Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο μπορεί να «αντέξει» η ΕΚΤ τον υψηλό πληθωρισμό - Υπό αμφισβήτηση το PEPP, η «ασπίδα» των ελληνικών ομολόγων

Πόσο μπορεί να «αντέξει» η ΕΚΤ τον υψηλό πληθωρισμό - Υπό αμφισβήτηση το PEPP, η «ασπίδα» των ελληνικών ομολόγων

Μπορεί η ΕΚΤ να έχει ενιαία νομισματική πολιτική;

Σχετικά Άρθρα
Πολύ νωρίτερα από όσο αναμενόταν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ξεπέρασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τον Μάιο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 2%, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 3 χρόνια, με την άνοδο να αποδίδεται στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Μάλιστα, οι πληθωριστικές πιέσεις ποικίλλουν σημαντικά σε ολόκληρη την περιοχή, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 3,1% στην Εσθονία ενώ μειώθηκαν κατά 1,1% στην Ελλάδα.
Με μια τέτοια εικόνα να διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη... μπορεί η ΕΚΤ να έχει ενιαία νομισματική πολιτική;
Και ποια θα είναι αυτή;

Συνέχεια αναμένεται στην άνοδο

Αυτά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει πλέον, δεδομένου του ότι και οι πιέσεις στον τομέα της μεταποίησης να αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία PMI.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, βασισμένα σε απαντήσεις από περίπου 3.000 εταιρείες σε ολόκληρη την περιοχή, έδειξαν ότι το μέσο κόστος αυξήθηκε και πάλι σημαντικά, με τον ρυθμό πληθωρισμού να φτάνει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες ελλείψεις προϊόντων.

Απορρίπτουν τις αλλαγές πολιτικής Lagarde και Lane

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Philip Lane, έχουν χαρακτηρίσει τις πληθωριστικές πιέσεις ως προσωρινές.
«Υπάρχει σχεδόν μηδενική σχέση μεταξύ οποιουδήποτε είδους αυξήσεων των τιμών υπό το άνοιγμα της οικονομίας και της εξέλιξης του πληθωρισμού», δήλωσε πρόσφατα ο Lane.
Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει περισσότερους ασταθείς παράγοντες όπως το ενεργειακό κόστος και τα τρόφιμα, αυξήθηκε σε μόλις 0,9% από το 0,8% που αναφέρθηκε τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν χαμηλές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής της ΕΚΤ έχουν δεσμευτεί να μην αντιδράσουν σε προσωρινές αυξήσεις του πληθωρισμού και να αντιμετωπίσουν τυχόν αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε περίπτωση που οι επενδυτές αρχίσουν να προεξοφλούν αλλαγές.
"Οι μεγάλες και διαρκείς αυξήσεις των επιτοκίων δεν δικαιολογούνται από τις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ανάπτυξης των υπαρχόντων προγραμμάτων αγοράς κινητών αξιών", δήλωσε τη Δευτέρα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ignazio Visco.

Υπάρχουν και τα "γεράκια"

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Isabel Schnabel ήταν το πρώτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που διατύπωσε δημοσίως την πιθανότητα οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών να μετατραπούν σε μια πιο σταθερή τάση.
«Στην αρχική μας γραμμή, υποθέτουμε ότι οι παράγοντες που βλέπουμε σήμερα είναι παροδικοί.
Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», δήλωσε η Schnabel στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις των τιμών «πολύ προσεκτικά».

Ισχυρή ανάκαμψη

Η ΕΚΤ παρέχει ισχυρή νομισματική στήριξη την οικονομία της ευρωζώνης που πλήττεται από την ύφεση εξαιτίας των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.
Όμως, το σενάριο της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να εξετάσουν σταδιακό «φρένο» στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Διχασμός στο ΔΣ

Σύμφωνα με το Reuters η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη, καθώς στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ακούγονται φωνές και από τις δύο πλευρές, για διατήρηση και συρρίκνωση του προγράμματος.
Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο Klaas Knot από την Ολλανδία και ο Martins Kazaks από τη Λετονία, έχουν δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης του μετριασμού των αγορών στο πλαίσιο του PEPP, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Ολοκληρωμένη αξιολόγηση

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης, στις 22 Απριλίου, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι «θα πρέπει να διενεργηθεί μια νέα ολοκληρωμένη αξιολόγηση στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Ιούνιο».
Αναφέρουν ταυτόχρονα ότι ακόμα και αν ξεκινήσει η συρρίκνωση του PEPP, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια.
"Μια ευρεία υποστήριξη παραμένει κρίσιμη πέραν του χρονικού διαστήματος της πανδημίας", σημειωνει η ΕΚΤ.
Το προγραμμα PEPP θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2022, ενώ ενδέχεται να παραταθεί μέχρι να κρίνει το Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Πρόγραμμα ΑPP

Ωστόσο, η κατάργηση του προγράμματος PEPP θα απέχει πολύ από το τέλος της στήριξης της ΕΚΤ και η στήριξη είναι πιθανό να μεταφερθεί στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) της τράπεζας, το οποίο λειτουργεί υπό αυστηρότερους κανόνες.

Έκτακτες συνθήκες – όγκος αγορών

Η βασική απόφαση που θα αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον Ιούνιο θα είναι εάν θα σηματοδοτήσει αυτήν τη «μεταστροφή» από το PEPP στο APP το συμπέρασμα ότι εξακολουθούν ή όχι να υφίστανται οι έκτακτες συνθήκες
Θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για τον όγκο των αγορών ομολόγων κατά το επόμενο τρίμηνο και εάν η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, που τροφοδοτείται εν μέρει από την αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, δικαιολογείται από τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. 
O χάρτης του ΔΣ της ΕΚΤ
ECBBBBBBBBBBBBBBBBB.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης