Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομόλογα: Η ΕΚΤ ώθησε σε νέα χαμηλά στο κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης

Ομόλογα: Η ΕΚΤ ώθησε σε νέα χαμηλά στο κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους

Σχετικά Άρθρα

Σημαντική ανάσα έδωσε η ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής την 10η Ιουνίου 2021 σε ολόκληρη την αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και όχι μόνο, καθώς   δεσμεύθηκε να διατηρήσει αυξημένο τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ και στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.
Παρά το γεγονός ότι αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για εφέτος και το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ τουλάχιστον έως το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά τη λήξη του ΡΕΡΡ το επόμενο έτος.

Οι αποδόσεις

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου με τις τιμές (καθώς είναι ευθέως ανάλογες των αποδόσεων) να καταγράφουν ράλι όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε Βρετανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών αγνόησαν τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμο Μαίου στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση σε διάρκεια έτους.
Στη Γερμανία, αφού υποχώρησε στην χθεσινή συνεδρίαση δύο μονάδες βάσης, στο -0,27%, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Περιφέρεια

Ξεχώρισε η ευρωπεριφέρεια, καθώς στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,75%, με αποτέλεσμα το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να αποκλιμακωθεί σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, στις 102 μοναδες βάσης.
Σε αντίστοιχη πτώση και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς στο 0,36%.
Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, διολισθαίνοντας ενδοσυνεδριακά έως το -0,08%, για να κλείσει τη συνεδρίαση στο -0,01%.
Εντυπωσιακή αποκλιμάκωση και στην απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε στο 0,73% με το spread στις 101 μονάδες βάσης.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 166 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 96 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Ο Σπύρος Ανδρεόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, βλέπει το spread των ιταλικών 10ετών/γερμανικών να διολισθαίνει στις 90 μονάδες βάσης έως τα τέλη Ιουλίου, κάνοντας λόγο για ένα στενό πλαίσιο διακύμανσης των αποδόσεων γενικότερα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα «γεράκια»

Η προσοχή τώρα στρέφεται σε τρία από τα 25 μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ που ζήτησαν να μειωθεί ο ρυθμό των αγορών ομολόγων στη διάρκεια της συνεδρίασης, επικαλούμενα τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
O Oλλανδός Klass Knot, ένα από τα «γεράκια» του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ζήτησε να τεθούν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για να ελέγχουν τις κρατικές δαπάνες τα επόμενα έτη.
Ακόμη ένα “γεράκι”, ο Αυστριακός Robert Holzmann, ανέφερε ότι μία αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 3% θα ωθούσε την ΕΚΤ να επανεξετάσει την πολιτική της ενώ χαρακτήρισε καταστριφικό το σενάριο της αιφνίδιας ανόδου του κόστους δανεισμού .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης