Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας - Κομισιόν: Εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες

tags :
Επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας - Κομισιόν: Εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες
Η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ’ αρχήν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις.
Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ΕΕ, η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ’ αρχήν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία για τις επενδύσεις.
«Χαιρετίζουμε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις» σημείωσε ο Charles Michel, ενώ η Ursula von der Leyen ανέφερε ότι «η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ 'αρχήν διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία.
Για πιο ισορροπημένες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Ποια είναι η σημασία της συμφωνίας για τη οικονομία της ΕΕ


Xi Jinping: Νέο περιβάλλον

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping δήλωσε ότι μια επενδυτική συμφωνία με την ΕΕ θα προσφέρει μεγαλύτερες αγορές και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο για τις κινεζικές όσο και για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η συμφωνία αναδεικνύει την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη της Κίνας όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς της, δήλωσε ο Xi, προσθέτοντας ότι θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία καθώς θα ανακάμψει συντομότερα από την πανδημία καθώς και θα προωθήσει την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας και τα χρονοδιαγράμματα

1. Γιατί έσπευσαν

Η ΕΕ και η Κίνα επιδίωξαν να συνάψουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και οι πολιτικοί ηγέτες υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή σε μόνο μία μέρα.
Η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, είναι μεγάλος υποστηρικτής της συμφωνίας με πολλές από τις μεγάλες εταιρείες της να δραστηριοποιούνται στην Κίνα και είχε θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η συμφωνία έχει επίσης επιτευχθεί πριν από την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από τον Joe Biden, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες για την διεθνή παρουσία της Κίνας και δη ως προς τον κίνδυνο για προνομιακές σχέσεις με την ΕΕ.
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να έπεισε το Πεκίνο να αλλάξει γραμμή.

2. Πρόσβαση στην αγορά

Η ΕΕ εξασφαλίζει νέα πρόσβαση για τις εταιρείες της να επενδύουν στην Κίνα στις αεροπορικές μεταφορές, όπως συστήματα κρατήσεων εισιτηρίων και τη διαχείριση των υπηρεσιών εδάφους, υπηρεσίες cloud, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα καθώς και ιδιωτικά νοσοκομείακά ιδρύματα χωρίς απαιτήσεις να προηγηθεί joint venture.
Η συμφωνία καλύπτει επίσης χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, περιβαλλοντικές υπηρεσίες, διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, διαφήμιση, ακίνητα και κατασκευές.
Οι εταιρείες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν περιλαμβάνουν τις Volkswagen, BMW, Allianz, Siemens και Peugeot.
Η Κίνα λαμβάνει κάποιες παραχωρήσεις στη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα, σε πλατφόρμες λιανικής και χονδρικής πώλησεις αλλά όχι σε εμπορικές πλατφόρμες.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν τη συμφωνία ως αποκατάσταση ανισορροπιών και ότι αποτελεί ουσιαστικά εγγύηση για συνεχή πρόσβαση για κινεζικές εταιρείες - πρόσβαση που θα μπορούσε να ανακληθεί σε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων.

 4. Υποχρεωτικές δεσμεύσεις

Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη λήψη μέτρων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, όπως η τήρηση της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα.
Η Κίνα, για παράδειγμα, θα υπογράψει περισσότερες συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ιδίως για την καταναγκαστική εργασία.

5. Επιβολή των δεσμεύσεων

Μια επιτροπή θα διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας, με ειδικές ομάδες επιδιαιτησίας να αποφασίζουν για τυχόν διαφορές, έχοντας τη δυνατότητα να επιβάλλουν και πιθανές κυρώσεις.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα συντάσσει μια έκθεση, με τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών, για να εξασφαλίσει την τήρηση αυτών των οικολογικών και εργασιακών δεσμεύσεων.

6. Τι έπεται

Το κείμενο της συμφωνίας πρέπει να οριστικοποιηθεί, ύστερα από μήνες καθορισμού των νομικών λεπτομερειών και τις μεταφράσεις στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Θα επικυρωθεί ύστερα από έγκριση από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης