Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος η «επανεκκίνηση» το 2021 για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στόχος η «επανεκκίνηση» το 2021 για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομία και διεθνείς σχέσεις στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ το 2021
Σχετικά Άρθρα

Αδιαμφισβήτητα το 2020 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πανδημία της Covid - 19 έφερε τα πάνω κάτω, πυροδοτώντας μία πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση.
Στόχος της ΕΕ είναι το 2021 να αποτελέσει μία χρονιά «επανεκκίνησης», όπως σημειώνει το Euractiv.
Τα σημαντικότερα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν φέτος την ΕΕ, αφορούν την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις, με έμφαση στην ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Brexit

Η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου την παραμονή των Χριστουγέννων προκάλεσε μεγάλη ανακούφιση στα εμπλεκόμενα μέρη.
Μετά από μήνες κριτικής σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός Boris Johnson κέρδισε τις επιδοκιμασίες των μέσων ενημέρωσης για την «ολοκλήρωση του Brexit».
Για την ΕΕ, η συμφωνία έδωσε τέλος στις μακροχρόνιες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Κλιματική αλλαγή

Η πολιτική για το κλίμα θα βρεθεί στο επίκεντρο το 2021, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει ένα μεγάλο πακέτο «πράσινων» νόμων τον Ιούνιο, πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκόβη,
Το 2021 θα είναι ένα έτος- ορόσημο για την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με το κλίμα.

Ψηφιακή μετάβαση

Η ΕΕ θα ενισχύσει τις προσπάθειές της ώστε να «εκμεταλλευτεί» την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ώστε να επιταχύνει την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, με κίνητρο τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης, ύψους 1,95 τρισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Διεύρυνση

Όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ το 2021, δεν αναμένεται να καταγραφεί σημαντική πρόοδος, λόγω της περίπλοκης κατάστασης που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ζωτικής σημασίας εκτιμάται ότι θα είναι και η πολιτική που αφορά τα εμβόλια, καθώς από το Βελιγράδι έως τα Τίρανα, οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Εάν αποτύχει η επανεκκίνηση της οικονομίας, οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων, όντας οικονομικά εξαντλημένη, θα είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα αυταρχικών και λαϊκιστών ηγετών, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από την ευρωπαϊκή προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης