Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν πείθει την ΕΕ το «άνοιγμα» της AstraZeneca - Mαίνεται ο πόλεμος για τα εμβόλια

Δεν πείθει την ΕΕ το «άνοιγμα» της AstraZeneca - Mαίνεται ο πόλεμος για τα εμβόλια
H Αstrazeneca επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση με την ΕΕ, ωστόσο σημαντικά ερωτήματα παρανέμουν αναπάντητα
Σχετικά Άρθρα

«Άνοιγμα» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί η φαρμακοβιομηχανία Astrazeneca, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει για τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, την ώρα που μαίνεται ο «πόλεμος» για τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων.
Συγκεκριμένα, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες έθεσαν στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία το ερώτημα αν μπορεί να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε απροσδόκητα την Παρασκευή ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ένωση.
Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Δεν πείθει την ΕΕ

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.
Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.
Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.
Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων.
Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.
Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στην Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.
Ομως η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες με την AstraZeneca.
Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Πόλεμος ΕΕ - AstraZeneca

Στην ΕΕ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην AstraZeneca σχετικά με τον αριθμό των εμβολίων που πρέπει να παραδώσει στην Ένωση η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.
Η Ευρώπη απειλεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές των εμβολίων της Pfizer που παράγονται στο Βέλγιο, προς τη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο αντιποίνων για τις καθυστερήσεις της AstraZeneca.
H AstraZeneca ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα παραδώσει στην ΕΕ μόνο τις 30 εκατομμύρια δόσεις από τις 80 εκατομμύρια δόσεις που είχε συμφωνήσει να παραδοθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ήδη η Κομισιόν κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια επί του ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες ανάμεσα τους και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπέρ αυτής της τακτικής τάχθηκε και η Γερμανία.
Από την πλευρά της η Μ. Βρετανία εξέφρασε την πεποίθηση πως τόσο η Pfizer όσο και η AstraZeneca θα παραδώσουν τόσο στην ΕΕ όσο και στη Μ. Βρετανία τις ποσότητες εμβολίων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί και συμφωνήσει.

Δυσαρέσκεια

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και για «έλλειψη σαφήνειας» , αναφέροντας πως αύριο Τετάρτη 27/1 θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.
«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα (σ.σ. χθες) είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.
Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη.
Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα» υποστήριξε η κα.Κυριακίδου.

Διαψεύδει η AstraZeneca ότι δεν είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της στους άνω των 65

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν το εμβόλιο της να είναι μόλις 8% αποτελεσματικό στους ενήλικες άνω των 65 ετών προχώρησε η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με το ύψος των εμβολίων που πρέπει να της παραδώσει.
«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca σε ανακοίνωσή του προς το AFP.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στις εφημερίδες Bild και Handelsblatt, σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι 8% ενώ η Bild,η οποία και αυτή επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Merkel αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Ισχυρή αντίδραση στους ηλικιωμένους

Η AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία, όπως αναφέρει, «δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης