Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (ΕΕ): Να κινηθούμε γρήγορα για την ένταξη Ουκρανίας, Μολδαβίας

Dombrovskis (ΕΕ): Να κινηθούμε γρήγορα για την ένταξη Ουκρανίας, Μολδαβίας
Σωστή κίνηση τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά η διεύρυνση των 10 κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης λέει ο Dombrovskis
Επιτυχή και σωστή κίνηση χαρακτήρισε την ένταξη των 10 κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ ο Επίτροπος Εμπορίου, Valdis Dombrovskis με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την τελευταία μεγάλη διεύρυνση της ΕΕ το 2004.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Dombrovskis ζητά από την ΕΕ να κινηθεί γρήγορα όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, αναφέροντας ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.
«Ο κόσμος παρακολουθεί.
Τώρα δεν είναι η ώρα για ταλαιπωρία», είπε ο Dombrovskis.

Παραμένουν οι αναπτυξιακές ανισότητες

Αν και υποστηρίζει πως είναι ξεκάθαρο ότι η διεύρυνση ήταν η σωστή κίνηση «τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά», ο Dombrovskis επισημαίνει ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ αντιμετωπίζει αναπτυξιακές ανισότητες και «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» ανάμεσα στα μέλη του, δεδομένα που θα μπορούσαν να το βλάψουν μακροπρόθεσμα.
«Αντιμετωπίζουμε τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών μας… και είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία να μην αφήνουμε πίσω χώρες και περιοχές» υποστήριξε ο Επίτροπος Εμπορίου, αναφέροντας πως τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη που προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές και κινεζικές επιδοτήσεις, κινδυνεύουν να διαλύσουν τους ίσους όρους ανταγωνισμού της ενιαίας αγοράς.
«Δεν έχουν όλες οι χώρες ίσες δυνατότητες.
Οι χώρες του νότου και οι χώρες της ανατολής δεν θα μπορούν να επιδοτούν τις εταιρείες τους τόσο μαζικά όσο η Γερμανία ή η Γαλλία», δήλωσε ο Dombrovskis.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τα μέσα χρηματοδότησης σε επίπεδο Ένωσης για να προστατεύσει αυτούς τους ίσους όρους ανταγωνισμού.
«Κατά την άποψή μου, όσο περισσότερη ευελιξία υπάρχει στις κρατικές ενισχύσεις, τόσο περισσότερη ευελιξία χρειάζεται για ανακατανομές μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε o Dombrovskis.

Ισχυρότερη γεωπολιτικά η ΕΕ

Αναφερόμενος στον γεωπολιτικό αντίκτυπο της επέκτασης της ΕΕ, ο Λετονός Επίτροπος είπε ότι «κατέστησε την ΕΕ ισχυρότερο, μεγαλύτερο παγκόσμιο παίκτη» και ότι «τοποθέτησε σταθερά τα νέα κράτη μέλη στον δυτικό δημοκρατικό κόσμο».
Όπως είπε, η διεύρυνση ήταν δυνατή στην περίπτωση των κρατών της Βαλτικής το 2004, επειδή συνέβη σε μια σύντομη περίοδο όπου η Ρωσία ήταν λιγότερο αυταρχική.
«Χρησιμοποιήσαμε αυτό το γεωπολιτικό παράθυρο ευκαιριών, αμέσως μετά την ανάκτηση της ανεξαρτησίας, προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης