Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μετάλλαξη Delta φέρνει νέα μέτρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Πιο κοντά η τρίτη δόση

Η μετάλλαξη Delta φέρνει νέα μέτρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Πιο κοντά η τρίτη δόση
Πολλές χώρες - όπως το Ισραήλ - εξετάζουν τη χορήγηση μίας τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer
Σχετικά Άρθρα

(upd) Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και σαρώνει ΗΠΑ και Ευρώπη, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν τη μετάλλαξη Delta να ξεγλιστράει ακόμα και από τα εμβόλια κατά της covid 19 και την επίτευξη της ανοσίας να φαντάζει μακρινό όνειρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, πολλές χώρες προχωρούν στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων εν όψει του φθινοπώρου, ενώ εξετάζουν και την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για κάποιες ομάδες επαγγελματιών, όπως οι υγειονομικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.
Παράλληλα, πολλές χώρες - όπως το Ισραήλ - εξετάζουν τη χορήγηση μίας τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer.
Μάλιστα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι είναι έτοινη η πρώτη παρτίδα εμβολίων που στοχεύουν τη μετάλλαξη Delta και ότι η σχετική έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 195.498.370 και οι νεκροί σε 4.180.770
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 34.606.631 κρούσματα και 611.304 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.484.605 και τρίτη σε νεκρούς με 422.022
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 551.835 τρίτη σε κρούσματα με 19.749.073
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 6.116.249
• Πέμπτη η Γαλλία με 6.088.930 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.771.732
• Έβδομη η Τουρκία με 5.638.178 και όγδοη η Αργεντινή με 4.875.927
• Ένατη η Κολομβία με 4.747.775 και δέκατη η Ισπανία με 4.368.453
dfsa_1.JPG

HΠΑ: Επανέρχεται η μάσκα, εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει και πάλι να φορούν μάσκα προστασίας σε κλειστούς χώρους, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).
«Στις ζώνες όπου παρατηρείται υψηλή μεταδοτικότητα (σ.σ. της Covid-19) τα CDC συνιστούν στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους», ανέφερε η Ροσέλ Ουαλένσκι, η διευθύντρια του οργανισμού αυτού. Όπως εξήγησε, αυτή η νέα οδηγία θεωρήθηκε αναγκαία λόγω της ταχείας εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά τα σχολεία, τα CDC συνιστούν την καθολική χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Η Ουαλένσκι τόνισε ότι συστήνεται επίσης να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης εκπαίδευση το φθινοπωρο.
Τα CDC κάλεσαν επίσης τα ηγετικά στελέχη των κοινοτήτων να ενθαρρύνουν τους εμβολιασμούς και τη χρήση μάσκας, ώστε να αποφευχθούν νέα ξεσπάσματα της πανδημίας σε περιοχές με υψηλή μεταδοτικότητα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων για την Covid-19.
«Αυτό είναι υπό εξέταση τώρα», απάντησε ο Biden όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν η κυβέρνηση μελετά αυτό το ενδεχόμενο.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά την επίσκεψη του προέδρου στο Γραφείο της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών στο Μακλίν της Βιρτζίνιας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η σύσταση που έκαναν νωρίτερα τα CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) καθιστά σαφές ότι η σημαντικότερη προστασία που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού είναι το εμβόλιο.
Πρόσθεσε ότι η χρήση μάσκας και οι εμβολιασμοί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη Δέλτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν τα λοκντάουν, όπως εκείνα που είχαν επιβληθεί το 2020.
Ο Biden εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι Αμερικανοί που ζουν στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται έξαρση της νέας παραλλαγής θα ακολουθήσουν τη σύσταση των CDC.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο ίδιος θα τηρεί την οδηγία, όταν επισκέπτεται αυτές τις περιοχές.
Αναφερόμενος στα σχολεία, παραδέχτηκε ότι είναι «άβολη» η χρήση μάσκας από τους μαθητές, ωστόσο επέμεινε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να διδαχθούν και να βρίσκονται μαζί με τους συμμαθητές τους, έχοντας την καλύτερη δυνατή προστασία.
Σύμφωνα με στοιχεία των CDC, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία σε μεγάλο μέρος του Νότου των ΗΠΑ – λιγότερο στις Βορειοανατολικές Πολιτείες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλότερα.
Για να ανακοπεί η εξάπλωση της Delta, τα CDC συνιστούν επίσης στα σχολεία να ζητήσουν από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους επισκέπτες να φορούν μάσκα, είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε όχι.
Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα τα CDC επέμεναν στη σύσταση που είχαν κάνει τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξαιρούνταν οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία.
Όμως η Delta, που ευθύνεται πλέον για σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, άλλαξε τα δεδομένα.
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (49%) είναι εμβολιασμένοι, όμως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή.

Ινστιτούτο Robert Koch: Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ - Να ληφθούν μέτρα εν όψει χειμώνα

«Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη αρχίσει», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, ο Lothar Willer, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Η εφημερίδα Bild ανέφερε πως ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Helge Braun είχε αργά χθες το απόγευμα σύσκεψη με τους επικεφαλής των γραφείων των πρωθυπουργών των κρατιδίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αντίστοιχων διαβουλεύσεων της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων.
Η διάσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου, αλλά εξαιτίας της απειλητικής, συνεχούς αύξησης τω κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού επισπεύσθηκε: θα γίνει τη 10η Αυγούστου.

Αναθεώρηση του συστήματος ζητούν πρωθυπουργοί των κρατιδίων

Όπως εξήγησε η γερμανική εφημερίδα, ο κ.Willer παρουσίασε εμπιστευτικό έγγραφο του Ινστιτούτου σύμφωνα με το οποίο το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες πρέπει να παραμείνει το βασικό κριτήριο για τη λήψη μέτρων.
Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει ωστόσο αποτέλεσμα αρκετοί κρατιδιακοί πρωθυπουργοί – μεταξύ των οποίων ο Marcus Soeder της Βαυαρίας – να ζητούν αναθεώρηση του συστήματος άμεσης λήψης μέτρων προστασίας σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 50.
Όπως εξηγείται όμως στο έγγραφο του Ινστιτούτου, ο συγκεκριμένος δείκτης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλες παράμετροι.
Ο Braun φέρεται να τόνισε ότι η ενδεχόμενη αλλαγή αυτού του συστήματος θα ισοδυναμούσε με αλλαγή της κατεύθυνσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ισραήλ: Στα 2.100 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, κανένας θάνατος - Πιο κοντά η τρίτη δόση του εμβολίου

Τη διάγνωση 2.100 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ τηνΤρίτη, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα να αυξάνεται στις 864.470.
Το διάστημα αυτό δεν υπέκυψε κανείς ασθενής εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να παραμένει αμετάβλητος στους 6.461 νεκρούς.
Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 746 φθάνοντας τα 13.408, το υψηλότερο επίπεδο από την 23η Μαρτίου.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε σε 145 (+24 σε 24 ώρες).
Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 2,3%, ενώ ο δείκτης R στο 1,33%.

Πιο κοντά η τρίτη δόση του εμβολίου

Πάνω από τα μισά κρούσματα και τα δύο τρίτα των σοβαρά νοσούντων, αφορούν εμβολιασμένους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer κατά της covid-19, καθώς η προστασία του πληθυσμού μειώνεται σημαντικά, κυρίως για όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι.
Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ, την 20ή Δεκεμβρίου 2020, σχεδόν 5,77 εκατ. πολίτες της χώρας – το 61,9% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για την COVID-19.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πλέον τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών.
Ως τώρα, η εκστρατεία ανοσοποίησης αφορούσε τον πληθυσμό 12 ετών και άνω.

Αυστραλία: Παράταση του lockdown στο Σίδνεϊ για ένα μήνα

Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ καλούνται να οπλιστούν με υπομονή και να περάσουν άλλον έναν μήνα υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, επικαλούμενες την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και το ακόμη χαμηλό ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας επρόκειτο να τερματίσει το lockdown πέντε εβδομάδων την Παρασκευή 30ή Ιουλίου, όμως η ισχύς των περιοριστικών μέτρων θα παραταθεί για άλλες τέσσερις εβδομάδες, ως την 28η Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters.
«Λαμβάνω υπόψη μου τι ζητάμε από τον κόσμο τις τέσσερις εβδομάδες που έρχονται, αλλά ο λόγος είναι πως θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινότητά μας και να μπορέσουμε να ανακάμψουμε το συντομότερο δυνατό», εξήγησε η πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian.
«Έχουμε στ’ αλήθεια ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν σωστή συμπεριφορά συνεχώς. Μην μειώνετε την επαγρύπνησή σας», παρότρυνε τους συμπολίτες της.

Άρση μέτρων στη Μελβούρνη

Στη Μελβούρνη, αντίθετα, τα περιοριστικά μέτρα μπόρεσαν να αρθούν χθες Τρίτη, έπειτα από δύο εβδομάδες, χάρη στην «αποφασιστικότητα» και «τη σκληρή δουλειά» των αρχών και των πολιτών, σύμφωνα με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτόριας, τον Νταν Άντριους.
Η Αυστραλία, η οποία συγκριτικά παρέμεινε αλώβητη από τα πρώτα κύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πλήττεται το τρέχον διάστημα από έξαρση των μολύνσεων, που αποδίδεται κυρίως στο πιο μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2, ενώ ως αυτό το στάδιο μόλις το 13% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 25 εκατ. κάτοικοι) έχει εμβολιαστεί για την COVID-19.
Στη Νέα Νότια Ουαλία διαγνώστηκαν 177 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, έναντι 172 την προηγουμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης