Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σενάρια για πρωθυπουργία Draghi – Ο παρασκηνιακός ρόλος του Renzi

Ιταλία: Σενάρια για πρωθυπουργία Draghi – Ο παρασκηνιακός ρόλος του Renzi

Έντονα ακούγεται το όνομα του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ για το πρωθυπουργικό αξίωμα στην Ιταλία

Σχετικά Άρθρα

Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi, ο οποίος πυροδότησε πολιτική κρίση στην Ιταλία στις αρχές του 2021 αποσύροντας το «Italia Viva» από τον κυβερνώντα συνασπισμό, θα επιθυμούσε να δει τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi στη θέση του πρωθυπουργού, δήλωσε πηγή του κόμματος την Κυριακή (31/1/2021).
Οι πρώην εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού διεξάγουν συνομιλίες για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ανασυστήσουν την κυβέρνησή τους, η οποία κατέρρευσε επισήμως την περασμένη εβδομάδα όταν παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.

«Πρότασή μας ο Draghi»

Ο Renzi έχει επανειλημμένα επικρίνει τον χειρισμό της πανδημίας του Covid από τον Conte και την επακόλουθη οικονομική κρίση, και μια πηγή του κόμματος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa ότι η «Italia Viva» θα ήθελε ο Draghi να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.
«Θα έλεγα ότι είναι μία από τις προτάσεις μας», είπε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισημαίνει το Reuters.
Η εφημερίδα La Stampa ανέφερε ότι ο πρόεδρος Sergio Mattarella έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Draghi.
Πάντως η ιταλική προεδρία διέψευσε την πληροφορία αυτή ενώ ούτε από τον Draghi σχολιάστηκε.

Οι διαβουλεύσεις υπό τον Mattarella

Μετά από τρεις ημέρες συνομιλιών με τους ηγέτες των κομμάτων, ο Mattarella ζήτησε την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Βουλής Roberto Fico να μεσολαβήσει μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της «Italia Viva», του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Ο Fico άρχισε ήδη τις διαβουλεύσεις και την Τρίτη (2/2) θα ενημερώσει τον Ιταλό πρόεδρο για τα αποτελέσματα των επαφών.

Ο παρασκηνιακός ρόλος Renzi

Επισήμως ο Renzi δεν θέλει να σταθεί στο πρόσωπο για την πρωθυπουργία και υποστηρίζει, πως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε ένα πολιτικό σύμφωνο.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια σήμερα να τροφοδοτήσει κανείς μια συζήτηση για τον Draghi είναι προσβλητική για τον Draghi και πάνω απ 'όλα για τον πρόεδρο της δημοκρατίας», δήλωσε ο Renzi σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.
Ωστόσο στο παρασκήνιο οι βουλευτές του κόμματός του αναφέρονται σε μία πρωθυπουργία Draghi και μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, αν και δεν είναι σαφές εάν επιλέγουν αυτό το σενάριο από την ανασύσταση του προϋπάρχοντος συνασπισμού.
«Εάν ο πρόεδρος δώσει εντολή στον Draghi, σίγουρα θα τον υποστηρίξουμε», δήλωσε σημαίνων βουλευτής της «Italia Viva».

Ρυθμιστής με 2%

Ο Renzi του οποίου το κόμμα συγκεντρώνει μόλις το 2% αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω του χειρισμού της πανδημίας από τον Conte και ιδίως για τα σχέδιά του ως προς τα κεφάλαια των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Το PD και το Κίνημα τω Πέντε Αστέρων κατηγόρησαν τον Renzi για ανευθυνότητα, λέγοντας ότι πυροδότησε την κρίση για να προσπαθήσει να ενισχύσει το προφίλ του και να ανακόψει περαιτέρω πτώση του κόμματός του σε εκλογές.
Είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν ξανά με το Italia Viva, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio ζήτησε την επίτευξη μίας άμεσης συμφωνίας.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι γρήγορα ... αλλιώς οι μελλοντικές γενιές θα θρηνούν για τις παραπλανήσεις των πολιτικών που πολεμούσαν για θέσεις υπουργικού συμβουλίου αντί να σκεφτούν τα προβλήματα της Ιταλίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Di Maio στο Facebook.

Σταθερό προβάδισμα Salvini

Και όλες αυτές οι εξελίξεις συμβαίνουν ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές και σταθερό προβάδισμα στη Lega του Matteo Salvini.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Winpoll, η Lega συγκεντρώνει το 24% ενώ ακολουθεί το PD με 20%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» με 19% ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει 14%.
Ακολουθεί το «Forza Italia» του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi με 7% ενώ το «Italia Viva» συγκεντρώνει μόλις 2%.
salvini.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης