Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των εμβολίων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Οι μομφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προς τη Βρετανία ότι εμπόδισε τις εξαγωγές εμβολίων Covid-19 προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην αντίπερα όχθη της Μάγχης με φόντο της καθυστερήσεις για την παράδοση εμβολίων από την AstraZeneca

Σχετικά Άρθρα
Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βρετανίας προκάλεσε η μομφή εκ μέρους του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι εμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων για τον Covid-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων Reuters και Bloomberg την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (9/3), ο Michel δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις κατηγορίες για« εθνικισμό των εμβολίων» που απευθύνονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα», σημείωσε.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους», σημείωσε εμφατικά.

Αντίδραση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab απάντησε με επιστολή του στο Michel, επισημαίνοντας ότι ο ανωτέρω ισχυρισμός είναι «εντελώς ψευδής»,
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εμπόδισε την εξαγωγή ενός μόνο εμβολίου Covid-19 ή συστατικών εμβολίων», σημείωσε ο Raab.
Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω εξηγήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μετά το Brexit

Η διαμάχη για τις εξαγωγές των εμβολίων σηματοδοτεί την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών από τη στιγμή που η Βρετανία ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από την ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Τα εμβόλια έχουν γίνει σημείο αντιπαράθεσης, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ - που αντιμετωπίζει σοβαρές - αγωνίστηκε να συμβαδίσει την πρόοδο του έχει επιτευχθεί στη Βρετανία.
Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Βρετανίας έλαβε μια δόση, σε σύγκριση με το 6% στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg.

Ιρλανδία

Τον Ιανουάριο, η ΕΕ απείλησε να ελέγξει τη ροή εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, και συνεπώς στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας ρήτρα έκτακτης διαφυγής στη συμφωνία για το Brexit.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ εφερε στ φως εκ νέου μια από τις πιο ευαίσθητες διαφορές σε ολόκληρο το ''διαζύγιο'': Πώς να αποφευχθεί η πλήρης επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων στο νησί της Ιρλανδίας.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson αντιμετωπίζει μια άλλη νομική πρόκληση αφού μονομερώς ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει αποδεκτά έγγραφα εξαγωγής για τρόφιμα που διασχίζουν τη Θάλασσα της Ιρλανδίας στη Βόρεια Ιρλανδία από την 1η Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Δασμοί

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic περίγραψε λεπτομέρειες της δράσης κατά τη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη 9 Μαρτίου
Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μορφή κυρώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίες περιλαμβάνουν δασμούς, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Τη Δευτέρα, ο Johnson χαρακτήρισε τις εντάσεις προβλήματα που θα μπορούσαν να «ξεκαθαριστούν» με «καλή θέληση και φαντασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης