Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση - Άνοδος +0,88% ο S&P 500

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση - Άνοδος +0,88% ο S&P 500

Ήπια άνοδος στη Wall μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 4/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να επιχειρούν να αφομοιώσουν τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ασθενέστερη των εκτιμήσεων αύξηση στις θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Μάιο καθώς η ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού τροφοδοτεί την ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 6%, και συγκεκριμένα στο 5,8%

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,52% στις 34.756,39 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,88% στις 4.229,89 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,47% στις 13.814,49 μονάδες


Tην πίεση για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο εντείνουν οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της G7 στο Λονδίνο για διήμερες συνομιλίες.
Με κοινή τους επιστολή στη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, δήλωσαν ότι έχει φτάσει η κρίσιμη στιγμή για να δωθεί ένα καίριο χτύπημα στη φοροαποφυγή, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία.
Στα χνάρια του Donald Trump κινείται ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος διπλασίασε τη μαύρη λίστα με τις κινεζικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε αυτές δεν μπορούν να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις.
Τη λίστα αυτή είχε καταρτίσει η κυβέρνηση Trump και δημοσιοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν 31 εταιρείες, που θεωρείται ότι προμηθεύουν ή υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας.
Πλέον, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται 59 εταιρείες.
Στους αμερικανούς ιδιώτες και στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν συμμετοχές ή άλλα οικονομικά συμφέροντα στις κινεζικές εταιρείες αυτές δίνεται έτσι προθεσμία ως τη 2η Αυγούστου για να διακόψουν κάθε σχέση.
Να αποσυρθεί άμεσα η μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τις κινέζικες εταιρείες που κατηγορούνται υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε αυτές δεν μπορούν να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις ζητά η Κίνα.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ξεχειλώνει την ιδέα της εθνικής ασφάλειας, καταχράται την εθνική ισχύ και χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο για να καταστείλει και να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις.
Είμαστε έντονα αντίθετοι σε αυτό» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τον κατάλογο, καθώς όπως, «παραβιάζει τους νόμους της αγοράς».
Έρευνα για τις φερόμενες ως αντίθετες προς τον ανταγωνισμό πρακτικές του Facebook ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρώντας να εξετάσει αν η εταιρεία υπονομεύει τον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές αγγελίες.
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται η χρήση δεδομένων από το Facebook, τα οποία συλλέχθηκαν από διαφημιζόμενους, σύμφωνα με το AFP.
Η Ε.Ε. έχει ήδη αρχίσει έρευνες για τις εταιρείες Microsoft, Amazon, Apple και Google.

ΗΠΑ: Κατώτερες των προσδοκιών οι νέες θέσεις εργασίας το Μάιο, στις 559.000

Απογοητευτικά και σημαντικά πιο κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ για τον Μάιο, με βάση τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 559.000 από 219.000 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 610.000 νέες θέσεις.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5,8% τον Μάιο από 6,1% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ένα ποσοστό πέριξ του 5,9%.
Το Μάιο, η οικονομία είχε ανακτήσει περίπου 14,3 εκατομμύρια από τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Ο κλάδος των υπηρεσιών συνέχισε να ηγείται της δημιουργίας θέσεων εργασίας τον Μάιο.
Οι κλάδοι της διασκέδασης και της φιλοξενία πρόσθεσαν 292.000 θέσεις, με το μεγαλύτερο μέρος των 186.000 να έρχεται σε εστιατόρια και μπαρ.
Η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση αποκόμισαν επίσης οφέλη εξαιτίας της άρσης του lockdown, προσθέτοντας 144.000 συνολικά

Ξεπέρασαν τα 2 δις οι εμβολιασμοί – Πιέσεις σε Κίνα για διεθνή έρευνα για την προέλευση της covid

Με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να πιέζουν την Κίνα να επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς, ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, τα σενάρια φουντώνουν και πάλι για το πώς τελικά προέκυψε ο φονικός αυτός ιός, ιδιαίτερα ύστερα από τις δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικάνου λοιμωξιολόγου, Anthony Fauci ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαρροής από εργαστήριο.
Ο Fauci επανέλαβε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως ο ιός είναι προϊόν μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο αλλά υποστήριξε πως είναι ανοιχτός και στο σενάριο διαρροής του ιού και για αυτό το λόγο κάλεσε τις κινεζικές αρχές να δώσουν πλήρη στοιχεία των τριών Κινέζων επιστημόνων του εργαστηρίου ιολογίας της Wuhan, οι οποίοι φέρονται να νόσησαν και να νοσηλεύτηκαν ήδη από το Νοέμβριο του 2019, πριν δηλαδή η Κίνα αναφέρει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρώτο κρούσμα covid.
Και ενώ εντείνονται οι πιέσεις για μια πλήρη διεθνή έρευνα, οι εμβολιασμοί κατά της covid ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια, με κύριο ζητούμενο πάντως να παραμένει η πιο δίκαιη και ισότιμη διανομή τους στα κράτη όλου του κόσμου.


Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην απασχόληση στις ΗΠΑ

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,με τους επενδυτές να εστιάζουν το βλέμμα τους στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη +0,39% στις 452,57 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 κατέγραψε άνοδο +0,25% στις 4.089,38 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε +0,39% στις 15.692,90 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,07% στις 7.069,04 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε άνοδο +0,12% στις 6.515,66 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, χρηματοπιστωτικών και υγειονομικών υπηρεσιών.
Επίσης, η μετοχή της ιδιοκτήτριας της British Airways, IAG, αυτή της Wizz Air και της easyJet, υποχωρούν περισσότερο από 1% καθώς η Βρετανία πρόσθεσε επτά χώρες στην «κόκκινη» λίστα της με τους προορισμούς που απαιτούν καραντίνα σε ξενοδοχεία με την τη επιστροφή των ταξιδιωτών στην Αγγλία.
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 3,1% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, ωστόσο είναι αυξημένες κατά 23,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία πτώση μόλις στο 1,2% και προέβλεπαν ετήσια άνοδο 25,5%.
Ενισχυμένος ο κλάδος των κατασκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, με τον δείκτη Purchasing Manager's Index (PMI) να ανέρχεται στις 64,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Chartered Institute of Purchasing & Supply (CIPS) και την IHS Markit την Παρασκευή.
Η αύξηση της παραγωγής ήταν η πιο ισχυρή από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ οι όγκοι των νέων παραγγελιών ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.
Οι υπάρχουσες απαιτήσεις ρευστότητας για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των UBS Group και Credit Suisse Group, δεν είναι αρκετές.
Αυτά ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση, καθώς μετά από ανάλυση των σημαντικότερων τραπεζών της χώρας αποκάλυψε ότι οι απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται σήμερα πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή σε περίπτωση αθέτησης.

Πιέσεις στην Ασία

Πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας, με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί αρνητικά.
Στα διεθνή χρηματιστήρια κυριαρχεί η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την πιθανή πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Federal Reserve, μετά τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.067 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,4%, στις 28.941 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,3% στις 28.869 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακές μεταβολές στις 3.585 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση 0,2% στις 52.144 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης