Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Θα ελέγχονται οι εξαγωγές των εμβολίων, αλλά δεν θα απαγορευθούν

Κομισιόν: Θα ελέγχονται οι εξαγωγές των εμβολίων, αλλά δεν θα απαγορευθούν

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πώς θα καταγράφονται οι εξαγωγές εμβολίων από τις φαρμακευτικές αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τις 29 Ιανουαρίου 2021

Σχετικά Άρθρα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει μια πρόταση έως το τέλος της εβδομάδας με βάση την οποία θα απαιτείται από τις φαρμακευτικές εταιρείες να καταχωρούν και θα δημοσιοποιούν τις εξαγωγές δόσεων εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν σχεδιάζεται να επιβληθεί απαγόρευση εξαγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021.
Τα κράτη της ΕΕ πληροφορήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι οι παραδόσεις του εμβολίου από την AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, θα ήταν περίπου 60% χαμηλότερη το πρώτο τρίμηνο από ό, τι είχε αρχικά δεσμευθεί με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί.
Έχουν επίσης μειωθεί οι παραδόσεις του εμβολίου που παράγουν από κοινού Pfizer και BioNTech.

Η πρόταση 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει παραγγείλει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις και των δύο εμβολίων, δήλωσε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου ότι θα έχει ετοιμάσει πρόταση έως το τέλος της εβδομάδας σχετικά με τις εξαγωγές εμβολίων, επιμένοντας ότι επιθυμεί να αυξηθεί η διαφάνεια στην εν λόγω διαδικασία.
«Πρέπει να να σημειωθεί ότι δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε απαγορεύσεις ή περιορισμούς στις εξαγωγές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Valdis Dombrovskis.

Συμβόλαια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ήδη να παρακολουθεί τις εξαγωγές μέσω των τελωνείων, αλλά θέλει να έχει σαφέστερα δεδομένα καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους..
«Αυτό βασίζεται στην ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δαπανήσει αρκετά κεφάλαια για την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκείς δόσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισίοων.

Προκαταβολές

Σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η ΕΕ με τους παραγωγούς εμβολίων, η ΕΕ έχει δώσει προκαταβολές για να εξασφαλίσει δόσεις και να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα των επιχειρήσεων.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν παραγγελθείσες δόσεις σε τριμηνιαία βάση.
Οι πρακτικές λεπτομέρειες του συστήματος εγγραφής των εξαγωγών δεν είχαν ακόμη συμφωνηθεί, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Να αημειωθεί ότι η Κομισιόν πρόκειται να διαξαγάγει έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών με την AstraZeneca την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2021.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης