Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brilliant (Επιδημιολόγος ΗΠΑ): «Απέχουμε μακράν» από το να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας – «Υπερμετάλλαξη» η Delta

Brilliant (Επιδημιολόγος ΗΠΑ):  «Απέχουμε μακράν» από το να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας – «Υπερμετάλλαξη» η Delta
Αν δεν εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό σε τουλάχιστον 200 χώρες, θα έχουμε και νέα στελέχη του ιού επισημαίνει ο επιφανής επιδημιολόγος Larry Brilliant
Σχετικά Άρθρα

Η πανδημία δεν πρόκειται τελειώσει σύντομα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο διακεκριμένος διεθνώς Αμερικανός επιδημιολόγος Larry Brilliant, δεδομένου πως μόνο ένα μικρό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. σε δηλώσεις του στο CNBC την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2021
«Νομίζω πως είμαστε πιο κοντά στην αρχή από ότι είμαστε στο τέλος (της πανδημίας) και αυτό όχι μόνο διότι η μετάλλαξη που αντιμετωπίζουμε τώρα θα διαρκέσει τόσο πολύ.
Αν δεν εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό σε τουλάχιστον 200 χώρες, θα έχουμε και νέα στελέχη» επεσήμανε ο πολυβραβευμένος καθηγητής και επικεφαλής της συμβουλευτικής Pandefense Advisory, καθώς μόλις το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και μάλιστα σε πάνω από 100 χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού είναι κάτω του 5% του πληθυσμού.

Ήρθε για να μείνει

Μάλιστα, ο , Brilliant ο οποίος υπήρξε μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατάφερε να καταπολεμήσει την ευλογιά, προέβλεψε πως ο κορωνοϊός θα αποτελεί έναν μόνιμο ιό που θα απειλεί την ανθρωπότητα, όπως ο ιός της γρίπης, ενώ υποστήριξε πως ειδικά η μετάλλαξη Delta ενδεχομένως να αποτελεί και τον πιο μεταδοτικό ιό που έχουμε δει ποτέ.

Το μοντέλο διασποράς

Σύμφωνα με το μοντέλο διασποράς που έχει διαμορφώσει, η μετάλλαξη Delta θα απλωθεί σε τέτοιο βαθμό και τόσο γρήγορα «που τελικά θα μείνει δίχως υποψηφίους» να μολύνει.
Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα θα αυξηθούν πάρα πολύ γρήγορα, όμως κατόπιν θα μειωθούν και με μεγάλη ταχύτητα.
Είναι κάτι που, όπως εξηγεί, είδαμε ήδη στην Ινδία και τη Βρετανία, όπου η διασπορά της Delta ήταν ταχύτατη και σαρωτική, όμως κατόπιν άρχισε να υποχωρεί με γεωμετρικη΄πρόοδο.
Delta.PNG
SOS για τους ανεμβολίαστους

Στην Ινδία ο επταήμερος μέσος όρος κρουσμάτων εκτινάχθηκε πάνω από τα 390.000 ημερησίως το Μάιο, πριν κατέβει κάτω από τα 50.000 από τα τέλη Ιουνίου.
Στη Βρετανία ο μέσος των 7 ημερών είχε φτάσει τα 47.700 κρούσματα τον Ιούλιο και πλέον βρίσκεται γύρω στις 26.000.
Όμως, όσοι είναι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν και μάλιστα με βαριά συμπτώματα που να απαιτούν νοσηλεία.
Επομένως, όπως επισημαίνει καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί, είναι θετικό πως σε γενικές γραμμές τα εμβόλια δείχνουν καλή αντίσταση απέναντι και στην μετάλλαξη Delta.

Δεν έχουμε εξαντλήσει την ελληνική αλφάβητο

«Αυτό σημαίνει πως μιλάμε για ένα φαινόμενο διάρκειας περίπου έξι μηνών για μια χώρα και όχι μιας διετίας.
Όμως, εφιστώ την προσοχή στον κόσμο πως αυτό αφορά μόνο το στέλεχος Delta.
Δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, που σημαίνει πως υπάρχουν ακόμη πολλά (στελέχη) να περιμένουμε» προειδοποίησε, επιμένοντας στην ευθύνη που έχει ο καθένας να εμβολιαστεί και να βεβαιωθεί πως όλοι στην οικογένεια του, στη γειτονιά του, στη χώρα του, σε όλο τον κόσμο θα εμβολιαστούν.

Υπέρ της ενισχυτικής δόσης

Πάντως, το παρήγορο είναι πως ο ίδιος βλέπει πολύ μικρή πιθανότητα στη δημιουργία μιας «υπερμετάλλαξης» απέναντι στο οποίο τα εμβόλια θα είναι εντελώς αναποτελεσματικά.
Αναφορικά με το ζήτημα της ενισχυτικής δόσης, ο Αμερικανός καθηγητής τάχθηκε υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όσους είναι άνω των 65 ετών και όσους εμβολιάστηκαν τουλάχιστον έξι μήνες πριν και έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Όμως, μαζί με το θέμα αυτό επεσήμανε πως είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη η ενίσχυση των εμβολιασμών σε χώρες (κυρίως του τρίτου κόσμου), όπου το ποσοστό παραμένει ακόμη πολύ χαμηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης