Τελευταία Νέα
Διεθνή

G7: Συναίνεση στην πρόταση του ΔΝΤ για έκδοση χρέους 500 δισ. για την ενίσχυση κρατών χαμηλού εισοδήματος

G7: Συναίνεση στην πρόταση του ΔΝΤ για έκδοση χρέους 500 δισ. για την ενίσχυση κρατών χαμηλού εισοδήματος
Κατ’ αρχήν συμφωνία εκ μέρους των ΗΠΑ ενώ η Γαλλία πιέζει για την άμεση λήψη απόφασης
Σχετικά Άρθρα

Ομάδα των Επτά υπουργών Οικονομικών αναμένεται να συναινέσει σε μια νέα έκδοση χρέους μέσω του ''νομίσματος'' του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή όπως αλλιώς αποκαλείται των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ), σε μια διαδικτυακή συνάντηση την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να παράσχει βοήθεια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.
H έκδοση χρέους αυτής της μορφής είναι παρόμοια με το τύπωμα χρήματος από μια κεντρική τράπεζα, καθώς η νέα μορφή των ΕΤΔ δίνουν σε κάθε μέλος του ΔΝΤ τη δυνατότητα περισσότερα κεφαλαιακά αποθέματα για να αντλήσει ανάλογα με τη συμμετοχή του στο Ταμείο.

Γαλλία

Αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Joe Biden, το μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί σε νέα έκδοση χρέους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Αναμένουμε από τη συνάντηση της G7 της Παρασκευής να λάβει αποφάσεις για σημαντικές πρωτοβουλίες.
Και για τη Γαλλία αυτό είναι το ζήτημα της νέας κατανομής των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων του ΔΝΤ», ανέφερε πηγή γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Απόφαση

Μια συναίνεση μεταξύ των πλούσιων χωρών της G7 θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των χωρών της G20 τον επόμενο μήνα, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει στην επίσημη απόφαση κατά την ετήσια εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ τον Απρίλιο.
Δύο πηγές εξοικειωμένες με αυτό το θέμα ανέφεραν ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δεν είχε δηλώσει με σαφήνεια τις απόψεις της επί του θέματος.
Μια τρίτη πηγή δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θα αντιδρούσαν σφόδρα με την πιθανή ώθηση στη χρηματοδότηση για την Κίνα, το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Υποστηρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, ωστόσο, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τράπεζες οι οποίες είναι "κόκκινο πανί" για την Ουάσιγκτον.

Ο ρόλος του Lipton 

Ο διορισμός του Lipton από την υπουργό J. Yellen ως ανώτερου συμβούλου θα μπορούσε να είναι χρήσιμος.
Ο Lipton, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, ήταν ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών όταν εγκρίθηκε το τελευταίο κονδύλι μέσων των ΕΤΔ ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Κατανομή των πόρων

Εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ επισήμανε ότι αύξηση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ΕΤΔ θα προσφέρει κεφάλαια περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδυόμενες οικονομίες.
Ενώ τα ποσά είναι σχετικά χαμηλά, η ώθηση θα είχε υπερβολικό αντίκτυπο για τις μικρές, φτωχότερες οικονομίες και θα μπορούσε να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια εποχή που πολλές από αυτές τις χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα να δηλώσουν χρεοστάσιο.

Ενισχύσεις

Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν, επίσης, να δανείζουν επιπλέον ΕΤΔ σε μια υπηρεσία του ΔΝΤ το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσαν να δανείζει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος με καλύτερους όρους από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης