Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ο Draghi ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις – Di Maio (M5S): Θα τηρήσουμε ώριμη στάση

Ιταλία: Ο Draghi ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις – Di Maio (M5S): Θα τηρήσουμε ώριμη στάση

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Giuseppe Conte άσκησε veto στη λύση κυβέρνησης τεχνοκρατών, στο ίδιο μήκος κύματος με το Κίνημα των 5 Αστέρων

Σχετικά Άρθρα

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 για το σχηματισμό μιας νέας ιταλικής κυβέρνησης με το μεγαλύτερο κόμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο, το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S) το οποίο φάνηκε να αμβλύνει την αντίθεσή του όσον αφορά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον τεχνοκράτη πολιτικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολο υπο τις τρέχουσες συνθήκες ο Draghi να εξασφαλίσει επαρκή κοινοβουλευτική υποστήριξη σε Βουλή και Γερουσία αφού η Lega, με επικεφαλής Matteo Salvini, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα την οποία στηρίζει το αντι-συστημικό M5S τo οποίο συμμετείχε στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Η διττή κρίση

Με την Ιταλία να αντιμετωπίζει μια διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση, ο αρχηγός του κράτους Sergio Mattarella έδωσε εντολή στον Draghi την Τετάρτη # Φεβρουαρίου να σχηματίσει κυβέρνηση αφού η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσε.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Giuseppe Conte, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τις πολιτικές εξελίξεις, ευχήθηκε την ευόδωση των προσπαθειών του Draghi ενώ δήλωσε ότι ελπίζει η επόμενη κυβέρνηση να έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνει μόνο τεχνοκράτες – καθώς θεωρείται ότι ο Draghi επιθυμεί να ηγηθεί ενός πληρώς τεχνοκρατικού κυβερνητικού σχήματος.

Το σήμα Conte 

Η τοποθέτηση του Conte σύμφωνα με την εφημείδα La Repubblica - θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι οι πρώην σύμμαχοί του στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Draghi, καθώς χαίρει θεσμικού κύρους τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρώπη.
Δεδομένης της κοινοβουλευτικής του ισχύος, το Κίνημα των 5 Αστέρων θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο τις επόμενες μέρες.
Παραδοσιακά αντίθετο με τις τεχνοκρατικές λύσεις στα πολιτικά προβλήματα όπως αυτή που δόθηκε με τον Monti στην κορύφωση της κρίσης χρέους, εμφανίστηκε εχθρικό με το σενάριο της πρωθυπουργία κατά την πρώτη του αντίδραση.

Νερό στο κρασί

Ωστόσο, ο Luigi Di Maio, ο υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος των 5 Αστέρων, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου φάνηκε να αμβλύνει αυτή την αντίθεση.
«Κατά τη γνώμη μου, το Κίνημα 5 Αστέρων έχει το καθήκον να συναντηθεί (σ..σ με τον Draghi), να ακούσει και μετά να πάρει μια θέση», δήλωσε.
«Ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες μια πολιτική δύναμη πρέπει να έχει μια ώριμη στάση καθώς τα βλέμματα όλων στη χώρα είναι στραμμένα πάνω της».

Σκακιέρα

Ο Draghi έχει προγραμματιστεί να έχει επισημες συνομιλίες με το 5SM το Σάββατο, όταν θα έχει ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και θα αποφασίσει εάν έχει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει την 67η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Καθώς δεν θέλει να ανοίξει ακόμη τα χαρτία του δεν έχει δημοσιοποιήσει τίποτα την πιθανή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου του.

Τα σενάρια

Μια επιλογή θα ήταν να βασιστείτε στα κόμματα που αποτελούσαν τον απερχόμενο συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων και των μικρών κομμάτων της κεντροαριστεράς, αλλά είναι πιο πιθανό να ζητήσει ευρεία υποστήριξη μεταξύ και των υπόλοιπων κομμάτων, δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ιταλία και της ελευθερίας κινήσεων που θα θέλει να έχει όπως επισημαίνει η εφημερίδα Il Messaggero.

Δεξιό ρήγμα

Ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi πρότεινε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Forza Italia είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη στο Draghi - μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στο δεξιό μπλοκ της αντιπολίτευσης.
Επαινώντας την απόφαση να δοθεί η εντολή στον Draghi, ο Berlusconi υπογράμμισε σε μια δήλωση ότι έχει«υψηλό θεσμικό προφίλ γύρω από το οποίο μπορούμε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε ουσιαστική ενότητα».
Πρόκειται για μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα καθώς διαμορφώνει αμυδρές – έστω – ελπίδες στήριξης του Conte, όπως επισημαίνει η Il Sole 24 Ore.
Αλλά ένας από τους συμμάχους του Berlusconi, οι ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλία», απέκλεισε τη στήριξη στον Draghi.
Και ο Salvini, του οποίου η Lega είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην κεντροδεξιά, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστηρίζει τον Draghi εάν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ είχε επίσης την υποστήριξη του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Κεντροαριστερά

Ο Matteo Renzi, ο επικεφαλής του μικρού κόμματος Italia Viva που προκάλεσε την πτώση του Conte αποχωρώντας από το υπουργικό συμβούλιο, προσέφερε στον Draghi άνευ όρων υποστήριξη και δήλωσε την Πέμπτη (4/2) ότι μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά της την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης