Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μετά το χάος και την εισβολή στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο κυρώνει την εκλογή του Biden

ΗΠΑ: Μετά το χάος και την εισβολή στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο κυρώνει την εκλογή του Biden
Pence προς διαδηλωτές: Η βία δεν νικά ποτέ
Μετά το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε η εισβολή υποστηρικτών του Trump στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο συνέρχεται εκ νέου προκειμένου να κυρώσει τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η συνεδρίαση άρχισε αφού πρώτα Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία είχαν απορρίψει πρωτοβουλία συμμάχων του Trump με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Biden στην Αριζόνα, σε μια ψηφοφορία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής.
Η Βουλή απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121, ενώ νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.
Αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi ανακοίνωσε την έναρξη της κοινής συνεδρίασης των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Pence: Μαύρη ημέρα – Η βία δεν νικά ποτέ

Με την επανέναρξη των εργασιών ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» στο Καπιτώλιο και καταδίκασε τα «βίαια επεισόδια».
«Ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα.
Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ» ανέφερε ο Pence απευθυνόμενους στους διαδηλωτές.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer υποστήριξε ότι «αυτός ο ναός της δημοκρατίας συλήθηκε», ενώ έκανε λόγο για «αμαύρωση της χώρας μας που δεν θα ξεπλυθεί εύκολα» και για την «τελική, φρικτή, ανεξίτηλη κληρονομιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας τον Trump ως «τον χειρότερο ηγέτη που είχε ποτέ η χώρα».

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο Trump

«Μην απατάσθε φίλοι μου, τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) γεγονότα δεν έγιναν τυχαία.
Ο πρόεδρος φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης.
Αυτός ο όχλος ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο του Trump (...) δική του ευθύνη, δική του παντοτινή ντροπή.
Η 6η Ιανουαρίου θα μείνει στην αμερικανική ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες, η τελική προειδοποίηση στη χώρα μας για τις συνέπειες που φέρνει η άσκηση της προεδρίας από έναν δημαγωγό» υποστήριξε ο Schumer.
Αλλά και ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας Mitch McConnell καταδίκασε την εισβολή στο Καπιτώλιο.
«Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό.
Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας.
Και θα το κάνουμε απόψε.
Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα.
Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του.
Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε, που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών του 2020» υποστήριξε ο Mitch McConnell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης