Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάπαυση πυρός μετά από 11 ημέρες μάχης Ισραήλ – Hamas – Biden: Χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών

Κατάπαυση πυρός μετά από 11 ημέρες μάχης Ισραήλ – Hamas – Biden: Χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken, τις επόμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

Δεύτερη ημέρα κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, που τέθηκε σε  ισχύ από τις 02:00 τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου, ύστερα από 11 ημέρες μαχών και συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas.
Η εκεχειρία αποτελεί προϊόν της διαπραγματευτικής προσπάθειας της Αιγύπτου, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μ. Βρετανία καλούν από τα εμπλεκόμενα μέρη να την κάνουν σεβαστή και να την τηρήσουν.
Πάντως, η Hamas προειδοποιεί ότι είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», τη στιγμή πάντως που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken προγραμματίζει εντός των επόμενων ημερών να επισκεφθεί την περιοχή.
Η λύση των δύο κρατών είναι η «μόνη δυνατή απάντηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, J. Biden, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκεντρώσει μια «σημαντική» οικονομική βοήθεια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την «ανοικοδόμηση της Γάζας».

Στις 26 και 27 Μαΐου στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη ο Blinken

Το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θα επισκεφτεί την Τετάρτη 26/5 και την Πέμπτη 27/5 ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, A. Blinken, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για την εμπέδωση της εκεχειρίας στη Γάζα, όπως δήλωσε το Σάββατο 22/5 πηγή που έχει ενημερωθεί για το σχεδιασμό αυτό.
Ωστόσο, Αμερικανοί, ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το πλήρες δρομολόγιο του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
Το State Department πρόσφατα την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας πως «θα συζητήσει προσπάθειες αποκατάστασης και τη συνεργασία για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους».
Το ταξίδι του Blinken στη Μέση Ανατολή θα περιλάβει επίσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία μεσολάβησε για να επιτευχθεί η εκεχειρία στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, καθώς και στην Ιορδανία, δήλωσε η πηγή.


Αντέχει η εκεχειρία

Και ενώ η εκεχειρία αντέχει, οργανώνονται η επείγουσα ανθρωπιστική αρωγή και οι πρώτες διπλωματικές συνομιλίες σχετικά με την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θυλάκου που έχει υποστεί καταστροφές τις 11 ημέρες των συγκρούσεων.
Στη Γάζα, όπου οι κάτοικοι μπόρεσαν να βγουν για να ανεφοδιαστούν και να επιθεωρήσουν τις ζημιές, έχουν καταστραφεί κατοικίες και έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες πολυκατοικίες από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο μεταξύ, οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.
Σημειώνεται ότι στις 21/5 ανέσυραν πέντε πτώματα και δέκα επιζώντες μέσα από τις υπόγειες σήραγγες που βομβαρδίσθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Στο Ισραήλ δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες

Δύο αιγυπτιακές αντιπροσωπείες έφθασαν στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη «για να εποπτεύουν» το σεβασμό στην κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Και ενώ οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να μπουν την Παρασκευή 21/5 στη Γάζα, ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον ισραηλινό ομόλογό του για να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις ανοικοδόμησης της Γάζας.


Παρέμβαση Αιγύπτου

Όπως έγινε γνωστό, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία των δύο μερών, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων».
Το Κάιρο θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι οποίες  θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της κατάπαυσης πυρός, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας πως θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση.

Πανηγυρισμοί στη Γάζα

Η επίτευξη της εκεχειρίας προκάλεσε πανηγυρισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αρκετοί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους κορνάροντας ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα για τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής», ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις χαράς αναφέρθηκαν και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, εκεί όπου οι συγκρούσεις Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας πυροδότησε τις πιο σκληρές συγκρούσεις των τελευταίων 7 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι οι εχθροπραξίες άρχισαν στις 10/5, όταν η Hamas εκτόξευσε ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους 700 και πλέον Παλαιστίνιους, οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967.
Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος ισραηλινών εποίκων.
Από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 10/5, η παλαιστινιακή πλευρά αναφέρει πως 232 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες καθώς και ότι οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.900.
Το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει πως σκότωσε 160 Παλαιστίνιους μαχητές και ότι κατέστρεψε τα τούνελ της Hamas, κάνει λόγο για 12 νεκρούς από τις περισσότερες από 3.500 ρουκέτες που εκτόξευσε η Hamas μέσα σε αυτές τις 11 ημέρες.
Image
Image
Image

Προειδοποιήσεις από Hamas

Πάντως, η Hamas προειδοποιεί ότι είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», τη στιγμή που και το Ισραήλ τονίζει ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, θα ανταποδώσει άμεσα.
Ο Ezzat El-Reshiq, ανώτερο στέλεχος της Hamas υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις «παραβιάσεις» στην Ιερουσαλήμ και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είναι αλήθεια ότι η μάχη τερματίζεται σήμερα αλλά ο Netanyahu και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κρατάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι θα μεγεθύνουμε τις δυνατότητες της αντίστασης» υποστήριξε ο Ezzat El-Reshiq, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas.
Η Hamas ζητά να προστατευθεί το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να μην προχωρήσει η αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που ο Ezzat El-Reshiq χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».
Image


Image

Biden (πρόεδρος ΗΠΑ): Η λύση των δύο κρατών η «μόνη απάντηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Η λύση των δύο κρατών είναι η «μόνη δυνατή απάντηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, J. Biden.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στις 21/5 ότι το Δημοκρατικό του κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ, αλλά και πως ο ίδιος προσεύχεται ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ, τελεία και παύλα. Καμία αλλαγή απολύτως», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae-in .
«Η αλλαγή είναι ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση», πρόσθεσε συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκεντρώσει μια «σημαντική» οικονομική βοήθεια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την «ανοικοδόμηση της Γάζας».
Ο Biden, του οποίου η κυβέρνηση εργάστηκε παρασκηνιακά για μέρες ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία, δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια στην περιοχή θα διανεμηθεί σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή - αντίπαλο της Hamas στη Δυτική Όχθη - για να διασφαλιστεί ότι η Hamas δεν θα είναι σε θέση να ανανεώσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο .
«Έκανα γνωστό στους Ισραηλινούς ότι θεωρώ πολύ σημαντικό να τερματίσουν αυτές τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μεταξύ κοινοτήτων που είναι έργο εξτρεμιστών και των δυο πλευρών», τόνισε ο Biden.
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας. Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει ότι οι Ισραηλινοί πολίτες - και Άραβες και Εβραίοι - πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, αλλά και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.
«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: έως ότου η περιοχή δηλώσει κατηγορηματικά ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως ένα ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος, δεν θα υπάρξει ειρήνη», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Ο ίδιος αρνήθηκε να συζητήσει για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός ηγέτης θα τηρήσει την εκεχειρία.«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας.Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό.
Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό» ανέφερε σε σύντομο διάγγελμα του ο Biden, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο al Sisi και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο Biden, ο οποίος υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.
Image

Επίσκεψη Blinken

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κάνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken.
«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και χωρών της περιφέρειας», ανέφερε σε αναρτήσεις του στο twitter ο Blinken, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Σε ανακοίνωση του το State Department ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές «θα έχουν σκοπό να εργαστούμε μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους».
Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του – είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι – και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.
Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Blinken – Abbas – Συζήτησαν μέτρα για τη διασφάλιση τήρησης της εκεχειρίας

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas είχε στις 21/5 Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών A. Blinken.
Οι δυο πλευρές συζήτησαν μέτρα για την διασφάλιση τήρησης της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas, μετά τις βιαιότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών, ανέφερε το State Department.
Ο Blinken τόνισε στον Abbas ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή και τα Ηνωμένα Έθνη για να παρέχει ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια και να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Image

Borrell (EE): Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη

Την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς χεραιτίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Borrell, να υποστηρίζει ότι μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη.
«Επαινούμε την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες πλευρές που διαδραμάτισαν εποικοδομητικό ρόλο», σημειώνει ο Borrell εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της ΕΕ «για τις απώλειες ζωών των τελευταίων 11 ημερών».
«Όπως έχει επανειλημμένα επαναλάβει η ΕΕ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι από καιρό μη βιώσιμη.
Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη και θα τελειώσει μια και καλή όλες τις παλαιστινιο-ισραηλινές συγκρούσεις.
Η αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα προς μια λύση δύο κρατών παραμένει εξαιρετικά σημαντική.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές σε αυτές τις προσπάθειες» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Ο ίδιος αναφέρει, τέλος, ότι «η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με βασικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και με το κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, προς το σκοπό αυτό».

Χαιρετίζει και το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που εγκρίθηκε από το Ισραήλ και τη Hamas με μεσολάβηση της Αιγύπτου, καλώντας τα μέρη να την καταστήσουν «διαρκή».
«Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να γίνει η κατάπαυση του πυρός διαρκής, προκειμένου να τερματιστεί ο απαράδεκτος κύκλος βίας και απωλειών των ζωών αμάχων», υπογράμμισε μέσω Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab, προσθέτοντας πως το Λονδίνο υποστηρίζει «τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης