Τελευταία Νέα
Διεθνή

AstraZeneca για τα εμβόλια κορωνοϊού: Υποσχόμαστε δίκαιη πρόσβαση

AstraZeneca για τα εμβόλια κορωνοϊού: Υποσχόμαστε δίκαιη πρόσβαση
Το εργαστήριο επισημαίνει πως εργάζεται «με τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο για να διασφαλίσει μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, χωρίς κέρδος την εποχή της πανδημίας»
Σχετικά Άρθρα

Την έγκριση του έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιό της AstraZeneca κατά της νόσου Covid-19 με τον φαρμακευτικό όμιλο να διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για «μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση» στο προϊόν, εν μέσω έντασης με την ΕΕ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.
«Η σύσταση (του ΕΜΑ) υπογραμμίζει την αξία του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, που δεν είναι μονάχα ασφαλές και καλά ανεκτό αλλά επίσης εύκολο στο να χορηγηθεί και, είναι σημαντικό, προστατεύει πλήρως από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας και τις νοσηλείες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής.
Το εργαστήριο επισημαίνει πως εργάζεται «με τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο για να διασφαλίσει μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, χωρίς κέρδος την εποχή της πανδημίας».

Το 3ο εμβόλιο που συστήνει ο ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε, εν τέλει το πράσινο φως για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο της AstraZeneca για την πρόληψη της νόσου COVID-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών στις 29 Ιανουαρίου 2021.
Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που έχει συστήσει ο EMA προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BionTech και Moderna.
Ειδικότερα, η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ αξιολόγησε διεξοδικά τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και συνέστησε να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη υπό όρους άδεια κυκλοφορίας.
«Με αυτήν την τρίτη θετική γνώμη, έχουμε επεκτείνει περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που διατίθενται στα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ για την καταπολέμηση της πανδημίας και την προστασία των πολιτών τους», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.«Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, αξιολόγησαμε αυστηρά αυτό το εμβόλιο και η επιστημονική βάση του έργου μας στηρίζει τη σταθερή δέσμευσή μας για προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ».
Τα συνδυασμένα αποτελέσματα από 4 κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν συνολικά περίπου 24.000 άτομα.
Η ασφάλεια του εμβολίου έχει αποδειχθεί και στις τέσσερις μελέτες.

Το χρονικό της κρίσης…

Η ΕΕ αντιμετώπισε δύο μεγάλα χτυπήματα την προηγούμενη εβδομάδα.
Πρώτα από την Pfizer, η οποία δήλωσε ότι θα μειώσει προσωρινά την παραγωγή, επειδή θα αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα στο βελγικό εργοστάσιό της.
Στη συνέχεια, την περασμένη Παρασκευή, η AstraZeneca ανέφερε πως παραδώσει πολύ λιγότερες δόσεις στο μπλοκ την άνοιξη από ό, τι αναμενόταν αρχικά, λόγω προβλημάτων παραγωγής στα εργοστάσιά της στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.
Οι καθυστερήσεις προκάλεσαν μια μικρή κρίση στην ΕΕ, η οποία ανέφερε ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες της.
Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, η ΕΕ ζήτησε από την AstraZeneca να τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία να της προμηθεύσει εκατομμύρια εμβόλια, υπαινισσόμενη ότι η εταιρεία προορίζει, «παρανόμως», ορισμένες προμήθειες προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου η γερμανική αρχή φαρμάκων προχώρησε στην παραδοχή πως τα εμβόλια της AstraZeneca δεν συστήνονται για ηλικιωμένους – κάτι που η εταιρεία αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Η AstraZeneca είπε ότι τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευτούν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τον Δεκέμβριο.

 

Η ΕΕ δημοσίευσε το συμβόλαιο με την AstraZeneca και επιμένει για τα 300 εκατ. δόσεις

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Σήμερα (29/1/2021), η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την εταιρεία, ενώ σε ανακοίνωση της επιμένει για τα 300 εκατ. δόσεις.
«Με το συμβόλαιο, όλα τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με μια option για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις.
Επίσης το συμβόλαιο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δωρίσουν τις δόσεις του εμβολίου που τους αναλογούν σε φτωχότερες χώρες ή να τις αναδιανείμουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
astra11.JPG

Ωστόσο, από το συμβόλαιο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟδεν προκύπτει σαφής δέσμευση της AstraZeneca για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων.
Αντιθέτως αναφέρεται ότι η εταιρεία θα καταβάλλει τις καλύτερες προσπάθειες για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων του εμβουλίου.
Astra22.JPG
Παράλληλα, στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει εγκαίρως για οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
astra33.JPG

Γερμανία: Διαπραγματεύσεις ΕΕ με Novavax - Θα παραγγείλουμε περισσότερα εμβόλια από τη Moderna

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Novavax για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
«Επίσης θα παραγγείλουμε περισσότερα εμβόλια από τη Moderna» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο Spahn εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θα ανάψουν το πράσινο φως για τη χορήγηση του σε άτομα άνω των 65 ετών, λόγω ελλιπών στοιχείων.
«Δεν αναμένουμε έγκριση άνευ περιορισμών» είπε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφος στο Βερολίνο.

Ursula von der Leyen: Δεσμευτικοί όροι στο συμβόλαιο με την AstraZeneca

Αρκετή ώρα πριν τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, είχε υποστηρίξει πως το συμβόλαιο της ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους.
Σε δηλώσεις της στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk η von der Leyen ζητά από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Όπως λέει, ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.
«Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία υποστήριξε ότι «υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης