Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Επιπλέον έσοδα ύψους δισ. ευρώ από το νέο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη

Γαλλία: Επιπλέον έσοδα ύψους δισ. ευρώ από το νέο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη

Ξεχωριστό αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί πώς θα διαμοιραστεί μεταξύ διαφορετικών χωρών το δικαίωμα να φορολογούν τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες

Σχετικά Άρθρα

Η Γαλλία αναμένει να αντλήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον έσοδα από τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή που βρίσκεται τώρα υπό παγκόσμια διαπραγμάτευση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Bruno LeMaire, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.
Ο LeMaire και οι ομόλογοι του από τις δυνάμεις της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν το Σάββατο 5 Ιουνίου να στηρίξουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αναθεώρηση των κανόνων διασυνοριακής φορολόγησης μεταξύ 139 χωρών.

Πολυεθνικές

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο BFM πόσα χρήματα θα αποδώσει στη Γαλλία ο ελάχιστος φόρος, ο LeMaire δήλωσε: «Είναι ακόμα λίγο δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος».
Ένας ξεχωριστός πυλώνας των διεθνών συνομιλιών επικεντρώνεται στο πώς θα διαμοιραστεί μεταξύ διαφορετικών χωρών το δικαίωμα να φορολογούν τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες, των οποίων τα κέρδη θεωρούνται ότι ξεπερνούν ένα συνηθισμένο επίπεδο.

Λειτουργικά κέρδη

Ο ίδιος δήλωσε ότι, βάσει του πυλώνα αυτού, η Γαλλία θα μπορούσε να αναμένει να δει 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ σε επιπλέον φορολογικά έσοδα ενώ ο ισχύων φόρος ψηφιακών υπηρεσιών, που το Παρίσι έχει υποσχεθεί να ανακαλέσει μόλις υπάρξει διεθνής συμφωνία, εισφέρει περίπου 450 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανησυχίες ότι η Amazon ίσως να μην εμπίπτει στις προτάσεις για τη φορολόγηση «υπερκερδών» καθώς το συνολικό λειτουργικό της περιθώριο είναι κάτω από το προβλεπόμενο όριο του 10%.

Για την Amazon

Αξιωματούχοι κοντά στις συνομιλίες δήλωσαν χθες ότι τα κράτη της G7 είχαν βρει έναν τρόπο για να περιλαμβάνουν την Amazon, στοχοποιώντας συγκεκριμένα την περισσότερο κερδοφόρα μονάδα cloud computing, κάτι που ο Λεμέρ δήλωσε ότι στηρίζει.
"Θα ήθελα να υπάρξει κατάτμηση των δραστηριοτήτων της Amazon, ούτως ώστε ό,τι είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρο να υπόκειται στην ψηφιακή φορολογία", δήλωσε ο Λεμέρ. "Η Amazon πρέπει να πληρώσει αυτό τον φόρο".

Τα 3 «αγκάθια»

Σύμφωνα με τον LeMaire, υπάρχουν «τρία δύσκολα ζητήματα στην πορεία αυτής της πιο δίκαιης και πιο αποτελεσματικής διεθνούς φορολόγησης».
Αρχικά, ότι "η Κίνα πρέπει να δώσει το δικό της ‘πράσινο φως’.
Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα τελείως άλλο θέμα».
Δεύτερον, «ότι ο φόρος αυτός του 15% να είναι ένας ελάχιστος φόρος: θα επιχειρήσουμε με άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πάμε πιο πέρα από το 15%".
Τέλος, "πρέπει όλοι οι ψηφιακοί κολοσσοί χωρίς εξαίρεση να βρίσκονται στο πεδίο αυτού του φόρου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης