Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί, οι μεγάλες δυνάμεις αποσύρουν διπλωμάτες και οι Ταλιμπάν προελαύνουν στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί, οι μεγάλες δυνάμεις αποσύρουν διπλωμάτες και οι Ταλιμπάν προελαύνουν στην Καμπούλ

Κενό εξουσίας παρουσιάζεται στο Αφγανιστάν το οποίο το εκμεταλλεύονται οι Ταλιμπάν

Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που οι δυνάμεις των Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους στο Αφγανιστάν και κατευθύνονται προς την Καμπούλ, ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκές χώρες συντονίζουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού στη Καμπούλ, την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021.
Ο γ.γ του Νάτο προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα αν καταλάβουν με βία τη χώρα ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχσει τη χρηματοδότηση σε ένα καθεστώς στο οποίο να επικρατεί ο νόμος της Σαρία.

NATO: Αξιολογούμε τις εξελίξεις

«Στόχος μας παραμένει η υποστήριξη προς την αφγανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις εξελίξεις επί τόπου και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αφγανικές αρχές και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα», τονίζει ο γ,.γ. και συνεχίζει:

Ανθρώπινα δικαιώματα

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι υψίστης σημασίας.
Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική μας παρουσία στην Καμπούλ και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν βαθιά για το υψηλό επίπεδο βίας που προκαλείται από την επίθεση των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε αμάχους, στοχευμένων δολοφονιών και αναφορών άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα εάν πάρουν τη χώρα με τη βία.
Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση»,
Σημειώνεται ότι ο Jens Stoltenberg συγκάλεσε τη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν και να συντονίσουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του προσωπικού των πρεσβειών στην Καμπούλ.
DNA Explainer: Who are the Taliban and why do they want to capture  Afghanistan?
Δανία και Νορβηγία

Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους.
«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Jeppe Kofod, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Marie Eriksen Søreide δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.
Taliban take 3 more provincial capitals in relentless sweep through  Afghanistan | The Times of Israel


‘Εκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων στη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johson συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.Η συνεδρίαση αυτή έλαβε χώρα την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους και μία ημέρα αφότου το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσεχώς περίπου 600 στρατιωτικούς προκειμένου να απομακρύνουν τους Βρετανούς υπηκόους από το Αφγανιστάν.
Ο βρετανός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter ανακοίνωσε ότι καθώς η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, η Βρετανία θα απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού της , ενώ θα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες ώστε να φύγουν οι Αφγανοί που έχουν βοηθήσει τη Βρετανία και τις διεθνείς δυνάμεις όλα αυτά τα χρόνια.

Δηλώσεις

Στη συνέχεια σε δηλώσεις που έκανε σε βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής κρίσεων, ο Βρετανός ηγέτης ανέφερε πως η χώρα του σκοπεύει να «ασκήσει πίεση» μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού, όμως αποκλείει την υπόθεση μιας «στρατιωτικής λύσης».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, δεν είναι να γυρίσουμε την πλάτη στο Αφγανιστάν, όμως να συνεχίσουμε ως μέλος Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε πως η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν θα αφήσει τη χώρα να μετατραπεί ξανά σε πρόσφορο έδαφος για την τρομοκρατία», είπε ο Τζόνσον.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας για την άσκηση διπλωματικής, πολιτικής πίεσης, τον προϋπολογισμό διεθνούς βοήθειας για να ασκήσουμε πίεση», σημείωσε.
«Η ιδέα μιας στρατιωτικής λύσης ή μέσω των μαχών δεν είναι εκείνη που πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη στιγμή».

Η Γαλλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τους Γάλλοι πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, καλούμε εκ νέου τους Γάλλους πολίτες να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ως απάντηση σε μια γραπτή ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκκένωση της πρεσβείας της και την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη χώρα.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία θα διατηρήσει ανοικτή την αποστολή της στο Αφγανιστάν, όμως αποφάσισε να υποδεχθεί «έως 130 Αφγανούς που εργάζονταν για τη Φινλανδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto.
Afghan leader rallies forces in Taliban-besieged northern city | Taliban  News | Al Jazeera
Η Γερμανία μειώνει το προσωπικό στην πρεσβεία της

Η Γερμανία θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο «απολύτως ελάχιστο» υπό το φως της επίθεσης των Ταλιμπάν που ήδη βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
«Θα μειώσουμε τις επόμενες ημέρες το προσωπικό μας στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ στο απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο Heiko Mass σε σύντομη δήλωση μετά και τις παρόμοιες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και άλλων δυτικών κυβερνήσεων.
«Η πρεσβεία θα συνεχίσει να εργάζεται», διευκρίνισε ωστόσο.
«Η ομάδα συντονισμού διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης αποφάσισε επίσης να επισπεύσει τη ναύλωση πτήσεων τσάρτερ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Αυγούστου», δήλωσε ο Mass στους δημοσιογράφους από την πόλη Ντεντσλίνγκεν της νότιας Γερμανίας.
Ο υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις το προσωπικό της πρεσβείας που επαναπατρίζεται και Αφγανοί που πολέμησαν μαζί με τον γερμανικό στρατό ή διερμηνείς που φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους. Οι Αφγανοί που δεν έχουν βίζα θα πάρουν τα χαρτιά τους στη Γερμανία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ομάδας υποστήριξης στην αφγανική πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην αποχώρηση του προσωπικού αυτού.
«Καλώ εκ νέoυ όλους τους (άλλους) Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν να φύγουν τώρα από τη χώρα», δήλωσε.
Taliban encircles Kabul after taking Afghanistan's second city | Financial  Times
Η Ελβετία αποσύρει το προσωπικό της από το γραφείο της στην Καμπούλ

Η ελβετική κυβέρνηση θα αποσύρει τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού της από το γραφείο συνεργασίας που διατηρεί στο Αφγανιστάν δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Υπάρχουν μόλις τρεις Ελβετοί που παραμένουν στο γραφείο μετά τις μειώσεις του προσωπικού που προηγήθηκαν.
Και αυτοί επίσης θα φύγουν από την Καμπούλ το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Λίβια Αγκόστι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Βέρνη.
Οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο γραφείο που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση ελβετικής ανθρωπιστικής βίζας. Το γραφείο συνεργασίας εποπτεύει προγράμματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης