Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία προς ΗΠΑ για Nord Stream 2: Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης δεν καθορίζεται από ξένους

Γερμανία προς ΗΠΑ για Nord Stream 2: Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης δεν καθορίζεται από ξένους
Ο Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία χαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές προσπάθειες ματαίωσης του έργου
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έστειλε η Γερμανία, μόλις μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin περί ολοκλήρωσης του πρώτου σκέλους του αγωγού Nord Stream 2.
Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά η Μόσχα έστειλε το μήνυμα, πως οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον για ματαίωση του έργου «ναυάγησαν».
Ο Γερμανός πρέσβης στη Ρωσία Geza Andreas von Geyr σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τόνισε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ είναι παράνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.
Όπως αναφέρεται σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Γερμανός πρέσβης είπε:
«Προς το παρόν, διεξάγονται σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής και της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν το θέμα του Nord Stream 2, αλλά η στάση μας επί του θέματος είναι σαφής και δεν θα αλλάξει, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική πρέπει να καθορίζονται μόνο από τους Ευρωπαίους και όχι από ξένους».
«Όσον αφορά στις κυρώσεις, η θέση μας είναι ότι ένα τέτοιο μέσο δεν βρίσκει πεδίο εφαρμογής, καθώς αντίκειται στο διεθνές δίκαιο», εξήγησε ο Γερμανός πρέσβης.

Η αντιφατική πολιτική Biden

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος υπό τον Joe Biden φαίνεται να έχει αμβλύνει τη σκληρή του στάση, λέγοντας πως θα παραιτηθεί από τις κυρώσεις σε βάρος της γερμανικής εταιρείας που επιβλέπει την πλευρά της στο έργο του αγωγού μήκους 745 μιλίων.
Όμως επιβάλλονται κυρώσεις σε ρωσικά πλοία της Gazprom, που συμμετέχουν στο έργο.
Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μία αντιφατική στάση, καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση Biden θα επιβάλλει κυρώσεις σε πλοία που εμπλέκονται στην κατασκευή του Nord Stream 2, αλλά αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην πραγματική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο.
Αμερικανοί πολιτικοί είχαν χαρακτηρίσει τον αγωγό ως «σοβαρή απειλή» για την «ενεργειακή και εθνική ασφάλεια» της Ευρώπης.
presvis.jpg

Ιδιοτελή κίνητρα

Ωστόσο επικριτές της πολιτικής Trump στο θέμα του αγωγού, ισχυρίζονταν πως τα κίνητρα των ΗΠΑ ήταν αρκετά ιδιοτελή.
Μάλιστα σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται ασφαλείς πηγές από το Βερολίνο, οι Γερμανοί έλεγαν πως οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη Ρωσία για λόγους ασφαλείας, «θέλουν απλώς να πουλήσουν το δικό τους αέριο».
Τον Μάιο 2021 ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έλεγε πως είναι πολύ αργά για να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού και θα ήταν «αντιπαραγωγικό» να επιβληθούν κυρώσεις στους συμμάχους δεδομένου ότι πλησιάζει στην ολοκλήρωση.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει νωρίτερα, πως θα επιβάλλει κυρώσεις σε κάποια ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στην τοποθέτηση των υποβρύχιων τμημάτων του αγωγού.

stream.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης