Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς πλήττει το κόμμα της Merkel

Γερμανία: Τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς πλήττει το κόμμα της Merkel
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της Χριστιανοδημοκρατίας μετά τα «μαύρα ταμεία» του Helmut Kohl
Σχετικά Άρθρα

Με ένα βαρύ πολιτικό σκάνδαλο διαφθοράς πάει στις αυριανές (14/3) εκλογές ο κυβερνητικός συνασπισμός της Merkel, CDU και CSU, στα κρατίδια Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία – Παλατινάτο.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της Χριστιανοδημοκρατίας μετά τα «μαύρα ταμεία» του Helmut Kohl, που κλυδωνίζει τη Γερμανία και την κυβέρνηση της A. Merkel καθώς τρεις βουλευτές της παραιτήθηκαν από την Κ.Ο.
Οι δύο από αυτούς κατηγορούνται ότι οι ίδιοι ή εταιρείες τους εισέπραξαν προμήθειες ύψους 600.000 ευρώ στη μία και 250.000 ευρώ στην άλλη για διαμεσολαβήσεις, που οδήγησαν στην αγορά προστατευτικών μασκών από το δημόσιο. Ενώ ο τρίτος κατηγορείται ότι αμειβόταν από το Αζερμπαϊτζάν για να ασκήσει επιρροή υπέρ των συμφερόντων του αυταρχικού καθεστώτος αυτής της χώρας.

Το μαύρο χρήμα του κορωνοΐού και το Αζερμπαιτζάν 

Οι τρεις υποθέσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Ηγετικά στελέχη της Κ.Ο. κάνουν λόγο για "κρίση αξιοπιστίας" των χριστιανικών κομμάτων και παρομοιάζουν το τωρινό σκάνδαλο με αυτό των "μαύρων ταμείων" του πρώην καγκελαρίου Helmut Kohl πριν από 20 χρόνια. Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι το σκάνδαλο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα αποτελέσματα των Χριστιανοδημοκρατών στις αυριανές κοινοβουλευτικές εκλογές στα κρατίδια Βάδη - Βυρτεμβέργη και Ρηνανία - Παλατινάτο.
Αυτό οδήγησε τις ηγεσίες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU να ζητήσουν από όλους τους βουλευτές της κοινής Κ.Ο. τους να διαβεβαιώνουν με γραπτή τους δήλωση ότι δεν έχουν αποκομίσει οικονομικό κέρδος σε σχέση με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού – ούτε άμεσα και ούτε μέσω εταιρειών.

Διαφάνεια στους βουλευτές

Σε αντίθεση με τις ηγεσίες των CDU/ CSU που δηλώνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Norbert Walter-Borjans υποστηρίζει ότι σε τμήματα των χριστιανικών κομμάτων "επανεμφανίστηκε η αρχή "το να χέρι νίβει τ’ άλλο"" και ότι το "απορρυπαντικό" είναι το χρήμα. Οι ηγεσίες τους θα πρέπει να αποδείξουν πως θέλουν πράγματι ουσιαστικές αλλαγές, τόνισε ο Borjans σε συνέντευξη του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αυτό το διάστημα οι κυβερνητικοί εταίροι συζητούν σχέδιο νόμου αναφορικά με τη διαφάνεια στις δραστηριότητες των βουλευτών. Σε ορισμένα θέματα επικρατεί ακόμη διάσταση απόψεων. Για παράδειγμα ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να δηλώνονται από τους βουλευτές λεπτομερώς όλα τα πρόσθετα έσοδα τους, τα χριστιανικά κόμματα θέτουν ως όριο για την κατάθεση μιας τέτοιας δήλωσης τις 100.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης