Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η αστυνομική βαρβαρότητα αυξάνεται στην Ελλάδα του lockdown

Politico: Η αστυνομική βαρβαρότητα αυξάνεται στην Ελλάδα του lockdown
Τις καταγγελίες ακτιβιστών και του ΣΥΡΙΖΑ για την ατυνομική βία στην Ελλάδα μεταφέρει το Politico
Σχετικά Άρθρα
Την αύξηση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα θίγει νέα ανταπόκριση του Politico, η οποία επικαλείται θέσεις ακριβιστών και βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία οδήγησε τις συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας σε ένα σημείο καμπής.
Τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκαν οι αναφορές αστυνομικής βίας.
Με την Ελλάδα κάτω από ένα δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο - αφού χτυπήθηκε σκληρότερα από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού - οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και η αστυνομία έχει επιβάλει την απαγόρευση με αυτό που πολλοί περιγράφουν ως υπερβολική χρήση βίας.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπολιτευόμενα κόμματα προειδοποιούν τώρα ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τις διαμαρτυρίες.
«Έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια τεχνητή σκηνή εντάσεων προκειμένου να αποσπάσει την κοινή γνώμη τις εγκληματικές της ευθύνες», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης, για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Χρήση βίας από την κυβέρνηση ΝΔ

Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας της Ελλάδας, εν τω μεταξύ, κατά τους τελευταίους μήνες τεκμηρίωσε πολλά περιστατικά κακομεταχείρισης κρατουμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών ουσιών, όπως δακρυγόνα, και άλλες περιπτώσεις υπερβολικής βίας.
Η Αμνηστία - όπως και άλλες οργανώσεις όπως η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης - αναφέρουν ότι η αστυνομική βία έχει αυξηθεί από τότε που ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία πριν από ενάμιση χρόνο σε εκλογές που ανέτρεψαν την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο αλλά ολοκληρώθηκε τον Μάιο, μια ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν συχνά με ατιμωρησία όταν συμμετείχαν σε βίαια περιστατικά.
«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν μεγάλο ιστορικό στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν «μεμονωμένα περιστατικά», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
«Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, είναι αρκετά προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά».

Απαγόρευση διαμαρτυρίας

Ο Μητσοτάκης εξελέγη με μια πλατφόρμα νόμου και τάξης, αφού κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επέτρεψε να σχηματιστούν εστίες ανομίας, ιδίως στα Εξάρχεια της Αθήνας.
Η χώρα και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της συγκλονίστηκαν κατά καιρούς από βίαιες διαδηλώσεις κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η Αθήνα έγινε η καρδιά του κινήματος κατά της λιτότητας της Ελλάδας.
Οι δρόμοι έμοιαζαν μερικές φορές με ζώνη μάχης.
Τα παράπονα ότι η αστυνομία είχε το ελεύθερο των κινήσεων υπό τον Μητσοτάκη άρχισε να εμφανίζεται μερικούς μήνες μετά την εκλογή του.
Ωστόσο, η πανδημία έδωσε στις δυνάμεις ασφαλείας - επιφορτισμένες με την επιβολή των αυστηρών κανόνων lockdown - μεγαλύτερες εξουσίες και στη συνέχεια ήρθε η απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση αυτό το καλοκαίρι αποφάσισε να περιορίσει ή να απαγορεύσει εντελώς τις διαμαρτυρίες που θεωρούνται ότι απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο διοργανωτής είναι επίσης υπεύθυνος για οποιαδήποτε ζημία που προκαλείται από τους διαδηλωτές, επικρίθηκε έντονα από κόμματα της αντιπολίτευσης και ομάδες δικαιωμάτων.
Όλες οι διαμαρτυρίες στη συνέχεια απαγορεύτηκαν όταν η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο lockdoen στις αρχές Νοεμβρίου (Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, πολλές διαδηλώσεις έχουν γίνει υπό συνθήκες κοινωνικής απόστασης).
Στις 17 Νοεμβρίου - η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του 1973 εναντίον της στρατιωτικής χούντας, μια παραδοσιακή ημέρα διαμαρτυρίας - η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετους περιορισμούς, απαγορεύοντας τη συγκέντρωση τεσσάρων ή περισσότερων ανθρώπων, ενώ 6.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους.
Η ημέρα αμαυρώθηκε από τη βία.
Μια κοινωνικά απομακρυσμένη συγκέντρωση 1.500 κομμουνιστών διασπάστηκε και πολλοί δημοσιογράφοι ανέφεραν βία από την αστυνομία.
Μία γυναίκα έλαβε πρόστιμο (αργότερα αποσύρθηκε) 300 ευρώ για την κατάθεση ενός λουλουδιού στο Πολυτεχνείο.

Ο ρόλος Χρυσοχοΐδη

Ενώ ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέκρινε την αστυνομία με την εθνική υπηρεσία υγείας, οι εικόνες έδειξαν αστυνομικούς να περιπολούν χωρίς να φορούν σωστά μάσκες ή να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ενώ οι κρατούμενοι κρατούνταν σε περιορισμένες συνθήκες.
Η Νάντια Τζώρτζη, μια 23χρονη φοιτήτρια ιατρικής στη βόρεια πόλη των Ιωαννίνων, δήλωσε ότι αυτή και άλλοι ξυλοκοπήθηκαν από αξιωματικούς χωρίς πρόκληση αφού έφυγαν από την πανεπιστημιούπολη για να πραγματοποιήσουν πορεία 60 ατόμων.
Η αστυνομία αναφέρει ότι οι διαδηλωτές της επιτέθηκαν πρώτα.
Έξι από τους διαδηλωτές νοσηλεύτηκαν, ενώ 23 συνελήφθησαν και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες - μεταξύ άλλων - για καταστροφή ξένων περιουσιακών στοιχείων, διαταραχή της ειρήνης, κατοχή όπλων (τα πανό που κρατούσαν) και παραβίαση της απαγόρευσης διαμαρτυρίας, δήλωσε η Τζώρτζη.
Επίσης, επιβλήθηκαν πρόστιμα 900 ευρώ το καθένα.
«Δεν έχει νόημα.
Λένε ότι θέλουν να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία και το κάνουν σπάζοντας τα κεφάλια φοιτητών», δήλωσε η τζώρτζη.

Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχουν στοιχεία» για τη βιαιότητα

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι αρχές έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τον έλεγχο της αστυνομίας.
«Αυτό που αποτελεί κόκκινη γραμμή είναι η ατιμωρησία των αξιωματικών της αστυνομίας», δήλωσε ο Σακελλαρίδης της Αμνηστίας.
«Οι ελληνικές αρχές σταθερά δείχνουν απροθυμία να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα και να λάβουν τα απαραίτητα νομοθετικά και πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλίμακας και του συστημικού χαρακτήρα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους της αστυνομίας, προτιμώντας αντ 'αυτού να αρνηθούν τις καταγγελίες εντελώς ή να τις απορρίψουν ως μεμονωμένα περιστατικά».
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχει κλιμάκωση της αστυνομικής βίας», δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο ως απάντηση στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνεχάρη επίσης τον περασμένο μήνα την αστυνομία για τον χειρισμό των πρόσφατων συγκεντρώσεων και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν 262 καταγγελίες κατά της αστυνομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης