Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (ΗΠΑ): Επιχείρηση κατευνασμού της Ουκρανίας μετά την υπαναχώρηση στον αγωγό Nord Stream 2

Biden (ΗΠΑ): Επιχείρηση κατευνασμού της Ουκρανίας μετά την υπαναχώρηση στον αγωγό Nord Stream 2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky εν όψει της συνόδου κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin

Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biben μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Volodymyr Zelensky , και τον προσκάλεσε να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Jake Sullivan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 2021.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Biden είπε ότι «ανυπομονεί να καλωσορίσει» τον Zelensky στον Λευκό Οίκο φέτος το καλοκαίρι.
Τόνισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και ότι θα υπερασπιστεί αυτήν τη θέση στην επικείμενη συνάντησή του με τον Vladimir Putin, στην Ελβετία.

Ρωσία και ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη συνάντηση δεν αποτελεί «επιβράβευση» για τον Putin, αλλά είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να τον ακούσει απευθείας ο Biden, ώστε να κατανοήσει και να διαχειριστεί τις διαφορές μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Sullivan είπε επίσης ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Biden θα επισημάνει στους συμμάχους πόσο σημαντικό είναι να μοιράζονται τα βάρη και να συμβάλουν στις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν συνεχιστούν οι «επιβλαβείς» δραστηριότητες της Ρωσίας εναντίον της Ουάσινγκτον.

Σύνοδος κορυφής


Ο Putin και ο Βiden θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, εν μέσω έντονων διαφωνιών σχετικά με την φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ουκρανία.
Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Zelensky μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσέφερε στην Ουκρανία την «ακλόνητη υποστήριξή του, καθώς η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας σε μια κλιμάκωση που είχε προκαλέσει την ανησυχία του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.

Έκπληξη και απογοήτευση

Η Ουάσιγκτον είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, αν και το Κίεβο εξεπλάγη από την απόφαση της κυβέρνησης Biden να μην προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2
Ο Zelensky δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, «έκπληκτος» και «απογοητευμένος» από την απόφαση.
Η Ουκρανία ήλπιζε επίσης ότι οι δυτικοί σύμμαχοί της θα καταβάλουν νέα προσπάθεια να αποδεχθούν την χώρα στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της και απογοητεύτηκε που δεν προσκλήθηκε σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης