Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 5,8% στην παγκόσμια οικονομία το 2021 - Άνιση η ανάκαμψη

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 5,8% στην παγκόσμια οικονομία το 2021 - Άνιση η ανάκαμψη
ην ταχύτερη ανάπτυξη από τις μεγάλες οικονομίες θα έχουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022) και οι ΗΠΑ (6,9% και 3,6%)
Με ρυθμό 5,8% αναμένεται να αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2021, με τον ΟΟΣΑ να υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση.

«Βλέπουμε με κάποια ανακούφιση τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά αυτό γίνεται με έναν πολύ άνισο τρόπο», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% το 2021 και 4,4% το 2022, μία εντυπωσιακή άνοδος από τη συρρίκνωση 3,5% που σημειώθηκε πέρυσι.
«Αν και η ανάκαμψη θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στα προ της πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022, αυτό κάθε άλλο παρά είναι αρκετό.
Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την πορεία που διαγραφόταν πριν από την πανδημία και σε πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ τα βιοτικά επίπεδα στο τέλος του 2022 δεν θα είναι στα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία», σημειώνει.

Υψηλό έλλειμμα

Την ταχύτερη ανάπτυξη από τις μεγάλες οικονομίες θα έχουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022) και οι ΗΠΑ (6,9% και 3,6%), ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 4,3% και 4,4%, αντίστοιχα. Πολύ υψηλό προβλέπεται ότι θα είναι και φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στις χώρες του ΟΟΣΑ (10,1% του ΑΕΠ έναντι 10,8% το 2020, ενώ για το 2022 προβλέπεται μείωση στο 6%).
Η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί από το 7,1% πέρυσι στο 6,5% φέτος και στο 6% το 2022.
Στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλει το παγκόσμιο εμπόριο, ο όγκος του οποίου αναμένεται να αυξηθεί 8,2% φέτος και 5,8% το 2022.
oecd1_world.JPG

oecd_world2.JPG
Η διάθεση των εμβολίων

Πολλές χώρες, σημειώνει ο Οργανισμός, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις νέες εξάρσεις του κορονοϊού, καθώς συνολικά έχουν δοθεί σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχει βελτιωθεί γρήγορα η παγκόσμια ικανότητα να κάνουν τεστ, να παράγουν και να διαχειρίζονται τα εμβόλια.
Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι πολύ ενοχλητικό πως δεν φτάνουν αρκετά εμβόλια στις αναδυόμενες οικονομίες και τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.
«Μία ένα εξασθένιση της ανάπτυξης λόγω του ιού θα είναι δυσκολότερο να απορροφηθεί, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ακραίας φτώχειας και πιθανόν σε θέματα κρατικής χρηματοδότησης, αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχήσουν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από τη διατήρηση κλειστών των συνόρων είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ευρύτερης διάθεσης των εμβολίων όπως και των τεστ και ιατρικού υλικού στις χώρες αυτές.
«Γενικότερα, ενόσω δεν θα έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, όλοι μας παραμένουμε ευάλωτοι στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης