Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Μάιο, ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Μάιο, ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σημαντική πρόκληση
Σχετικά Άρθρα

Άλμα στο 2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σημαντική πρόκληση, η οποία προς τον παρόν δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μελλοντικά είναι πιθανό να προκαλέσει δυσκολίες στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τα τέλη του 2018.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «κάτω αλλά κοντά στο 2%».

inflation1.png


Τι βλέπουν οι αναλυτές και η πρόκληση για την ΕΚΤ

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, στο 2,5% στα τέλη του 2021, λόγω της διπλής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία και του πρόσφατου ράλι στις τιμές των commodities, το οποίο κλιμακώνει τις πιέσεις τις τιμές.
Προς το παρόν, η πρόκληση για την ΕΚΤ είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, με τους υπεύθυνους της νομισματικής πολιτικής να εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή.
Έχουν άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.
Είναι γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (εκτός τροφίμων, ενεργειακού κόστους) αυξήθηκε στο 0,9% από 0,8%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική, παρά τις πιέσεις που θα δεχθεί από τη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 3% αργότερα εντός του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης