Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αυξάνει την πίεση στην ηγεσία της Κουβάς μέσω κυρώσεων – Biden: Αυτή είναι μόνο η αρχή

ΗΠΑ: Αυξάνει την πίεση στην ηγεσία της Κουβάς μέσω κυρώσεων – Biden: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Ο Joe Biden δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κούβα στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή των διαδηλώσεων

Σχετικά Άρθρα

Κυρώσεις προς τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής της μονάδας ειδικών δυνάμεων της Κούβας θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζονται ότι ευθύνονται για παραβιάσεις τα ανθρωπίων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNBC, την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κούβα στοχεύουν εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή των διαδηλωτών και ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα στην αμερικανική αντίδραση.
«Καταδικάζω απερίφραστα τις μαζικές κρατήσεις και τις ψευδείς δίκες που στέλνουν άδικα σε φυλακές εκείνους που τόλμησαν να μιλήσουν σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και απειλής του κουβανικού λαού», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος .

 Στήριξη στο λαό

«Αυτό είναι μόνο η αρχή – οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να τιμωρούν άτομα που είναι υπεύθυνα για την καταπίεση του κουβανικού λαού», πρόσθεσε.
Οι HΠΑ επανεξετάζουν την πολιτική εμβασμάτων για «μεγιστοποίηση της υποστήριξης προς τον κουβανικό λαό», δήλωσε ο Biden.
Η Ουάσιγκτον έχει επίσης δεσμευτεί να αναδιαρθρώσει το ανθρώπινο δυναμικό στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα ώστε να παρέχει προξενικές υπηρεσίες και να έλθει εγγύτερα στην κοινωνία των πολιτών «διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούν στην Κούβα», τόνισε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για να πιέσουν την κουβανική κυβέρνηση να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Κατάρρευση της οικονομίας

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κουβανικής κυβέρνησης καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ ασκούν διπλωματική πίεση σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, για να καταδικάσουν την κουβανική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις στην Κούβα, καθώς οι κάτοικοι της χώρας έχουν θυμώσει με την κατάρρευση της οικονομίας, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τις ελλείψεις τροφίμων και την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Πληθωρισμός

Η Κούβα περνάει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα κρατικά έσοδα να έχουν μειωθεί δραματικά καθώς η πανδημία πλήττει τον τουρισμό, έχει υποτιμήσει το νόμισμα της και διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα για να εισάγει αγαθά. Τα οικονομικά στοιχεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που πλήττει την καθημερινότητα των Κουβανών.
Τις διαδηλώσεις έσπευσε να στηρίξει ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνοντας ότι «Ο λαός της Κούβας έχει αίτημα την ελευθερία από ένα αυταρχικό καθεστώς.
Δε νομίζω ότι έχουμε δει τέτοιες διαδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια.
Oι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στον κουβανικό λαό».

Το embargo

Η απάντηση στον αμερικανό πρόεδρο ήλθε από τον πρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Μiguel Diaz-Canel που δήλωσε
«Αν θέλετε να κάνετε πραγματικά μια χειρονομία προς την Κούβα και να ενδιαφερθείτε για το λαό της Κούβας να άρετε το embargo και να δούμε πως θα διαμορφωθεί το παιχνίδι.
Γιατί δεν έχετε το θάρρος να το κάνετε;»

Διαμαρτυρίες

Μια βδομάδα μετά ακολούθησε μαζική συγκέντρωση στήριξης της κυβέρνησης της Κούβας που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα.
Στη διαδήλωση που οργανώθηκε από την κυβέρνηση, χιλιάδες Κουβανοί κατήγγειλαν το embargo των ΗΠΑ και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην επανάσταση της Κούβας, μια εβδομάδα μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που έπληξαν τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης