Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel (Γερμανία): Επιτάχυνση εμβολιασμών τον Απρίλιο και άρση lockdown με «φρένο εκτάκτου ανάγκης»

tags :
Merkel (Γερμανία): Επιτάχυνση εμβολιασμών τον Απρίλιο και άρση lockdown με «φρένο εκτάκτου ανάγκης»
Η εισαγωγή του «φρένου έκτακτης ανάγκης» είναι ορθή και, δυστυχώς, αναπόφευκτη δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel η οποία σημείωσε ότι όταν θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, το σύνθημα να είναι «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός».
Σχετικά Άρθρα

Η καγκελάριος της Γερμανίας Merkel όπως πολλοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της, αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.
Προς το παρόν, είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα στο χάος που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων, τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τα περιοριστικά μέτρα της και έναν νέο τρίτο κύμα νέων κρουσμάτων.
Η υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα CDU έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το τρίτο κύμα

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δύσκολα», δήλωσε η Καγκελάριος Angela Merkel με το βλέμμα στην αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία και την Τσεχία, και τόνισε ότι η εισαγωγή του «φρένου έκτακτης ανάγκης» είναι ορθή και, δυστυχώς, αναπόφευκτη.
Η Καγκελάριος σημείωσε επίσης όταν θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, το σύνθημα να είναι «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός».

Το σχέδιο

Μετά το Πάσχα (4 Απριλίου) θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών, ανακοίνωσε καγκελάριος Merkel, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων με θέμα την εμβολιαστική στρατηγική ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των παραδόσεων δόσεων εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Αρχικά, οι γιατροί θα εμβολιάζουν άτομα με κινητικά προβλήματα και υποκείμενες νόσους, εξήγησε η καγκελάριος και ανέφερε ότι το πρώτο διάστημα οι παραδόσεις δεν θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα.

Επιτάχυνση

«Από τον Απρίλιο, θέλουμε να γίνουμε γρηγορότεροι και πιο ευέλικτοι και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό», δήλωσε η ίδια.
Κατά το β΄ τρίμηνο του έτους ωστόσο, οι παραδόσεις θα αυξηθούν σημαντικά, σημείωσε και είπε χαρακτηριστικά ότι τότε το σύνθημα θα πρέπει να είναι «εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός».
Από τις ήδη υπάρχουσες δομές εμβολιασμού θα συνεχίσουν να παρέχονται τουλάχιστον 2,25 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα, ενώ οι επιπλέον δόσεις θα διοχετεύονται στα ιατρεία.
Τρία διαθέσιμα εμβόλια και η αναμενόμενη άφιξη του Johnson & Johnson θα βοηθήσουν την προσπάθεια επιτάχυνσης των εμβολιασμών, σημείωσε η ίδια

Αποτελεσματικότητα και ευελιξία

«Πρέπει να συνδυάσουμε τη γερμανική αποτελεσματικότητα με ακόμη περισσότερη γερμανική ευελιξία», υπογράμμισε και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, πέντε κρατίδια με εξωτερικά σύνορα (Βαυαρία, Σαξονία, Ζάαρλαντ, Ρηνανία - Παλατινάτο και Θουριγγία) θα λάβουν επιπλέον ποσότητες εμβολίων, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο, κυρίως από τις παραλλαγές του βασικού στελέχους του ιού.

Το φρένο

Ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει την Δευτέρα 22 Μαρτίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν το προσεχές διάστημα, η καγκελάριος Merkel παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δύσκολα» και, προέβλεψε ότι «δυστυχώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης», δηλαδή την αυτόματη επιβολή μέτρων, όταν σε μια περιοχή ο αριθμός νέων κρουσμάτων υπερβαίνει το 100 ανά 100.000 κατοίκους και εντός επτά ημερών.
«Θα ήθελα να μπορούσαμε χωρίς αυτό το φρένο, αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό», παραδέχθηκε η Καγκελάριος.
Ήδη τα κρατίδια, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσουν ακόμη τις αποφάσεις περί άρσης κάποιων περιορισμών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, Merkel δήλωσε ότι θα εμβολιαζόταν ευχαρίστως με εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά διευκρίνισε ότι θέλει να περιμένει τη σειρά της, καθώς είναι 66 ετών.

Επιλογή Sputnik

Το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας είναι επίσης μια επιλογή εάν επρόκειτο να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δήλωσε η Merkel.
Ενώ μια κοινή ευρωπαϊκή παραγγελία από τη Ρωσία θα ήταν προτιμότερη,
«θα έπρεπε να προχωρήσουμε τη δική μας», σημείωσε.

Διαμαρτυρίες

Ενώ η μείωση του γερμανικού ρυθμού νέων λοιμώξεων έχει αντιστραφεί τον Μάρτιο, η χώρα εξακολουθεί να έχει λιγότερες κατά κεφαλήν περιπτώσεις από χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όπου ξεκίνησε την Παρασκευή ένα νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων στο Παρίσι και σε ορισμένες άλλες περιοχές.
Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ο οποίος αντιμετωπίζει εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση, δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Γερμανία βρίσκεται σε «τρίτο κύμα» του Covid-19

Προκλήσεις

«Υπάρχουν αρκετές εβδομάδες σημαντικών μπροστά μας», δήλωσε.
Τα μέτρα για την ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμών της Γερμανίας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να εμβολιασμών με τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στις 6 Απριλίου, δήλωσε η Merkel.
Συνολικά, το σχέδιο καλεί για επιλογές εμβολιασμού να επεκταθούν σταδιακά ώστε να συμπεριλάβουν τη δυνατότητας εμβολιασμων από γιατρούς καθώς και υπάρχοντα κέντρα


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης