Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Πλησιάζουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Οι μεγάλες δυνάμεις αποσύρουν διπλωμάτες

Αφγανιστάν: Πλησιάζουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Οι  μεγάλες δυνάμεις αποσύρουν διπλωμάτες
Πλησιάζουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζουν την επέλασή τους στο Αφγανιστάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν και κατευθύνονται προς την Καμπούλ, έχοντας ήδη σχεδόν φθάσει προ των πυλών της την Παρασκευή 13/8, την ώρα που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους.
Ήδη, ένα πρώτο απόσπασμα των αμερικανών Πεζοναυτών έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκκένωσης, ενώ η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «προπαγανδιστικούς σκοπούς» από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Στα χέρια των Ταλιμπάν

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας έχει καταληφθεί από τους Ταλιμπάν.
Την Παρασκευή 13/8, μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Πουλ-ι-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, ενώ νωρίτερα είχαν καταλάβει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.
Πλέον, στα χέρια τους βρίσκονται πάνω από τις μισές πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν σε διάστημα οκτώ ημερών.
Οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ καταστρέφει έγγραφα

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπούλ διέταξε στις 13/8 το προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας από τους Ταλιμπάν.
Στέλεχος της πρεσβείας, σε υπηρεσιακό σημείωμα, υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων, ενώ στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς».
Εκπρόσωπος του State Department διαβεβαίωσε πως πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση μείωσης της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα.
Όπως εξήγησε, «η μείωση του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας σε όλο τον κόσμο γίνεται βάσει τυποποιημένης επιχειρησιακής διαδικασίας».
Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανησυχεί, αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν και πλησιάζουν την Καμπούλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, αποφάσισε να σταλούν 3.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για να μετεγκατασταθεί η πρεσβεία στο αεροδρόμιο.
Η κυβέρνηση Biden λαμβάνει προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμερικανούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, 9 χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης, που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς Αμερικανούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών λόγω ς της άρνησής του να παραδώσει τον Osama bin Laden, ηγέτη της al-Qaeda.
Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου, με τον J. Biden να δηλώνει πως δεν μετανιώνει για την απόφαση αυτή.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να απομακρύνουν αεροπορικώς «χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα», εκτιμώντας ότι η Καμπούλ δεν αντιμετωπίζει «άμεση απειλή».

Άλλες χώρες

Σημειώνεται ότι το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που πρόκειται να απομακρυνθούν από τη χώρα, ενώ αρκετές χώρες – όπως Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιταλία και Ισπανία - ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν στο ελάχιστο την παρουσία τους στη χώρα, αλλά και προγράμματα υποδοχής αφγανών υπαλλήλων τους.
Επίσης, η Γερμανία ότι θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο «απόλυτο μίνιμουμ».
Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία και Δανία, προτίμησαν να ανακοινώσουν πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους.
Τέλος, η Ελβετία, αν και δεν διατηρεί πρεσβεία στην Καμπούλ, ανακοίνωσε και θα υποδεχθεί ορισμένους ντόπιους υπαλλήλους της, αλλά και τον επαναπατρισμό των τριών ελβετών διπλωματών που απέμεναν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης