Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κούβα: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές - Ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων

Κούβα: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές - Ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων
Οι Κουβανοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, τις υψηλές τιμές και το κομμουνιστικό καθεστώς
Σχετικά Άρθρα
Στους δρόμους της Κούβας βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων τριάντα ετών,διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, τις υψηλές τιμές και το κομμουνιστικό καθεστώς, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και το αμερικανικό εμπάργκο.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών ξεκίνησαν το πρωί, στην πόλη του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος στα δυτικά του νησιού και στην πόλη της Πάλμα Σοριανό στα ανατολικά.
Με εκατομμύρια Κουβανούς να έχουν πλέον πρόσβαση στοι διαδίκτυο, μέσω των κινητών τους τηλεφών, τα νέα των διαδηλώσεων έφτασαν γρήγορα στην Αβάνα.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Αβάνα, φωνάζοντας συνθήματα για «πατρίδα και ζωή» και «ελευθερία», ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Μάχη» με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές

Στις 3 μ.μ. τοπική ώρα τα τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους, με τον πρόεδρο Miguel Díaz-Canel, να δηλώνει ότι «η αποσταθεροποίηση στη χώρα μας» θα αντιμετώπιζε μια «επαναστατική απάντηση».
«Καλούμε όλους τους επαναστάτες της χώρας, όλους τους κομμουνιστές, να βγουν στους δρόμους».
Ακολούθησε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού, με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προσπαθούν να καταλάβουν εμβληματικά τμήματα της πρωτεύουσας.
Ωστόσο εμποδίστηκαν από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, την κρατική ασφάλεια και τον στρατό.
Οι κυβερνητικοί υποστηρικτές κατηγόρησαν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι ήταν μισθοφόροι που πληρώθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ξοδεύουν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την «προώθηση της δημοκρατίας» στο νησί.

Οικονομική κρίση και αμερικανικές κυρώσεις

Οι Κουβανοί βιώνουν τη σοβαρότερη οικονομική κρίση εδώ και 30 χρόνια.
Η κυβέρνηση Trump επέβαλε στην Κούβα πάνω από 200 νέες κυρώσεις με στόχο να σαμποτάρει την οικονομία του νησιού και να προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια.
Μέχρι στιγμής τη κυβέρνηση Biden διατηρεί σε ισχύ τις εν λόγω κυρώσεις.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία έχει εκμηδενίσει τα τουριστικά έσοδα, οι Κουβανοί έχουν συνηθίσει να περιμένουν στη σειρά για ώρες για να αγοράσουν βασικά προϊόντα όπως κοτόπουλο και απορρυπαντικό.
Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια.
Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από το 1994, όταν δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στον παραλιακό δρόμο της Αβάνας στο Μαλέκεν, εν μέσω της οξείας οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε μετά  την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden εξέφρασε την υποστηριξή του στους Κουβανούς διαδηλωτές.
Η Julie Chang, αναπληρωτής βοηθός γραμματέα για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, έγραψε στο Twitter: «Ειρηνικές διαμαρτυρίες κλιμακώνονται στην Κούβα, καθώς ο λαός ασκεί το δικαίωμά του για ειρηνική συνύπαρξη, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων από covid, καθώς και τις ελλείψεις φαρμάκων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης