Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Επέκταση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας για προστασία των θέσεων εργασίας

Sunak (ΥΠΟΙΚ Βρετανίας): Επέκταση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας για προστασία των θέσεων εργασίας

 Σχέδιο τριών σημείων θα παρουσιάσει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού, ενώ θα τονίσει της σημασία της αντιμετώπισης του τεράστιου δημόσιου χρέους που έχει σωρρευθεί εξαιτίας της δημοσιονομικής επέκτασης

Σχετικά Άρθρα

Τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει το «δημοσιονομικό οπλοστάσιο» της Βρετανίας προκειμένου να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και την ευημερία των πολιτών, αναμένεται να αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Rishi Sunak.
Την ίδια ώρα θα σηματοδοτήσει την ανάγκη για μελλοντικές θυσίες προκειμένου να εξυπηρεθούν τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.
 
Σχέδιο 3 σημείων

Στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, ο υπουργός θα σκιαγραφήσει ένα σχέδιο τριών σημείων για τη συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων και των ανέργων, την αποκατάσταση της τεράστιας «τρύπας» στα δημόσια οικονομικά και την οικοδόμηση μιας οικονομίας ικανής να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές προκλησεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021.

Δαπάνες

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να στηρίξουμε τον βρετανικό λαό και τις επιχειρήσεις σε αυτή τη στιγμή της κρίσης», δήλωσε ο Sunak στη δήλωσή του προς το Κοινοβούλιο.
Αλλά «μόλις φτάσουμε στο δρόμο για ανάκαμψη, θα πρέπει να αρχίσουμε να εξυγιαίνουμε τα δημόσια οικονομικά - και θέλω να είμαι ειλικρινής σήμερα σχετικά με τα σχέδιά μας να το πράξουμε αυτό».
Οι εν λόγω παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι, ακόμη και μετά πραγματοποίηση ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων λιρών (420 δισεκατομμύρια δολάρια) δαπανών για την καταπολέμηση του Covid-19 και την υποστήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσω τριών καταστροφικών lockdowns, o Sunak θα προχωρήσει σε νέα μέτρα τόνωσης.

Δημόσιο χρέος

Σύμφωνα με τη στρατηγική του πρωθυπουργού Boris Johson για τη σταδιακή άρση των υγειονομικών περιορισμών, ορισμένες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 21 Ιουνίου το νωρίτερο.
Η χρονική επέκταση των ενισχύσεων θα προσθέσει σε δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος το οποίο τώρα έχει ανέλθει στο 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Το Γραφείο κατάρτισης του Προϋπολογισμό αναμένεται να ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει περίπου στα 360 δισεκατομμύρια λίρες κατά το οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου, το υψηλότερο μεταπολεμικά.

Αναστολές εργασίας

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για της στήριξης της απασχόλησης καταβάλλιεται στους εργαζόμενους μέχρι το 80% των μέσων αποδοχών τους, με ανώτατο όριο 2.500 λίρες το μήνα.
Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τις 31 Ιανουαρίου, περίπου 4,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι εξακολουθούσαν λαμβάνουν τις ενισχύσεις.
Από τότε που το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Απρίλιο, συνολικά υποστηρίχθηκαν 11,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, φτάνοντας τα 8,9 εκατομμύρια στις 8 Μαΐου.
Έχει κοστίσει σχεδόν 54 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι σήμερα.
To κόστος των δημοσιονομικών μετρων στη Βρετανία
britain_fiscal.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης