Διεθνή

Αφγανιστάν: Ενισχύοντας τα στρατιωτικά τους κέρδη, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τρεις ακόμη περιοχές

Αφγανιστάν: Ενισχύοντας τα στρατιωτικά τους κέρδη, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τρεις ακόμη περιοχές
Αφγανιστάν: Ενισχύοντας τα στρατιωτικά τους κέρδη, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τρεις ακόμη περιοχές μέσα σε τρεις ημέρες

Ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους νίκες μετά την επίσημη έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ακόμη μία περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους, μετά την κατάληψη την Κυριακή δύο άλλων στις επαρχίες Φαριάμπ και Γκορ.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή Ντάουλατ Άμπαντ στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ πριν τα ξημερώματα και κατέφυγαν στη γειτονική περιοχή Αντχόι χωρίς να εμπλακούν με τους αντάρτες, δήλωσαν τρεις τοπικοί αξιωματούχοι.
Η τύχη περισσότερων από 12 μελών των δυνάμεων ασφαλείας παραμένει άγνωστη καθώς έχουν καταρρεύσει οι τηλεπικοινωνίες, επεσήμανε ο τοπικός σύμβουλος Αμπντούλ Αχάντ Αλιμπέκ.
Η Ντάουλατ Άμπατ πολιορκούνταν επί τρία χρόνια.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις λάμβαναν ενισχύσεις μόνο από αέρος, καθώς η παροχή βοήθειας οδικώς ήταν αδύνατη επειδή οι Ταλιμπάν έλεγχαν όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στην περιοχή.
Στην επαρχία Γκάζνι, στα νοτιοανατολικά, οι αντάρτες κατέλαβαν δύο σημεία έλεγχου των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Αμπ Μπαντ, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για σφοδρές μάχες σε τουλάχιστον τρεις περειοχές της επαρχίας.
Οι περιοχές αυτές ενδέχεται θα πέσουν στον έλεγχο των Ταλιμπάν, αν η κυβέρνηση δεν στείλει ενισχύσεις από αέρος, τόνισε μέλος του κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την επαρχία Γκάζνι.
Στο μεταξύ τις δύο προηγούμενες ημέρες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν δύο άλλες περιοχές, μία στην επαρχία Φαριάμπ και μία στην επαρχία Γκορ.
Στη Φαριάμπ οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το κέντρο της περιοχής Καϊσάρ αργά την Κυριακή και κατέφυγαν σε ένα λόφο σε γειτονικό χωριό έπειτα από πολλές ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.
Εξάλλου το Σάββατο εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε όχημα κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί αστυνομικοί.
Περίπου 100 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε αξιόπιστη πηγή από την επαρχία Φαριάμπ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Την Κυριακή οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και την περιοχή Σαχράκ στη δυτική επαρχία Γκορ.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας, ο Αμπντούλ Ζαχίρ Φαϊζάντα, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Οι Ταλιμπάν έχουν σημειώσει μια σειρά νίκες στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες.
Μετά την επίσημη έναρξη της απόσυρσης των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, την 1η Μαΐου, οι αντάρτες έχουν καταλάβει τουλάχιστον εννέα περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης