Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλικά ομόλογα: Πτώση στις αποδόσεις και τα spreads ελέω Draghi

Ιταλικά ομόλογα: Πτώση στις αποδόσεις και τα spreads ελέω Draghi
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης, στο 0,55%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 99,9 μονάδες βάσης (4/2)
Σχετικά Άρθρα
Σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης παραμένουν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων με σημείο αναφοράς την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης φιλικής προς της αγορές από τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ο οποίος την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον αρχηγό του Ιταλικού Κράτους Sergio Mattarella.
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ασφαλών γερμανικών ομολόγων κατέγραψαν μικρή άνοδο, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν θετική στάση απέναντι στα ομόλογα του ευρώ, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021.

Διπλή κρίση

Οι επενδυτές εμφανίζεται να ποντάρουν στην προοπτική να αναλάβει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας ο Draghi, σε μία περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει μία σφοδρή οικονομική κρίση και η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης άρχισε τις διαβουλεύσεις, το μεγαλύτερο κόμμα στην ιταλική βουλή, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το οποίο φάνηκε να αμβλύνει τις αρχικές του αντιρρήσεις ως προς την προοπτική να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μια κυβέρνηση με τεχνοκρατικό προσανατολισμό.

Απόδοση - spread

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε επιπλέον τρεις μονάδες βάσης σήμερα (4/2), στο 0,55%, αφού υποχώρησε περίπου 19 μονάδες στην χθεσινή συνεδρίαση.
Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διολίσθησε κάτω από το φράγμα των 100 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, διαμορφούμενο στις 99,9 μονάδες βάσης.

Πληθωρισμός

O Luca Cazzulani αναλυτής στρατηγικής στη UniCredit, αναφερόμενος στα στοιχεία για αύξηση 0,9% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, είπε ότι οι αγορές ομολόγων φαίνεται να τα «χώνεψαν» αρκετά εύκολα.
Η αύξηση, που οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες, υποκινήθηκε κυρίως από τη Γερμανία και την Ολλανδία και ώθησε το δείκτη που καταγράφει το μακροπρόθεσμο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2019.

Προς το Νότο

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το πρόσωπο του Draghi, οδήγησαν την ροή της ρευστότητας από τη γερμανική αγορά κρατικού χρέους προς τον ευρωπαϊκό Νότο.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς είχε οριακή άνοδο στο -0,45%, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Επίσης, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περυσινό Σεπτέμβριο, διαμορφούμενη στο 0,003%.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις κατέγραψαν ελαφρά άνοδο με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 94 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,66%, ενώ του πενταετούς στο 0,02%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης