Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κούβα – εμβόλιο Soberana 2: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του

Κούβα – εμβόλιο Soberana 2: Ενθαρρυντικά τα προκαταρκτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του
Σε κλινικές δοκιμές τελικής φάσης βρίσκονται τα εμβόλια της Κούβας Soberana 2 και Abdala

Αποτελεσματικότητα 62% έδειξε το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19, Soberana 2, της Κούβας, μετά τη χορήγηση δύο από τις τρεις δόσεις του, όπως γνωστοποίησε η δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma, επικαλούμενη προκαταρκτικά δεδομένα κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου.
Σε κλινικές δοκιμές η Κούβα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια, εκ των οποίων τα δύο –Soberana 2 και Abdala – βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελικής φάσης.
«Μέσα σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να έχουμε τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα από τη χορήγηση τριών δόσεων, τα οποία αναμένουμε ότι θα είναι ανώτερα», δήλωσε ο Vicente Verez , διευθυντής του κρατικού ινστιτούτου Finlay Vaccine που ανέπτυξε το Soberana 2.

Η πανδημία στην Κούβα

Η Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα από την έναρξη της πανδημίας, μετά την άφιξη πιο μεταδοτικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, που προκαλούν νέα ρεκόρ καθημερινών κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, επέλεξε να μην εισάγει ξένα εμβόλια και να βασιστεί στα δικά της, αν και ειδικοί σημειώνουν πως αυτή η επιλογή είναι ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα, που όμως αν αποδώσει, τότε η Κούβα μπορεί να ενισχύσει την επιστημονική της φήμη, να της αποφέρει σκληρό νόμισμα μέσω των εξαγωγών και να ενδυναμώσει την παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού.
«Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνησή μας δεν ήταν σε θέση να παράσχει σε αυτό το εγχείρημα όλη την χρηματοδότηση που αυτό απαιτούσε, και παρ 'όλα αυτά είναι ένα αποτέλεσμα παγκόσμιου κύρους», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Miguel Diaz-Canel κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Σημειώνεται ότι οι αρχές της Κούβας ξεκίνησαν να χορηγούν μαζικά τα πειραματικά εμβόλια στο πλαίσιο «παρεμβατικών μελετών», προσδοκώντας ότι θα περιορίσουν  την εξάπλωση της νόσου.
Μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού μειώθηκε στο μισό ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, χωρίς να αποκλείεται η μείωση αυτή να οφείλεται στα αυστηρότερα μέτρα lockdown.

Ενδιαφέρον από άλλες χώρες για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον να αγοράσουν τα εμβόλια της Κούβας έχουν εκδηλώσει αρκετές χώρες, από την Αργεντινή και την Τζαμάικα μέχρι το Μεξικό και τη Βενεζουέλα.
Σημειώνεται ότι το Ιράν ξεκίνησε να παράγει το Soberana 2 νωρίτερα, στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης