Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το plan B της ΕΕ για να «σώσει» το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών, μετά το φιάσκο

Το plan B της ΕΕ για να «σώσει» το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών, μετά το φιάσκο
Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να πάνε την Astrazeneca στα βελγικά δικαστήρια
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να έχει προετοιμάσει plan B για να μην τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοΐού ενώ η περίφημη συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια επαρκών δόσεων εμβολίου στην ΕΕ διέπεται από κοινοτικά άρθρα.
,Στόχος της ΕΕ είναι ο εμβολιασμός με κάθε μέσο του 70% των ευρωπαίων πολιτών ως το τέλος του καλοκαιριού σε μια προσπάθεια να αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομία το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα του 2021-2022.
Το πρόβλημα με την AstraZeneca ωστόσο οφείλεται σε παρέμβαση των βρετανικών αρχών προς την εν λόγο εταιρεία ώστε να εκτελέσει την παραγγελία των 100 εκατ δόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, που άρχισε να χρησιμοποιεί τα εργοστάσια της στη Βρετανία για να εκτελέσει την παραγωγή που προοριζόταν για την ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα της Realnews.
Αυτό στην ΕΕ χαρακτηρίστηκε ως de facto απαγόρευση εξαγωγών και οι εξηγήσεις του CEO της εταρείας δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.
Προφανώς το πρόβλημα έγκειται και στην παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου στο Βέλγιο, αλλά όχι για όλη την επικαλούμενη καθυστέρηση.

Οι πιέσεις της ΕΕ στις εταιρείες και στη Βρετανία

Για την ΕΕ είναι νομικά απόλυτα σαφές ότι και χρονοδιάγραμμα υπάρχει αλλά και τα 4 εργοστάσια (2 στη Βρετανία, 1 στο Βέλγιο και 1 στη Γερμανία) πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Η πρόνοια περιέχεται στα περίφημα άρθρα 5.1 και 5.4 της σύμβασης με νομικούς κύκλους των Βρυξελών να προειδοποιούν ότι αν δεν έχουν αντίρρηση «ας πάμε να το πούμε αυτό μπροστά σε ένα δικαστή, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον».
Σημειώνεται ότι τη σύμβαση διέπει το βελγικό δίκαιο.
Όμως όπως φάνηκε η AstraZeneca υπέκυψε στις πιέσεις των βρετανών, με την ΕΕ να δημιουργεί ένα μηχανισμό ασφαλείας απέναντι στις εταιρείες.
Η Κομισιόν παρουσίασε ένα μηχανισμό διαφάνειας ο οποίος προβλέπει πως αν εγκριθεί, στην πράξη οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εμποδίσουν τις εξαγωγές εμβολίων.
Η ΕΕ μπορεί να δώσει εντολή στις τελωνειακές αρχές της να εμποδίσουν τις εξαγωγές με αποτέλεσμα τόσο η Astrazeneca όσο και άλλες εταιρείες να έχουν ένα αντικίνητρο και η Βρετανία θα ξέρει ότι η ΕΕ θα μπορεί να του δημιουργήσει αντίστοιχο πρόβλημα.

Διαβεβαιώσεις στη Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι η ΕΕ τον διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να διαταράξει τις προμήθειες των εμβολίων κατά του Covid-19 προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου οι Βρυξέλλες γνωστοποίησαν ότι σχεδιάζουν τον έλεγχο των εξαγωγών.
Ο Dominic Raab έκανε τις δηλώσεις αυτές, έπειτα από μια, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «εποικοδομητική συνομιλία» με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
«Με καθησύχασε πως η ΕΕ δεν έχει καμία επιθυμία να μπλοκάρει τους προμηθευτές από το να τηρήσουν τα συμβόλαια για τη διανομή των εμβολίων στη Βρετανία», έγραψε ο Raab στο Twitter.
«Ο κόσμος παρακολουθεί και μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας θα νικήσουμε αυτήν την πανδημία».

Δυσπιστία Macron

Σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιμένει για την ασφάλειά του.
Λίγο πριν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA συστήσει ομόφωνα τη χρήση του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί σε ηλικιωμένους και οι ανησυχίες αυτές ενισχύθηκαν από τον Macron.
«Το πραγματικό πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι απλώς ότι δεν λειτουργεί όπως αναμενόταν, γιατί και εκεί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες», δήλωσε ο Macron σε μια ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο.
Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από μέρες αντιπαράθεσης των Βρυξελλών με την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων και ενώ ο σκεπτικισμός για την αποτελεσματικότητά τους είναι υψηλός σε Γαλλία και Γερμανία.
Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το τρίτο, που λαμβάνει έγκριση από τον EMA, μετά από εκείνα των Pfizer και Moderna.
Η ΕΕ ενέκρινε ακόμη το εμβόλιο, παρά τις εκτεταμένες αμφιβολίες και τις επικρίσεις για το αν είναι αποτελεσματικό ειδικά σε ηλικιωμένους, κάτι που αποδίδεται στις φωνές για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εκ μέρους της Ένωσης.
Οι δοκιμές στις οποίες βασίστηκε η απόφαση του EMA κατέδειξαν ότι το εμβόλιο είναι περίπου 60% αποτελεσματικό.
Ο Macron τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και πρόσθεσε ότι η Γαλλία περιμένει την απόφαση του EUA.
Οι παρατηρήσεις του Γάλλου προέδρου έρχονται χρονικά μετά τη διαπίστωση επιτροπής, που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα άνω των 65 ετών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης