Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Έως το τέλος του 2021 παράταση του «παγώματος» του χρέους των φτωχότερων χωρών

tags :
Georgieva (ΔΝΤ): Έως το τέλος του 2021 παράταση του «παγώματος» του χρέους των φτωχότερων χωρών
Τη σημασία των επενδύσεων για την επιτάχυνση της διανομής των εμβολίων τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva
Το πρόγραμμα ΔΝΤ με το οποίο «παγώνουν» οι πληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ από τις φτωχότερες χώρες θα παραταθεί έως τα τέλη του 2021 δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.
Η Georgieva έκανε τα σχόλιά της κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ του ΔΝΤ σχετικά με την αντιμετώπιση τις πανδημίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου είπε επίσης ότι οι δαπάνες με τη βέλτιστη χρήση και αξία που θα μπορούσαν να κάνουν οι χώρες στην κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας είναι οι επενδύσεις για την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων κορωνοϊού.

Το «βουνό» του παγκόσμιου χρέους

‘Αλλωστε, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεσή του στις 29 Νοεμβρίου 2020 σημειώνει πως μέχρι το τέλος του έτους το παγκόσμιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημειώνοντας ραγδαία αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος, καθώς στα τέλη του 2019 το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στο 320% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όπως τονίζει το IIF, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί συνολικά κατά 15 τρισ. δολάρια στη διάρκεια του έτους και αναμένεται να κλείσει τη χρονιά στα 277 τρισ. δολάρια.
Το IIF προειδοποιεί έτσι πως η συνεχής συσσώρευση χρέους θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε μια κατάσταση στην οποία θα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί ο δανεισμός «χωρίς να πληγεί καίρια η οικονομική δραστηριότητα».
Οπως τονίζει το IIF, η υπερχρέωση είναι ιδιαίτερα επισφαλής στις αναδυόμενες αγορές όπου έχει αυξηθεί φέτος κατά 26 εκατοστιαίες μονάδες και αγγίζει το 250% του ΑΕΠ.
Έχει, άλλωστε, εκτιναχθεί στα ύψη φέτος το τμήμα των εσόδων τους που αναγκάζονται να διαθέσουν οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών για την αποπληρωμή του χρέους τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης