Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση Πολωνίας - Ουγγαρίας σε Facebook και Twitter – Θα πληρώνουν πρόστιμα 13,5 εκατ για λογοκρισία

Επίθεση Πολωνίας - Ουγγαρίας σε Facebook και Twitter – Θα πληρώνουν πρόστιμα 13,5 εκατ για λογοκρισία
Η Ουγγαρία παρακολουθεί επίσης την Πολωνία στον αγώνα κατά της λογοκρισίας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης
Σχετικά Άρθρα

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ετοιμάζουν νομοσχέδια για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από την λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικά των Facebook και Twitter.
Η Πολωνία μάλιστα εισηγείται πρόστιμα 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
εάν προβαίνουν σε ιδεολογική λογοκρισία.
Επίσης αυστηρό πλαίσιο κατά της λογοκρισίας προετοιμάζει και η Ουγγαρία, όσοι είναι χριστιανοί και δεξιοί λογοκρίνονται και περιθωριοποιούνται αναφέρουν Ούγγροι αξιωματούχοι.
Νέοι νόμοι που σχεδιάζει η Πολωνία θα μπορούσαν να επιβάλουν τεράστια πρόστιμα στους τεχνολογικούς γίγαντες που λογοκρίνουν χρήστες ή καταργούν λογαριασμούς για ιδεολογικούς λόγους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Kaleta.
Μιλώντας στο Fox News , o Kaleta είπε ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων στοχεύουν συντηρητικούς, χριστιανούς και παραδοσιακές αξίες απαγορεύοντάς ή καταργώντας λογαριασμούς.
«Βλέπουμε ότι όταν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες (Big Tech) αποφασίσουν να αφαιρέσουν περιεχόμενο για πολιτικούς σκοπούς, είναι κυρίως περιεχόμενο που επαινεί τις παραδοσιακές αξίες ή επαινεί τον δεξιό προσανατολισμό», δήλωσε ο Kaleta, προσθέτοντας, ότι οι μεγάλες εταιρίες τον εντάσσουν στην κατηγορία ρητορική μίσους όταν δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να το πράξουν.

Για λογοκρισία πολιτών θα πληρώνουν 13,5 εκατ πρόστιμο

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οποιαδήποτε πλατφόρμα που απαγορεύει έναν χρήστη ή καταργεί αναρτήσεις για ιδεολογικούς λόγους θα αντιμετωπίζει πρόστιμα 13,5 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτός εάν το περιεχόμενο είναι επίσης παράνομο σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία.
Θα συσταθεί επιτροπή διαιτησίας για την εποπτεία των διαφορών.
Η απόφαση της Πολωνίας έρχεται μετά την απαγόρευση των λογαριασμών του πρώην προέδρου Trump από τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης Twitter, Facebook και Instagram, αφού κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας στη διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, παρ΄ ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στις καλένδες.
«Η ελευθερία του λόγου δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι ανώνυμοι που εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείες», δήλωσε ο Kaleta.
«Αντ 'αυτού, αυτό αφορά εθνικούς οργανισμούς, οι δεόντως εκλεγμένοι αξιωματούχοι και όλες οι βιομηχανίες, τα αυτοκίνητα, τα τηλέφωνα, δεν ρυθμίστηκαν έως ότου απέκτησαν ένα κρίσιμο μέγεθος, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τις εταιρίες νέας τεχνολογίας.

Ποιος έχει εξουσιοδοτήσει το Facebook και Twitter;

«Είναι πολύ ενοχλητικό, διότι εάν αυτές οι εταιρίες π.χ. Facebook και Twiiter θεωρούν τον εαυτό τους ως οργανισμούς εξουσιοδοτημένους να απαγορεύουν σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει λογαριασμό, στέλνουν ένα μήνυμα στον κόσμο - ότι μπορούν να μπλοκάρουν τον οποιονδήποτε»
Προωθώντας τη νέα νομοθεσία, ο Kaleta σημείωσε ότι η Πολωνία έχει περάσει 45 χρόνια κάτω από τον κομμουνισμό - μια εμπειρία που δίδαξε την αξία της ελευθερίας του λόγου και την διαχωριστική γραμμή ως προς τη λογοκρισία.
Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε την καθιέρωση νόμων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο, καταγγέλλοντας τις εταιρίες νέας τεχνολογίας για καταστολή της ελεύθερης έκφρασης σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός κατά της λογοκρισίας

Σε μια μακροσκελή δημοσίευση στο Facebook στις 13 Ιανουαρίου, ο Morawiecki έγραψε ότι το Διαδίκτυο, με την πάροδο του χρόνου, κυριαρχείται από διεθνείς εταιρείες που αντιμετωπίζουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των ανθρώπων ως πηγή εσόδων και ένα εργαλείο για την αύξηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους.
«Έχουν επίσης εισαγάγει τα δικά τους πρότυπα πολιτικής ορθότητας, και πολεμούν εκείνους που τους αντιτίθενται», πρόσθεσε ο Morawiecki.
«Τώρα αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερο πρακτικές που πιστεύαμε ότι είχαν μείνει στο παρελθόν.
Η λογοκρισία του ελεύθερου λόγου, ήταν τακτική ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, επέστρεψε τώρα, αλλά σε μια νέα μορφή, από τις ιδιωτικές εταιρίες.
Ο διάλογος συνίσταται στην ανταλλαγή απόψεων και όχι στη σιωπή των ανθρώπων.
Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε με αυτό που γράφουν οι αντίπαλοί μας, αλλά δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανέναν να εκφράσει απόψεις που δεν αντιβαίνουν στο νόμο», πρόσθεσε.
Ο Morawiecki είπε ότι η χώρα θα υιοθετήσει κατάλληλους εθνικούς νόμους για τη ρύθμιση των λειτουργιών του Facebook, του Twitter, του Instagram και άλλων παρόμοιων πλατφορμών.

Η Ουγγαρία ετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της λογοκρισίας

Η Ουγγαρία παρακολουθεί επίσης την Πολωνία στον αγώνα κατά της λογοκρισίας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, με την υπουργό Δικαιοσύνης Judit Varga τον περασμένο μήνα να δηλώνει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Obran δεν θα ανεχθεί λογοκρισία.
Σε μια δημοσίευση στο Facebook, η Varga προειδοποίησε ότι η Ουγγαρία θα επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες κοινωνικών μέσων σε περίπτωση που αποδειχθεί η «συστηματική κατάχρηση» της ελευθερίας του λόγου και ανέφερε ότι επρόκειτο να κατατεθεί νομοσχέδιο για «ρύθμιση των εγχώριων δραστηριοτήτων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας».
Ισχυρίστηκε ότι η ίδια έχει υποστεί «σκιώδη απαγόρευση» από το Facebook και παραπονέθηκε ότι οι κυριότεροι ιστότοποι κοινωνικών μέσων «περιορίζουν την ορατότητα των χριστιανικών, συντηρητικών, δεξιών απόψεων».
Η Varga τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να χρειαστεί ταχύτερη δράση. «Ωστόσο, λόγω των συστηματικών καταχρήσεων, ίσως χρειαστεί να παρθούν μέτρα νωρίτερα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης