Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Τι ζητεί ο Renzi για να στηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον Conte και να αρθεί το αδιέξοδο

Ιταλία: Τι ζητεί ο Renzi για να στηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον Conte και να αρθεί το αδιέξοδο
Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi οδήγησε σε πτώση την κυβέρνηση αποσύροντας το κόμμα του από τον συνασπισμό
Σχετικά Άρθρα

Τους δικούς του όρους θέτει ο Matteo Renzi, προκειμένου να στηρίξει μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Ο Renzi ζητεί την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Roberto Gualtieri, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.
Ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi οδήγησε σε πτώση την κυβέρνηση αποσύροντας το κόμμα του από τον συνασπισμό στις αρχές του έτους.
Η κίνηση αυτή ανάγκασε τον Conte να παραιτηθεί, επειδή δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία.
Οι δύο πολιτικοί με την προσωπική τους διαμάχη άφησε τη χώρα, χωρίς μία λειτουργική κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας και της καταστροφικής ύφεσης.

Εγγύηση για τους επενδυτές ο Gualtieri

Για τους επενδυτές πάντως, ο Gualtieri αποτελεί εγγύηση σταθερότητας με στενούς δεσμούς με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η απομάκρυνσή του θα προκαλούσε ανησυχία.
Το ερώτημα είναι αν θα «θυσιαστεί» από τον Conte για να καθησυχάσει τον Renzi, ο οποίος ζητεί μεγαλύτερο λόγο για το πώς η Ιταλία πρέπει να δαπανήσει το μερίδιό της από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ και ανησυχεί για τις αυξημένες κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία.
Το κόμμα του Renzi «Viva Italia» είναι μικρό, αλλά δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών έχει λόγο στα πράγματα.

Αποδυναμωμένος ο Conte

Μια νέα κυβέρνηση θα έχει τον Conte αποδυναμωμένο , πιθανώς με αντιπροέδρους από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα - οι βασικοί σύμμαχοι του πρωθυπουργού - με το υπουργείο Οικονομικών να πηγαίνει στο Viva Italia δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Bloomberg.
Εξάλλου σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Renzi επιδιώκει καλύτερα χαρτοφυλάκια για το κόμμα του, ανάμεσά τους και αυτό του υπουργείου Οικονομικών.
Εάν τελικά αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες Renzi ως πιθανοί αντικαταστάτες του Gualtieri φέρονται οι βουλευτές Luigi Marattin και Maria Elena Boschi, καθώς και ο επικεφαλής του κρατικού οργανισμού εσόδων Ernesto Maria Ruffini.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Giuseppe Conte παραμένει δημοφιλής και είναι ο επικρατέστερος για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, αφού το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, άσκησε πιέσεις για την επανατοποθέτησή του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ιταλό Πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος εποπτεύει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης