την επόμενη χρονιά.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το χθεσινό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street με μικρές μεταβολές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις σημερινές αποφάσεις της Federal Reserve καθώς συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες του κινεζικού κολοσσού Evergrande για να αποφύγει την πτώχευση.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε -0,7% στις 29.639,40 μονάδες μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να κρατήσει αμετάβλητη την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε +0,3%. .
Οι αγορές σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω τοπικών αργιών.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande να συγκεντρώσει κεφάλαια για την αποπληρωμή των πιστωτών της. Η εταιρεία έχασε τις προηγούμενες ημέρες κάποιες πληρωμές χρέους προς τις τράπεζες.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση του κινεζικού κολοσσού θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στο κινεζικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης