Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η Merkel σχεδιάζει να παρατείνει έως και το τέλος Απριλίου το lockdown

Γερμανία: Η Merkel σχεδιάζει να παρατείνει έως και το τέλος Απριλίου το lockdown
H Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, πρόκειται να έχουν τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα (22/3/2021) προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με την επόμενη δέσμη μέτρων
Σχετικά Άρθρα
Η καγκελάριος Angela Merkel σχεδιάζει να επεκτείνει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη Γερμανία έως και τον Απρίλιο 2021, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

H Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, πρόκειται να έχουν τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα (22/3/2021) προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με την επόμενη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά την τελευταία τους σύσκεψη στις αρχές Μαρτίου συμφώνησαν σε ένα προσεκτικό άνοιγμα, παρά τις αντιρρήσεις της Merkel, η οποία προειδοποίησε ότι οι νέες μεταλλάξεις του Covid αποδεικνύουν, πως είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί η πανδημία.

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Στο έγγραφο το οποίο η Καγκελαρία αρνείται ότι έδωσε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρεται ημερομηνία λήξης του lockdown, αλλά μόνο «παράταση έως τις ΧΧ Απριλίου 2021».
Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναφερθεί προ ημερών για τρεις κρίσμους μήνες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την BILD, δεν υπάρχει και πρόβλεψη για οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, καθώς γίνεται λόγος για «εκ νέου ισχυρή αύξηση κρουσμάτων» και «εκθετική δυναμική».

Για τα ταξίδια

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασης, τα κρατίδια θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια για το άνοιγμα «μεμονωμένων τομέων της δημόσιας ζωής», με την επίδειξη αρνητικού τεστ.
Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει αναφορά σε ενδεχόμενη απελευθέρωση των διακοπών «περιορισμένης επαφής» εντός του κρατιδίου, με τη διενέργεια πολλών τεστ και την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής.
Ειδικά για τον τουρισμό, το κείμενο θέτει το ζήτημα επιπλέον ενίσχυσης των επιχειρηματιών, εφόσον τελικά δεν καταστεί δυνατό να ανοίξουν, έστω με περιορισμούς, για το Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, στο σχέδιο συμφωνίας επαναλαμβάνεται η έκκληση να πραγματοποιούνται «μόνο τα απολύτως απαραίτητα» και εισάγεται η υποχρέωση διενέργειας τεστ πριν από το ταξίδι της επιστροφής, ανεξαρτήτως του εάν η περιοχή περιλαμβάνεται στις «επικίνδυνες» ή όχι, καθώς και η παραμονή σε καραντίνα.


Δοκιμάζονται οι ΜΕΘ - Κόπωση των πολιτών

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μολυσματικών Νοσημάτων Robert Koch, ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για μια εβδομάδα ανήλθε σε 103,9 πάνω από το όριο των 100 και οι ΜΕΘ πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Η κόπωση του πληθυσμού από τα περιοριστικά μέτρα, τώρα στον τέταρτο μήνα τους, αυξάνεται, αλλά οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων ενδέχεται να αναγκαστούν να τραβήξουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» που συμφώνησαν στις 2 Μαρτίου, αναιρώντας το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13.733 σε 2.659.516, σύμφωνα με το RKI.
Οι αναφερόμενοι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 99 σε 74.664, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η προειδοποίηση Merkel

Η καγκελάριος είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή (19/3) για τη χρήση του λεγόμενου «φρένου έκτακτης ανάγκης» που ισοδυναμεί με την αυτόματη επιβολή μέτρων, όταν σε μια περιοχή ο αριθμός νέων κρουσμάτων υπερβαίνει το 100 ανά 100.000 κατοίκους και εντός επτά ημερών.
«Θα ήθελα να μπορούσαμε χωρίς αυτό το φρένο, αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό», παραδέχθηκε η Merkel.


Διαμαρτυρίες κατά του lockdown

Πάντως οι πολίτες αντιδρούν έντονα στα περιοριστικά μέτρα και το Σάββατο (20/3) ξέσπασαν συγκρούασεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας στο Κάσελ (Kassel), στην κεντρική Γερμανία, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν οργανωθεί από τις αρχές του έτους στη χώρα.
Ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας είπε ότι στη διαδήλωση μετείχαν 15-20.000 άνθρωποι.
Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Φρίντριχσπλατς, χωρίς προστατευτικές μάσκες και χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να ενωθούν με μια άλλη ομάδα διαδηλωτών.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
kassel_2.jpg

Ένταση και επεισόδια

Σε άλλες περιοχές της πόλης, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ τους και εκτόξευσαν νερό υπό πίεση εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό και πέταγαν εναντίον τους μπουκάλια.
Σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές, όταν οι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα ξεκίνησαν να αποχωρούν από τα σημεία όπου τους είχε επιτραπεί να συγκεντρωθούν, στους δρόμους του Κάσελ.
Η αστυνομία κατηγόρησε τους συγκεντρωμένους για «επανειλημμένες επιθέσεις» εναντίον εργαζομένων στις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.
«Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες επιθέσεις» τόνισαν οι αρχές, που διέλυσαν πρόωρα τη συγκέντρωση στη Φρίντριχσπλατς επειδή δεν τηρούνταν οι υγειονομικοί κανονισμοί.
3_1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης