Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ για Αφγανιστάν: Αναβάθμιση Τουρκίας… μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς δεν ελήφθη απόφαση

ΝΑΤΟ για Αφγανιστάν:  Αναβάθμιση Τουρκίας… μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς δεν ελήφθη απόφαση

Το NATO δεσμεύτηκε να διαθέσει μεταβατική χρηματοδότηση για το αεροδρόμιο Hamid Karzai και ο γενικός γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο εκεί

Σχετικά Άρθρα

Δεν κατέληξε Το ΝΑΤΟ σε απόφαση κατά τη σύνοδο των ηγετών της συμμαχίας σήμερα για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Το NATO, στο πλαίσιο της συνόδου, δεσμεύτηκε να διαθέσει μεταβατική χρηματοδότηση για το αεροδρόμιο Hamid Karzai" και ο γενικός γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο εκεί, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό Reuters.
 

Η πρόταση

Να σημειωθεί ότι στις 8 Ιουνίου 2021 η Τουρκία είχε προσφερθεί να αναλάβει τη φύλαξη και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν «ψυχρά» στο αίτημα αυτό επισημαίνονται ότι η Άγκυρα επιβάλει όρους που πρέπει να συζητηθούν.

Το σκεπτικό και οι όροι

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Άγκυρα έκανε την πρόταση αυτή στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 20 χρόνια από τις επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους».
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κάποιους από τους όρους για την εφαρμογή της επιχείρησης, με την Ουάσιγκτον να έχει συμφωνήσει να εξετάσει κάποιους από αυτούς, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος.
«Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσφέρθηκε να φροντίσει για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Τo αγκάθι των S-400

Αυτή η πρόταση της Τουρκίας ενδέχεται να βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δύσης, που επλήγησαν μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και τις διαμάχες της με χώρες της ΕΕ για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνεται απο το Reuters.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar δήλωσε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ότι η πρόταση της Άγκυρας προϋποθέτει τη στήριξη από τους εταίρους της.
«Σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν υπό όρους.
Ποιοι είναι οι όροι μας;
Πολιτική, οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη.
Αν τηρηθούν αυτά, μπορούμε να παραμείνουμε στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai», επεσήμανε ο Akar.

Ανησυχία από Ουάσιγκτον

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χαιρετίζουν την τουρκική πρόταση, όμως επεσήμαναν ότι η Άγκυρα ζητά πολλά για την εν λόγω αποστολή, όπως σημείωνε ο αμερικανικός τύπος.
Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αξιοπιστία της Τουρκίας, με δεδομένες τις άλλες διαφωνίες που έχει με τις ΗΠΑ, όμως σημείωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα βρει έναν τρόπο να λειτουργήσει αυτή η διευθέτηση.

H αντιπαράθεση

Καθώς γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί η διαμάχη που προέκυψε μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, γεγονός που ώθησε την Ουάσινγκτον να της επιβάλει κυρώσεις, η πρόταση της Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσει μια σπάνια κίνηση καλής θέλησης.
ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται επίσης σε αντιπαράθεση λόγω της αμερικανικής στήριξης τους Σύρους Κούρδους μαχητές, για το Μεσανατολικό και τη δικαστική προσφυγή στις ΗΠΑ εναντίον τουρκικής κρατικής τράπεζας
Εξάλλου η διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ ενδέχεται να πείσει κάποιες χώρες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν.
Τον Μάιο η Αυστραλία έκλεισε την πρεσβεία της λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.
Η Τουρκία διαθέτει περισσότερους από 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν στο λαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, με Τούρκους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ.

www.bankingnews.grr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης