Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (Βρετανία): Στα 2,1 τρισ. λίρες το δημοσιονομικό χρέος λόγω covid - Το μεγαλύτερο εν καιρό ειρήνης

Sunak (Βρετανία): Στα 2,1 τρισ. λίρες το δημοσιονομικό χρέος λόγω covid - Το μεγαλύτερο εν καιρό ειρήνης
Δεδομένης της κλίμακας του οικονομικού σοκ που έχουμε βιώσει και του μεγέθους της ζημιάς, θα χρειαστεί χρόνος για να διορθωθεί
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Βρετανίας δεν μπορούν να διορθωθούν εν μία νυκτί, εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, λέγοντας ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη (3/3) περιλαμβάνει μαύρη τρύπα περίπου 300 δισεκατομμυρίων λιρών (418 δισεκατομμύρια δολάρια) λόγω των δαπανών για την COVID-19 και τις μειώσεις φόρων.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η εικόνα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το δημοσιονομικό χρέος του οποίου υπολογίζεται σε 2,1 τρισ. λίρες, το μεγαλύτερο που έχει αντιμετωπίσει η Βρετανία σε καιρό ειρήνης, θα μειωθεί μετά τη σταδιακή άρση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Βρετανία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα

«Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί. Δεδομένης της κλίμακας του οικονομικού σοκ που έχουμε βιώσει και του μεγέθους της ζημιάς, θα χρειαστεί χρόνος για να διορθωθεί », δήλωσε ο Sunak την Sky News.
Τόνισε πάντως ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των οικονομικών στο μέλλον μετά και την απομάκρυνση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες φορολογικές κινήσεις που θα ακολουθήσει προκειμένου να βελτιώσει την οικονομία της χώρας ωστόσο πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν αύξηση της φορολογίας των εταιρειών.
Ανοικτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο να παραβεί τη δεσμευση του Συντηρητικού Κόμματος το 2019 - πριν από την πανδημία – ότι δεν θα αυξήσει τους συντελεστές φόρου εισοδήματος, φόρου προστιθέμενης αξίας ή των ασφαλιστικών εισφορών, για να καταφέρει να πετύχει άμεσα έσοδα.

Αύξηση της φορολογίας

Οι Sunday Times ωστόσο δήλωσαν ότι η Sunak σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα από φόρους εισοδήματος κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες μεταβάλλοντας τις φορολογικές κλίμακες.Στη Βρετανία, ο αριθμός των θανάτων από τον κορωνοΐό είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ το κόστος της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι από τα μεγαλύτερα μεταξύ των οικονομικά εύρωστων χωρών.
Παρόλα αυτά ο Sunak υποστήριξε ότι στόχος του είναι να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις καθώς και να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την υγεία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιπλέον οικονομική ενίσχυση με 5 δισεκατομμύρια λίρες σε επιχειρήσεις όπως καταστήματα, μπαρ, κλαμπ, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γυμναστήρια και κομμωτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης