Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο - Οι 4 «μεγάλοι» της ΕΕ πιέζουν τους G7

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο - Οι 4 «μεγάλοι» της ΕΕ πιέζουν τους G7
Κοινό μέτωπο Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Σχετικά Άρθρα

Tην πίεση για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο εντείνουν οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της σημερινής συνάντησης των ΥΠΟΙΚ της G7 στο Λονδίνο για διήμερες συνομιλίες.
Με κοινή τους επιστολή στη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, δήλωσαν ότι έχει φτάσει η κρίσιμη στιγμή για να δωθεί ένα καίριο χτύπημα στη φοροαποφυγή, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία.

Δέσμευση των «4» για κοινή στάση

Οι επικεφαλής των ισχυρότερων υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται να συναντηθούν με τους ομολόγους τους στο πλαίσιο της G7 στο Lancaster House στο Λονδίνο, δήλωσαν ότι η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής είναι εφικτή μετά από χρόνια λανθασμένων εκκινήσεων.
«Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα διεθνές φορολογικό σύστημα κατάλληλο για τον 21ο αιώνα.
Τώρα ήρθε η ώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία», αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή.
Tην επιστολή υπογράφουν ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz, ο Γάλλος ομόλογός του Bruno Le Maire, o Ιταλός ΥΠΟΙΚ Daniele Franco και η Ισπανίδα Nadia Calvino.
Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία δεν είναι μέλος των G7, η Calvino υπέγραψε την επιστολή, ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ προκειμένου να τονιστεί η ενότητα μεταξύ των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών, σημειώνει ο Guardian.
«Δεσμευόμαστε λοιπόν να καθορίσουμε μια κοινή θέση για ένα νέο διεθνές φορολογικό σύστημα στη συνεδρίαση των yπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο την Παρασκευή.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δημιουργήσει τη δυναμική που απαιτείται για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας στη σύνοδο των G20 στη Βενετία τον Ιούλιο», αναφέρουν στην επιστολή ρτης
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, στόχος είναι οι G7 να κινηθούν πιο κοντά σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αύξηση του φόρου που καταβάλλουν εταιρίες όπως, η Google, το Facebook, η Amazon και η Microsoft, ενώ το μεγάλο στοίχημα αποτελεί μία αντίστοιχη συμφωνία των G20.

H πρόταση Biden για το εταιρικό φόρο

Η βούληση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, δρομολογεί μεγαλύτερες πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, σε σύγκριση με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο άσκησης της προεδρίας των ΗΠΑ, από τον προκάτοχό του Donald Trump.
Αρχικά οι ΗΠΑ είχαν προτείνει φόρο 21%, ωστόσο φαίνεται η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο της τάξης του 15%.
«Είμαι ουσιαστικά αισιόδοξος ότι θα παραγάγουμε μερικά συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο οικοδεσπότης υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Rishi Sunak, σε ανακοίνωσή του.
Ο Sunak έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η διεξαγωγή της διάσκεψης με τη φυσική παρουσία των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά, στο περίτεχνο αρχοντικό Lancaster House του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Χρειάζεται να είσαι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητάς ανοιχτά και ευγενικά, αναλύοντας τα πράγματα», δήλωσε στο Reuters.
Εξαιτίας των περιορισμών της COVID-19, οι υπουργικές αντιπροσωπείες μειώθηκαν σε αριθμό μελών. Επίσης, έχει μειωθεί και ο αριθμός των δημοσιογράφων που τις συνοδεύουν.

Mεγάλη πρόκληση η σύνοδος των G20

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα παρουσιαστεί μετά στις χώρες της G20, κατά τη διάσκεψη της που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βενετία.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε πριν από την πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης, ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα», το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκεται «εντός των δυνατοτήτων» της υπουργικής διάσκεψης.
Ωστόσο ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών Taro Aso δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα για ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό εταιρικού φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει την επίτευξη μίας πληρέστερης συμφωνίας, όταν ο Biden και οι άλλοι ηγέτες κυβερνήσεων συναντηθούν σε παραθεριστικό θέρετρο της Νοτιοδυτικής Αγγλίας στις 11-13 Ιουνίου.

Μηδενικοί φόροι για τη Microsoft στην Ιρλανδία, παρά τα ιλιγγιώδη κέρδη

Ενδεικτικό της φοροαποφυγής των πολυεθνικών, μέσω των φορολογικών παραδείσων, είναι το παράδειγμα της θυγατρικής της Microsoft στην Ιρλανδία.
Παρά το γεγονός ότι η Microsoft Round Island One σημείωνε κέρδη 314,7 δισ. ευρώ δεν πλήρωσε ούτε ένα σεντ φόρο στην Ιρλανδία, καθώς η έδρα της βρίσκεται στις Βερμούδες.
Τα κέρδη της θυγατρικής της Microsoft, η οποία συλλέγει τα τέλη αδειοδότησης για τη χρήση προϊόντων της Microsoft σε όλο τον κόσμο, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα του ΑΕΠ της Ιρλαδίας, παρά το γεγονός ότι δεν απασχολεί υπαλλήλους, όπως μετέδεωσε ο Guardian.
Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, η Microsoft Round Island One, κατέβαλε δύο φορές μέρισμα στη μητρική εταιρεία, συνολικού ύψου 45 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν πλήρωσε φόρους στο ιρλανδικό κράτος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης