Διεθνή

ΗΠΑ: Πλήρως εμβολιασμένος 1 στους 8 Αμερικάνους – Ανησυχία για νέα έξαρση covid

ΗΠΑ: Πλήρως εμβολιασμένος 1 στους 8 Αμερικάνους – Ανησυχία για νέα έξαρση covid
Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της covid
Σχετικά Άρθρα
Την ανησυχία τους για μια νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ διατυπώνουν οι Αμερικάνοι επιστήμονες, τη στιγμή πάντως που οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργό ρυθμό.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), εκτιμάται πως ένας στους οκτώ Αμερικάνους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 117 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων οι 2,3 εκατομμύρια έγιναν σε πολίτες το τελευταίο 24ωρο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, γίνονται κατά μέσο όρο ημερησίως 2,5 εκατομμύρια εμβόλια, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε η δέσμευση του Biden για τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικάνων εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του, θα επιτευχθεί νωρίτερα και από την 60η ημέρα της προεδρίας του.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, περίπου 74 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου (το 22% του πληθυσμού), ενώ περίπου 40 εκατομμύρια (το 12% του πληθυσμού) έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Πάντως και παρά τα εξόχως ενθαρρυντικά αυτά νέα, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν τους πολίτες για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας, επικαλούμενοι μάλιστα και την αύξηση της τάξης του 10% στα κρούσματα σε τουλάχιστον 14 Πολιτείες.
Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα, κρούοντας μάλιστα τον κίνδυνο για την εμφάνιση μιας νέας παράλλαξης του ιού που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια και η οποία φαίνεται να είναι κατά 20% πιο μεταδοτική.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Πολιτείες προχώρησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε χαλάρωση των περιορισμών, επικαλούμενες τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και την αύξηση των εμβολιασμών.
Πρόσφατα σε διάγγελμα του ο πρόεδρος Biden δεσμεύτηκε ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους, ενώ έθεσε ως στόχο του την επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 538.000 θανάτους και περισσότερες από 29,6 εκατομμύρια μολύνσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης