Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωνία στην επιστημονική κοινότητα για την ινδική μετάλλαξη - Pfizer: Δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Αγωνία στην επιστημονική κοινότητα για την ινδική μετάλλαξη - Pfizer: Δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών
Εμβόλια και βοήθεια στέλνει η Κίνα στη νοτιοανατολική Ασία - Ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο για το πιστοποιητικό covid
Σχετικά Άρθρα

Εντονη ανησυχία επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα, που εργάζεται πάνω στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην ιδιαίτερα μεταδοτική παράλλαξη του ιού.
Στις ανησυχητικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων προστίθεται και εκείνη του Antony Fauci, ο οποίος προειδοποιεί ότι η ινδική μετάλλαξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, παρατηρώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική άνοδος στις λοιμώξεις εξαιτίας της διασποράς της νέας παραλλαγής, ειδικά στον νεότερο πληθυσμό. 
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου της για την Covid-19 σε μια μεγαλύτερη ομάδα παιδιών κάτω των 12 ετών, αφού είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια χαμηλότερη δόση του εμβολίου σε ένα προγενέστερο στάδιο της κλινικής δοκιμής.
Στην μελέτη θα λάβουν μέρος έως και 4.500 παιδιά σε περισσότερες από 90 κλινικές στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία, ανέφερε η εταιρεία.
 

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 173.760.009 και οι νεκροί 3.740.415
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.385.561 κρούσματα και 598.276 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 28.996.476 και τρίτη σε νεκρούς με 351.309
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 474.414 και τρίτη σε κρούσματα με 16.984.218
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.781.553
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.300.236 και έκτη η Ρωσία με 5.086.386
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.544.365 και όγδοη η Ιταλία με 4.235.592
gdfsgfsd.JPG

Fauci: Κίνδυνος να κυριαρχήσει η ινδική μετάλλαξη

Αγωνία επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα που εργάζεται, αυτή τη στιγμή, πάνω στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του ιού.
Στις ανησυχητικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων προστίθεται και εκείνη του Anthony Fauci, ο οποίος προειδοποιεί ότι η ινδική μετάλλαξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, παρατηρώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική άνοδος στις λοιμώξεις εξαιτίας της διασποράς της νέας παραλλαγής, ειδικά στον νεότερο πληθυσμό.
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ινδική μετάλλαξη δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση της βρετανικής και να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί στις ΗΠΑ. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε ο Fauci κρούοντας τον κώδωνα στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Λευκό Οίκο.
Στη Βρετανία, υπογράμμισε, η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται στο 60% των περιστατικών κορωνοϊού, αντικαθιστώντας έτσι τη βρετανική.
Η παραλλαγή του ιού προσβάλλει κυρίως τους 20αρηδες, ενώ όπως είπε ο Fauci στις ΗΠΑ απαρτίζει, μέχρι στιγμής, το 6% των κρουσμάτων.
Πάντως, στις ΗΠΑ περίπου το 63% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όμως στόχος του Joe Biden Μπάιντεν είναι να έχει εμβολιαστεί μέχρι τις 4 Ιουλίου τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων. 

Η Pfizer ξεκινά κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου της για την Covid-19 σε μια μεγαλύτερη ομάδα παιδιών κάτω των 12 ετών, αφού είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια χαμηλότερη δόση του εμβολίου σε ένα προγενέστερο στάδιο της κλινικής δοκιμής.
Στην μελέτη θα λάβουν μέρος έως και 4.500 παιδιά σε περισσότερες από 90 κλινικές στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία, ανέφερε η εταιρεία.
Βασιζόμενη στην ασφάλεια, την ανοχή και την ανοσοαπόκριση που ανέπτυξαν 144 παιδιά κατά την κλινική μελέτη φάσης 1 του διδοσικού εμβολίου, η Pfizer ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη δοκιμή χορήγησης μιας δόσης 10 μικρογραμμαρίων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 έως 11 ετών και 3 μικρογραμμαρίων για την ηλικία ομάδα 6 μηνών έως 5 ετών.
Το εμβόλιο – που παρασκεύασαν η Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech – έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα παιδιά λαμβάνουν την ίδια δόση με τους ενήλικες: 30 μικρογραμμάρια.
Σχεδόν 7 εκατομμύρια έφηβοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Ο εμβολιασμός των παιδιών και των νέων θεωρείται κρίσιμο βήμα στο δρόμο για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» και την εξάλειψη της πανδημίας της Covid-19.
Ωστόσο, επιστήμονες στις ΗΠΑ και αλλού μελετούν την πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά την χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA, ιδιαίτερα σε νέους. Τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna Inc. είναι τεχνολογίας mRNA.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής στον καρδιακό μυ σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Pfizer για την Covid-19, κυρίως σε νέους άνδρες, μια πάθηση που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο. Τα περιστατικά ήταν σε γενικές γραμμές ήπιας μορφής και σύντομης διάρκειας.
Η Pfizer τόνισε ότι έλαβε γνώση των ισραηλινών καταγραφών μυοκαρδίτιδας και ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με το εμβόλιο.

ΠΟΥ: Οι ανισότητες δημιουργούν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων» 

Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων» με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και στις φτωχότερες να παραμένουν εκτεθειμένοι, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tentros Antanom Gebreyesus, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.
«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», τόνισε ο Tentros σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.
«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως.
Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων.
Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες.
Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».
Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στον μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη.
Πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι τα τέλη του 2021, ενώ κάλεσε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία mRNA, να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool) που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Πληρώστε για τα εμβόλια των φτωχών

Έκκληση στους ηγέτες της G7 να πληρώσουν για τα εμβόλια των φτωχότερων κρατών απευθύνουν 100 πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών.
Οι ηγέτες έκαναν την έκκληση τους πριν από τη διάσκεψη κορυφής της G7, η οποία αρχίζει την Παρασκευή 11/6 στην Αγγλία, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια συνεργασία απέτυχε το 2020, αλλά το 2021 μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εποχή.
«Η υποστήριξη από την G7 και την G20 που θα κάνει τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δεν είναι μία πράξη φιλανθρωπίας, αλλά εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα όλων των χωρών», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία μεταξύ άλλων υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Gordon Brown και Tony Blair, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki Moon και 15 πρώην ηγέτες της Αφρικής.
Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι οι ηγέτες της G7 και άλλοι ηγέτες που προσκλήθηκαν στη διάσκεψη πρέπει να εγγυηθούν ότι θα διαθέσουν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για μία διετία για την καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η διάθεση των χρημάτων από την G7 δεν είναι φιλανθρωπία.
Είναι αυτοπροστασία για τον τερματισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, των παραλλαγμένων στελεχών της, και της επιστροφής της ως απειλής για όλους εμάς», αναφέρει ο Brown, επισημαίνοντας ότι «με κόστος μόλις 30 πένες της στερλίνας (0,35 ευρώ) ανά άτομο την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καλύτερη πολιτική ασφάλισης στον κόσμο».
7657657477477575.JPG
Το ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει για το πιστοποιητικό covid – Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου

Στην ψήφιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα διευκολύνει από την 1η Ιουλίου τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ προχωρά σήμερα Τρίτη 9/6 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια είναι ήδη σε εξέλιξη ενώ η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ, με τα αποτελέσματα να γίνονται γνωστά αύριο Τετάρτη 10/6.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση.
Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Raiders υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

867578587567865865877658675865786.JPG
ΗΠΑ: Οι εμβολιασμοί αποδίδουν – Πάνω από 90% η προστασία στους πλήρως εμβολιασμένους

Στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμοί αποδίδουν, καθώς η προστασία στους πλήρως εμβολιασμένους ξεπερνά το 90% καταλήγουν τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Σύμφωνα με τα CDC, ακόμα και οι μερικώς εμβολιασμένοι προστατεύονται κατά 81% σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, να μολυνθούν από τον ιό.
Όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, αυτοί είναι πιθανό να έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα, εφόσον μολυνθούν, πολύ πιο σύντομη διάρκεια ασθένειας και θεωρείται ότι διασπείρουν πολύ λιγότερο τον ιό.
Μάλιστα αναφέρεται ότι χάρη στους εμβολιασμούς των παιδιών άνω των 12 ετών, οι ΗΠΑ έχουν τα χαμηλότερα κρούσματα σε παιδιά από τον περασμένο Οκτώβριο.
Μέχρι στιγμής 13 Πολιτείες έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους, στόχο που έχει θέσει για όλες τις Πολιτείες έως τις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος Biden, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως οι Πολιτείες που δεν θα τα καταφέρουν, θα είναι ευάλωτες σε μια ακόμα έξαρση του ιού.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει σχεδόν 303 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με περισσότερους από 171 εκατομμύρια Αμερικάνους να έχουν κάνει μια δόση και περίπου 140 εκατομμύρια Αμερικάνους να έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
5352542352352352352352352352352345432.JPG 

Χωρίς τέλος το δράμα στη Βραζιλία

Χωρίς τέλος είναι το δράμα που βιώνει η Βραζιλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν χαλαρώσει ενώ δεν υπάρχει μια ενιαία εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας και με την εξάπλωση νέων παραλλάξεων η Βραζιλία είναι πιθανό να βρεθεί στο έλεος ενός νέου τρίτου κύματος.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η Βραζιλία έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει φτάσει τους 500.000 νεκρούς ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι ένα πιθανό γ’ κύμα μπορεί να αποδειχθεί πιο φονικό από τα δύο προηγούμενα.
Είναι ενδεικτικό ότι η Βραζιλία καταγράφει καθημερινά περίπου 2.000 θανάτους, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται και άνοδος των κρουσμάτων.
«Η αύξηση αυτή του αριθμού των κρουσμάτων την ώρα που η θνητότητα παραμένει σε υψηλό επίπεδο κινδυνεύει να προκαλέσει επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης» προειδοποιεί το Fiocruz, το ινστιτούτο δημόσιας υγείας, τη στιγμή που διατυπώνονται ενστάσεις για την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων.
Και ενώ οι περιορισμοί έχουν αρθεί και ενώ υπάρχει ανησυχία για την κυκλοφορία της παράλλαξης Δέλτα, η Βραζιλία ετοιμάζεται να υποδεχθεί την προσεχή Κυριακή 13/6 το Copa America, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης