Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed ΗΠΑ): Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής

Powell (Fed ΗΠΑ): Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής

Εξετάζουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη όσον αφορά τον εποπτικό και τον κανονιστικό μας ρόλο και την επίδραση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες, δήλωσε ο διοικητής της Fed Jerome Powell

Σχετικά Άρθρα
Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί βασικό παράγοντα κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell διαφοροποιούμενος από την ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CΝΒC, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Μιλώντας σε σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ επησήμανε ότι η αντιμετώπιση ζητημάτων τα οποία σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη ανήκουν περισσότερο στο πεδίο ευθύνης της κυβέρνησης παρά σε αυτό της κεντρικής τράπεζας. .
«Σήμερα, η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη άμεσα στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Powell στη διάσκεψη Green Swan υπό την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
“Εξετάζουμε αρκετά ενεργά ακριβώς ποιες είναι οι κλιματικές επιπτώσεις στις εποπτικές, κανονιστικές και χρηματοοικονομικές μας ευθύνες», σημείωσε

Επιτροπές

Τους τελευταίους μήνες, η Fed έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος, με τη δημιουργία δύο εσωτερικών επιτροπών που αποσκοπούν στη διερεύνηση του θέματος και εντάχθηκε στο παγκόσμιο Δίκτυο για το Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Ωστόσο, ο Powell κατέστησε σαφές ότι ο ρόλος του θεσμικού οργάνου στο θέμα περιορίζεται στην εποπτεία των τραπεζών και του υπόλοιπου χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι στον καθορισμό της δημόσιας πολιτικής στο ζήτημα της «πράσινης» μετάβασης.
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά θετικά σημεία» για τη διενέργεια stress tests στις τράπαζες για ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα, αλλά δεν δεσμεύτηκε για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η εντολή

«Στην Fed, αντιματωπίζουμε το ρόλο μας σε στενή συνάφεια με την υπάρχουσα εντολή (mandate) μας», είπε.
«Η εντολή μας δεν άλλαξε.
Δεν μας έχει ανατεθεί ανατεθεί ρόλος στον καθορισμό της συνολικής πολιτικής.
Δεν έχουμε μια επιπρόσθετη εντολή να υποστηρίξουμε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης', συμπλήρωσε

Κριτική

Η Fed αντιμετώπισε κριτική, ιδιαίτερα από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου, για την υπέρβαση της διπλής εντολής της όσον αφορά την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Ωστόσο, ο Powell είπε ότι «εξετάζουμε τον οικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με το κλίμα» στο μέτρο που εμπίπτει στην «υφιστάμενη εντολή μας για την εποπτεία των τραπεζών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

ΕΚΤ - αγορές ομολόγων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, από την άλλη, επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί συνιστώσα της αποστολή της ΕΚΤ.
Η Lagarde πρότεινε ότι η ΕΚΤ μπορεί να εντάξει τη «πράσινη» μετάβαση στις αγορές εταιρικών ομολόγων.
Αντίθετα, η Fed αγόρασε εταιρικό χρέος αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα αρχίσει να ξεφορτώνεται το μικρό χαρτοφυλάκιο που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια του εν λόγω προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης