Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed (Brainard): Προσωρινή η άνοδος των τιμών, απέχουμε από την πλήρη ανάκαμψη

Fed (Brainard): Προσωρινή η άνοδος των τιμών, απέχουμε από την πλήρη ανάκαμψη
Προσωρινές ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εργατικό δυναμικό, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας ωθούν ανοδικά τις τιμές, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Fed , Lael Brainard
Σχετικά Άρθρα

Υπάρχει κίνδυνος και στις δύο όψεις της νομισματικής πολιτικής αυτή τη στιγμή, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ προχωρά σε μια εκρηκτική ανάκαμψη μετά την πανδημία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άνεργοι., επισήμανε το μέλους του ΔΣ , Lael Brainard, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021.
«Εντοπίζω τους κινδύνους και στις δύο πλευρές», είπε την Τρίτη στο κείμενο των παρατηρήσεών της σε ομιλία στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
«Θα παρακολουθώ προσεκτικά τον πληθωρισμό και τους δείκτες των προσδοκιών για την διαμόρφωσή του για τυχόν σημάδια ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξελίσσονται με ανεπιθύμητους τρόπους»

Ανεπιθυμητη εξέλιξη

Σημείωσε πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αναμένεται να αποκλιμακωθεί όταν η οικονομία ανακάμψει πλήρως και οι επιχειρήσεις επιστρέψουν στην κανονικότητα,
Ειδικότερα, ότι ο πληθωρισμός κινείται "κάπως υψηλότερα" από το αναμενόμενο, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την πορεία του πολύ προσεκτικά για ενδείξεις ότι μπορεί να εξελιχθεί με «ανεπιθύμητο τρόπο».

Ελλείψεις

Την ίδια στιγμή, η Brainard επανέλαβε την ήδη διατυπωμένη άποψη της, ότι οι αυξήσεις αυτές στον πληθωρισμό δεν θα έχουν διάρκεια, κάτι που δίνει στην Fed την ευελιξία να διατηρήσει τα επιτόκια της χαμηλά και να κρατήσει σε ισχύ τα νομισματικά μέτρα που έχει δρομολογήσει για να τονώσει την οικονομία.
Ο βασικός λόγος για την άνοδο των τιμών είναι αυτό που η Brainard χαρακτήρισε προσωρινές ελλείψεις σε βασικές προμήθειες και εργατικό δυναμικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας.

Παραγωγή

«Πολλές επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν προκειμένου να επιβιώσουν κατά την διάρκεια της πανδημίας και πλέον ενδεχομένως να δυσκολεύονται ή να κινούνται με επιφυλακτικότητα για να αυξήσουν και πάλι την παραγωγική τους ικανότητα»,, δήλωσε
«Αυτές οι αναντιστοιχίες επιδεινώνονται σε κάποιους κλάδος από ιδιαίτερες διαταραχές στις προμήθειες, όπως στην περίπτωση των ημιαγωγών, του χάλυβα και της ξυλείας», πρόσθεσε.

Απασχόληση

Το Υπουργείο Εργασίας θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάιο την Παρασκευή (4/5) και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ποσοστό ανεργίας 5,9%, από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.
Η Brainard δώλωσε ότι αναμένεται να δει περαιτέρω πρόοδο στην αγορά εργασίας τους επόμενους μήνες.
«Σήμερα η απασχόληση παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο μας», πρόσθεσε.
«Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά περισσότερο από 8 εκατομμύρια σε σχέση με το επίπεδο πριν από την πανδημία τους και το έλλειμμα είναι πάνω από 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εάν λάβουμε υπόψη την κανονική αύξηση της απασχόλησης που θα είχε συμβεί τον τελευταίο χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης