Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για μεταποίηση - Κέρδη +0,13% ο Dow Jones, νεο ιστορικό υψηλό για DAX

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για μεταποίηση - Κέρδη +0,13% ο Dow Jones, νεο ιστορικό υψηλό για DAX
Τέταρτη ημέρα ανόδου για τον Dow Jones, υποχώρησαν S&P 500 και Nasdaq
Σχετικά Άρθρα

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 1/6 οι δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να συμπληρώνει την τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση και τους S&P 500 και Nasdaq να κλείνουν με μικρές απώλειες.
Η επενδυτική προσοχή στράφηκε στα τελευταία οικονομικά στοιχεία τα οποία επιβεβαίωσαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανεβάσει ταχύτητα καθώς συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,13% στις 34.575,31 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,05% στις 4.202,04 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,09% στις 13.736,48 μονάδες

Αυτή η εβδομάδα για τις αγορές είναι πιο σύντομη, λόγω της αργίας της Δευτέρας 31/5 στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, ωστόσο θα είναι πλούσια σε δεδομένα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το Μάιο ανακοινώθηκαν σήμερα 1/6 και θα δείξουν το βαθμό στον οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις εκεί ακολουθούν την ανοδική πορεία των ΗΠΑ με καθυστέρηση.
Την Παρασκευή 4/6 θα έχουμε την πιο πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μέσω της έκθεσης μισθοδοσίας για τον Μάιο.
Εκεί, η ακμάζουσα ζήτηση αναμένεται να αντιμετωπίσει τριβές στην αγορά εργασίας, αφήνοντας τους αριθμούς σε ασυνήθιστα επίπεδα αβεβαιότητας.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα 1/6 η IHS Markit έδειξαν σημαντική βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο, με τον ρυθμό της ανάπτυξης του κλάδου να ενισχύεται σε νέο ιστορικό υψηλό.
Ειδικότερα, ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 62,1 μονάδες τον Μάιο από 60,5 μονάδες τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,5 μονάδες.
«Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις γνωρίζουν ένα ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, με τον PMI να σημειώνει νέο ρεκόρ για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο», σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η AMC Entertainment Holdings επέκτεινε το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας και σημειώνει άνοδο στις συναλλαγές, μετά από τα σχέδιά της για πώληση μετοχών στον μέτοχό της Mudrick Capital με premium.
Η εταιρεία διαχείρισης κινηματογραφικών αιθουσών σημειώνει άνοδο 11% μετά από τη συμφωνία με την Mudrick για την πώληση 8,5 εκατ. μετοχών έναντι 230,5 εκατ. δολαρίων ή 27,12 δολάρια η κάθε μία.
Η AMC σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για την απόκτηση πρόσθετων μισθώσεων θεάτρων, καθώς και για επενδύσεις στις υφιστάμενες αίθουσες της AMC, αναφέρει η εταιρεία.
Είναι σε συζητήσεις με πολλούς ιδιοκτήτες αιθουσών που προηγουμένως διαχειριζόταν από τις Arclight Cinemas και Pacific Theatres, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.
Σε συμφωνία ήλθαν οι KKR & Co και Clayton Dubilier & Rice LLC, για την εξαγορά της Cloudera inc έναντι 5,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία λογισμικού, που δυσκολεύεται απέναντι σε μεγαλύτερες ανταγωνιστικές.
Οι δύο εταιρείες private equity, συμφώνησαν να εξαγοράσουν την εταιρεία λογισμικού έναντι 16 δολαρίων ανά μετοχή, με premium 24% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο.
Οι δύο εταιρείες που συνδέονται με την Icahn Group του Carl Icahn, η οποία κατέχει το 18% των μετοχών της εταιρείας, συμφώνησαν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Η Cloudera, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο ακτιβιστής επενδυτής, έχει διερευνήσει μια πιθανή πώληση από τα μέσα του 2020, αφότου έλαβε αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η Krispy Kreme επιστρέφει στο χρηματιστήριο, μετά από πέντε χρόνια απουσίας, χωρίς να έχει καθορίσει ωστόσο ακόμη τοὺς όρους.
Η εταιρεία πώλησης ντόνατς στις αρχές Μαρτίου υπέβαλε εμπιστευτικά αίτηση για δημόσια εγγραφή, καθώς επιστρέφει στις αγορές μετά από το 2016.
Υπάρχουν 19 ανάδοχοι για την IPO της Krispy Kreme, με τις JP Morgan, Morgan Stanley, BofA Securities και Citigroup, να είναι οι κορυφάιοι διαχειριστές.
Η εταιρεία πρόκειται να διαπραγματεύεται στον Nasdaq με το σύμβολο DNUT.

Τρόμος σε Αγγλία και Κίνα η ινδική παράλλαξη - Νέα lockdown - Πρώτο σε θανάτους το Περού

Με το ελληνικό αλφάβητο να επιστρατεύεται προκειμένου να «βαπτιστούν» οι παραλλάξεις της covid – και κατά συνέπεια να απλοποιηθεί η ταυτοποίηση τους τόσο από τους επιστήμονες όσο και από την κοινή γνώμη – η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας παραμένει, τη στιγμή που μαίνεται και η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το πώς τελικά προέκυψε ο ιός και εάν αυτός είναι αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο.
Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα πυκνώνουν οι εκκλήσεις επιστημόνων, οι οποίοι ζητούν να αναβληθεί για λίγο ακόμα η άρση του lockdown στην Αγγλία που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι η ινδική παράλλαξη του ιού (παράλλαξη Δέλτα) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν καταρτιζόταν ο οδικός χάρτης για την έξοδο της Αγγλίας από τους περιορισμούς, δεν είχε ληφθεί υπόψη η παράλλαξη Δέλτα, η οποία σημειωτέον, διασπείρεται με ιδιαίτερη ταχύτητα σε πολλά κράτη της νότιας Ασίας, από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ μέχρι και την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι θέτει σε lockdown μέρος της επαρχίας Guangdong μετά από την πρώτη έξαρση κρουσμάτων στον πληθυσμό.
Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία το «πληρώνει» το Περού, το οποίο μετρά και τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων ανά εκατομμύριο πολιτών παγκοσμίως.

Κέρδη στις ευρωαγορές, νέο ρεκόρ ο γερμανικός DAX

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Μάιο.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 450,10 μονάδες.
Ο δείκτης ολοκλήρωσε τον Μάιο με συνολικά κέρδη 2%, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου.
Ο γερμανικός DAX με άλμα 1% σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.567,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7% στις 6.489,40 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,8% στις 7.080,46 μονάδες μετά την αργία της Δευτέρας.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,60%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,45%.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Στο ταμπλό, κέρδη κατέγραψαν οι BP, Royal Dutch Shell και Total, ενώ οι μετοχές των Anglo American, BHP Group και Glencore σημειώνουν άνοδο πάνω από 2%, καθώς αυξάνονται οι τιμές του χαλκού και άλλων μετάλλων.

Ευρωζώνη: Στο 2% ο πληθωρισμός τον Μάιο, ξεπέρασε τον στόχο της ΕΚΤ

Άλμα στο 2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σημαντική πρόκληση, η οποία προς τον παρόν δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μελλοντικά είναι πιθανό να προκαλέσει δυσκολίες στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, το οποίο αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τα τέλη του 2018.
Ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι «κάτω αλλά κοντά στο 2%».

Ευρωζώνη: Στο 8% η ανεργία τον Απρίλιο 2021

Στο 8% διαμορφώθηκε το επίπεδο της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2021, έναντι 8,1% το Μάρτιο του 2021 και 7,3% τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
To ποσοστό της ανεργίας στην ΕΕ ήταν 7,3% τον Απρίλιο του 2021, σταθερό σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2021 και αυξημένο έναντι του Απριλίου 2020 (6,7%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Απρίλιο του 2021 περίπου 15,380 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων 13,030 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ ήταν άνεργοι.
Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 165.000 στην ΕΕ και κατά 134.000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,406 εκατομμύριο στην ΕΕ και κατά 1,275 εκατομμύριο στη ζώνη του ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) ήταν 17,1% στην ΕΕ και 17,2% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό και στις δύο περιοχές σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, η ανεργία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο 15,8%, ενώ τον Απρίλιο του 2020 η ανεργία ήταν στο 16,4%.

Ρεκόρ για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2021

Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ αυξήθηκε στις 63,1 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδα από την έναρξη της καταγραφής των στοιχείων από IHS Markit.
H προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για 62,8 μονάδες, ενώ η τελική εκτίμηση για τον Απρίλιο ήταν 62,9 μονάδες.

Γερμανία: Κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 η επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα προ της πανδημίας

Η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να επιστρέψει στο επίπεδο το οποίο βρισκόταν προ της κρίσης της πανδημίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η πτώση των νέων κρουσμάτων και η πρόοδος στο πρόγραμμα εμβολιασμών επιτρέπουν να καταστεί δυνατή μια σταθερή ανάκαμψη, δήλωσε την Τρίτη 1 Ιουνίου ο υφυπουργός Οικονομικών Joerg Kukies, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Στην παρουσίαση μιας έκθεσης σχετικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη Γερμανία, η αντιπρόεδρος της Bundesbank Claudia Buch δήλωσε ότι οι τιμές των ακινήτων κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται απότομα, γεγονός που αυξάνει το χρέος των νοικοκυριών.
Ωστόσο, επισήμανε, οι σχετικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετριάζονται από το σχετικά χαμηλό επίπεδο χρέους των νοικοκυριών, πρόσθεσε η Buch.
Την ίδια ώρα, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (ΕΚΤ), σύμφωνα με , τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 31 Μαΐου 2021.
Συγκεκριμένα, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Μάριο, από 2,1% τον Απρίλιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τον πληθωρισμό στο 2,5%.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, η μηνιαία άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη ανήλθε στο 0,3%.
Να σημειωθεί ότι η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να ανέλθει φέτος στο 4%.

Σε υψηλό μήνα οι αγορές της Ασίας

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, με τους δείκτες να ενισχύονται σε υψηλά μήνα.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,4% στις 4.059 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακές απώλειες -0,16%, στις 28.814 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1% στις 29.447 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,26% στις 3.624 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε οριακές μεταβολές στις 52.011 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης